Počinje program provjere tačnosti sadržaja koji se objavljuje na Facebooku u BiH

Facebook ima više od 70 partnera koji provjeravaju sadržaj na više od 50 jezika širom svijeta

Počinje program provjere tačnosti sadržaja koji se objavljuje na Facebooku u BiH
Foto: The Independent

U cilju borbe protiv dezinformacija Facebook sarađuje s nezavisnim, vanjskim fact-checkerima širom svijeta koji ocjenjuju tačnost objavljenog sadržaja.

Ovi partneri Facebooka imaju certifikat Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact-Checking Network – IFCN) koja primjenjuje načela poput nepristranosti i transparentnosti izvora informacija.

Facebook je sada najavio pokretanje programa provjere činjenica u Bosni i Hercegovini, koji će realizirati u saradnji s platformom Raskrinkavanje i Agence France Presse (AFP).

Isti program pokrenut je i u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, dok će se u Hrvatskoj proširiti već postojeći program.

Saradnja funkcionira tako da vijest, koju je fact-checker prethodno ocijenio netačnom, Facebook prikaže znatno niže u News Feedu nego što bi inače bila. Na taj način lažne vijesti i dezinformacije dopiru do manjeg broja ljudi.

Stranice i domene koje nastavljaju dijeliti netačne vijesti također će vidjeti da se njihov doseg smanjio te da im je ukinuta mogućnost ostvarivanja zarade i oglašavanja.

Ukoliko je određeni post okarakterisan kao netačan, Facebook će upozoriti korisnike koji ga žele pogledati ili podijeliti.

– Borba protiv lažnih vijesti je odgovornost koju shvatamo ozbiljno. Upravo zbog toga svakodnevno radimo na tome da nađemo načine da zaustavimo širenje dezinformacija na našoj platformi – kazala je strateška partnerica i menadžerica razvoja u Facebooku Sophie Eyears.

Program je usklađen s Facebookovim smjernicama za poboljšanje kvalitete i istinitosti priča u News Feedu, pri čemu se uklanjaju računi i sadržaji koji krše Standarde zajednice ili pravila oglašavanja, smanjuje se distribucija lažnih vijesti i neautentičnog sadržaja poput clickbaita te korisnici imaju priliku pronaći više informacija o izvoru objavljenog članka i bolje procijeniti vjerodostojnost objavljenog sadržaja.

– Drago nam je da je do ovog partnerstva došlo u ovom kritičnom trenutku kada se borimo s navalom dezinformacija povezanih s Covidom-19, a za nekoliko mjeseci nas očekuju i lokalni izbori. Učešće u programu 3PFC pomoći će nam da dosegnemo veći broj ljudi koji su bili izloženi dezinformacijama. Uvjereni smo da ćemo tako pomoći građanima Bosne i Hercegovine da brže i efikasnije dođu do činjenica – poručio je urednik platforme Raskrinkavanje Emir Zulejhić.

Facebook trenutno ima više od 70 partnera koji provjeravaju sadržaj na više od 50 jezika širom svijeta i konstantno ulaže napore da iznađe načine za dodatno poboljšanje provjere plasiranih informacija.

Izvor: Zašto Ne?

About The Author