BHT1 I FTV: Posjeta turskog predsjednika – blijedo i kroz opšta mjesta

Obje televizije su Erdoganovu posjetu pratile okom analitičara, koji su bez većeg udubljivanja primijetili da nije bilo novih momenata na sastanku, kao i da je upitno unapređenje ekonomskih odnosa jer su dominirale političke teme

BHT1 I FTV: Posjeta turskog predsjednika – blijedo i kroz opšta mjesta
Foto: Fena

 

BHT1: Blanko povjerenje Dodiku

  1. – 30. august 2021.

PRILOG PO MJERI JEDNOG AKTERA: Milorad Dodik je nakon konferencije za medije u utorak saopštio da će biti prisutan na sastanku sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, kao i da će od sada učestvovati na redovnim sjednicama Predsjedništva BiH uprkos najavama o blokiranju rada državnih institucija. Urednica Blažica Krišto prvo u vijesti interpretira Dodikovu izjavu, zatim je pušta, i tu se i završava vijest. U naslovu stoji da je lider SNSD-a donio odluku nakon konsultacija sa svim političkim strankama iz Republike Srpske. BHT1 se ne upušta u provjeru ove tvrdnje koju ističe sam Dodik, iako lideri opozicije već neko vrijeme kritikuju njegova istupanja, smatrajući da je napustio koncept dogovorenog političkog jedinstva oko nastupa u tzv. zajedničkim institucijama. FTV je pak prenijela izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića koji tvrdi da nije bilo nikakvih konsultacija, već da ga je šef SNSD-a telefonom obavijestio da će se sastati sa turskim kolegom.

KO SE ZAPRAVO OPUSTIO? BHT1 zabrinuto izvještava o novom talasu epidemije i naglom skoku zaraženih, a urednik Anel Nurković u četvrtak prenosi da se i situacija u bolnicama usložnjava. U prilogu se preispituje odgovornost građana, te ih se pita da li su se previše opustili? Istovremeno, prenose se apeli zdravstvenih stručnjaka od kojih su neki, poput Vlade Đajića, direktora UKC-a Republike Srpske, nedavno organizovali veliki stranački skup koji je prkosio svim epidemiološkim mjerama. O tome nije bilo ni riječi prošle sedmice u programu javne televizije. Bilo bi poštenije da BHT1 okrene ćurak, pa da za odgovornost sumnjiči donosioce odluke i organizatore velikih skupova, te da njih, umjesto građana koje presreću na ulici, pitaju jesu li se previše opustili.

ODJECI SASTANKA OČIMA ANALITIČARA: Erdoğanov dolazak je očekivano bio u fokusu pažnje u petak i subotu, a u Dnevniku 2 je čak uživo ispraćena konferencija za medije koja je uslijedila po sastanku članova Predsjedništva sa turskim liderom. Urednica Azira Hrustemović se u subotu pita da li su ekonomski učinci sastanka u sjenci političkih neslaganja? Da li smo čuli išta novo? Šta je zaista dogovoreno? Da li su se samo ponovila ranija obećanja? Ko je izvukao korist iz sastanka? Upitani analitičari su saglasni da je najveću korist izvukao turski državnik jer je pokazao da ga sve strane u BiH smatraju nezaobilaznim faktorom. U prilogu se nekoliko puta spominje da su ekonomski učinci sastanka neizvjesni, i da je najavljeno povećanje robne razmjene i investicionih ulaganja. Od novinara i urednika javnog medija očekuje se da ipak poslože brojke i činjenice kada u posjetu dolazi visoki gost iz bitne zemlje. Kako sada izgledaju podaci o robnoj razmjeni? Kako izgledaju u odnosu na zemlje u regionu? Gdje Turci najviše investiraju? Sve su to bila pitanja koja nisu postavljena, a prilog se najviše oslanjao na političke procjene analitičara i kolega novinara.

OCJENA: 4

FTV: Kako brojkama ispričati priču

  1. – 30. august 2021.

NIJE PRILOG SAMO IZJAVA MILORADA DODIKA: FTV jeste prenio Dodikove izjave sa konferencije za medije na kojoj je tvrdio da je po dogovoru sa drugim političkim strankama odlučio da učestvuje u radu Predsjedništva. No, urednica Amra Zaklan nije priču gradila samo na stavu jednog aktera, kao njene kolege sa državne televizije koje su mu poklonile puno povjerenje, već se upustila u propitivanje političkih odnosa i pozadine. Da li je lider SNSD-a popustio pod pritiskom Aleksandra Vučića? FTV daje izjavu lidera naprednjaka koji pomirljivo govori o novom visokom predstavniku, a prostor za izjavu je dobio i Branislav Borenović, koji nije najsrećniji zbog Dodikove odluke i koji tvrdi da nisu postojale prethodne konsultacije, već telefonski poziv (p)o odluci.

DOK ČEKAMO LIJEPA DJELA, NE DAJU NAM SE TRENUTNI PODACI: Odjeci Erdoğanove posjete stali su na FTV-u u formulaciju „lijepe riječi, dok lijepa djela čekamo“. Konsultovani analitičari su, slično kao i na BHT1, izrazili skepsu jer je bilo malo govora o ekonomskim poduhvatima, a da su poslate poruke bile više romantične i manje praktične. Urednica Zaklan nije donijela pregled podataka iz ekonomskih odnosa dvije zemlje, pa su gledatelji samo slušali kako lideri obećavaju da će robna razmjena rasti, bez da znaju dosadašnja kretanja.

BROJKE I ZAŠTO SU EFEKTNE? Anel Husnić je prezentovao epidemiološke brojke u proteklih godinu dana, pokušavajući dati odgovor na to kakva nas jesen čeka. Na ekranu su prikazani mjeseci u kojima su brojke novozaraženih i umrlih obarale rekorde, a nameće se zaključak da je najgore bilo u periodu povećanih aktivnosti u zatvorenom prostoru. Prikazane brojke su najbolje upozorenje gledaocima, a pričanje priče brojkama je vrlo efektan način da se prikažu trendovi i objasni vijest.

OCJENA: 6

KOMPARATIVNA ANALIZA: Obje televizije su posjetu Recepa Tayyipa Erdoğana pratile okom analitičara koji su bez većeg udubljivanja primijetili da nije bilo novih momenata u porukama sa sastanka, kao i da je upitno unapređenje ekonomskih odnosa jer su dominirale političke teme. Ipak, gledaoci plaćaju RTV pretplatu kako bi od javnih televizija u slučaju visokih posjeta dobili informaciju više, bogat i svestran sadržaj iz različitih uglova u pripremi novinara i urednika. A ne samo da se daje pregled mišljenja analitičara. Ako se na obje televizije čulo obećanje o povećanju robne razmjene i investicija, onda se u Dnevniku 2 morao naći podatak o dosadašnjem obimu robne razmjene ili iznosu investicija. Uostalom, kako objasniti bliske odnose vlasti sa turskim režimom koji se optužuje za masovna kršenja ljudskih prava? Šta na to vele naši političari? Ili branitelji ljudskih prava. Sve to nije zanimalo javne televizije koje su se držale floskula i komentara opšteg usmjerenja.

 

Plus sedmice

BHT1

Urednica Azira Hrustemović u nedjelju donosi izvanredan prilog o poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa oštećenjima sluha. Maske, koje su postale epidemiološki imperativ, smetnja su ovim ljudima u svakodnevnom životu i dijalogu sa ljekarima, apotekarima i drugim licima. Obaveza javne televizije je da izvještava o prilikama i životu manjinskih skupina, kao u prilogu koji je osvijetlio nešto što većina građana ne primjećuje kao problem.

FTV

Brojkama ispričana priča, ili upozorenje o novom talasu epidemije.

 

Minus sedmice

BHT1

Odjeci posjete turskog predsjednika nisu dovoljno svestrano ispitane. Na primjer, gledaoci su ostali bez informacije o trenutnom opsegu robne razmjene.

FTV

Posjeta turskog predsjednika je praćena kroz objektiv analitičara. Od urednika i novinara se čekuje da nam prikažu i dosadašnja kretanja u ekonomsko-političkim odnosima dvije zemlje, ili da daju svoj pečat vijesti.

About The Author