PREDSJEDNIK VSTV-a PIŠE KOLUMNE: Teorije zavjere i preporuke Milana Tegeltije

Predsjednik VSTV-a ima odbranu: na kolumne odgovara kolumnama, na kritike u javnosti − kritikama javnosti i poručuje da su životna pitanja građana od drugorazrednog značaja

PREDSJEDNIK VSTV-a PIŠE KOLUMNE: Teorije zavjere i preporuke Milana Tegeltije
Foto: Prijedor24H

Ako ste se pitali zašto se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija posljednjih dana i sedmica ne javlja u toj službenoj funkciji u javnosti na način na koji smo navikli, morate imati razumijevanja. Poslije niza afera koje su njega i VSTV pratile ove godine i javnih polemika, on se sada posvetio pisanju kolumni. I drugačijoj odbrani. „Ovakav pritisak na pravosuđe nije zabilježen još od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma“, kaže on u intervjuu banjalučkom Glasu Srpske 24. jula.

Predsjednik na kolumne odgovara – kolumnama, na kritike u javnosti – kritikama javnosti. Bez ustezanja napada samo odabrane mete: „određene političke i paraobavještajne centre moći iz Sarajeva“, predstavnike međunarodne zajednice u BiH (koji su „neobaviješteni“ i „izmanipulisani“), „medijske sponzoruše“… A poziva se i na „ravnotežu svega u univerzumu“ kao recept za izlaz iz političke krize u BiH?!

Ukratko, u kolumnama Milana Tegeltije ima svega osim analiza i rješenja za stanje u pravosuđu i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Udar protiv pravosuđa iz Sarajeva

U prvoj kolumni, recimo, predsjednik VSTV-a šalje alarmantne poruke o ugroženoj nezavisnosti pravosuđa, najavljuje navodne zavjereničke aktivnosti i „u najgorem scenariju“ predskazuje fizičke sukobe i „neizvjesnu sudbinu države Bosne i Hercegovine“. Da ne bismo bili u dilemi, autor već u prvoj rečenici otkriva ko želi da uspostavi kontrolu nad „nezavisnim“ pravosuđem. Pogađate – to su „određeni političko-paraobavještajni centri moći iz Sarajeva, potpomognuti podrškom pojedinih predstavnika međunarodne zajednice u BiH“. „Određeni“, ali neimenovani.

Ako prvi čovjek bh. pravosuđa na ovaj način najavljuje udar na temeljnu državnu instituciju, zašto je to prošlo muklo iako su od tada protekla dva i po mjeseca?! Odgovorio mu je samo član VSTV-a i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović: „Kao član VSTV, očekivao sam hitno zakazivanje vanredne sjednice VSTV BiH ili konferenciju za štampu Predsjedništva VSTV BiH. Kao građanin sam očekivao reakciju OHR-a, najviših domaćih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, medija i organizacija civilnih društava…“

Ništa se nije dogodilo. Odsustvo reakcija nije bez osnova. „Sve dok ne prezentuje kredibilne dokaze i argumente“, piše sudija Nezirović o Tegeltijinim tezama, „osnovano se može sumnjati da se iza tvrdnji o zavjeri krije teorija zavjere. Šta je njen cilj? Onemogućavanje argumentovanog društvenog dijaloga, ozbiljnog problematiziranja stanja u pravosuđu i odlaganje provođenja neophodnih reformi.“

Ravnoteža koja se „ne preispituje“

U drugoj kolumni, pak, predsjednik VSTV-a se bavi univerzumom (?!) i otkriva da je „balans ili ravnoteža univerzumska pretpostavka svega“ i na tome dolazi do epohalnog zaključka da je „ravnoteža dva entiteta i tri konstitutivna naroda u temeljima dejtonske strukture BiH“ koja se „ne preispituje, nego podrazumijeva“.

Ne trebate dva puta pogađati kakvu politiku zastupa Milan Tegeltija kad pročitate i ovaj njegov stav iz iste kolumne: „U tim uslovima borba za ravnotežu ima prirodni primat nad socioekonomskim pitanjima svakodnevice i dok god društvena ravnoteža strukturirana u Dejtonu kao ravnoteža između dva entiteta i tri konstitutivna naroda ne počne da se podrazumijeva bez latentnih većih ili manjih pokušaja njenog podrivanja, socioekonomski aspekti života biće pitanja sekundarnog, a ne primarnog karaktera“. Hljeb, posao, vladavina prava… dakle mogu čekati dok traje „borba za ravnotežu“ jer ona „ima prirodni primat“.

U trećoj su kolumni meta novinari. Medije koji mu nisu po volji Milan Tegeltija naziva „samodeklariranim slobodnim i nezavisnim“, optužuje ih da su „političko sredstvo za usmjeravanje javnog mnjenja“ i da proizvode laži i neistine. Svoje ocjene temelji na Izvještaju Evropske komisije (EK) za 2019. godinu iz kojeg citira ovaj stav: „Odsustvo transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima i utjecaj političkih i poslovnih interesa na uredničku politiku izaziva zabrinutost kada je u pitanju sposobnost većine medija da nepristrano izvještavaju o političkim događajima.“

Da, zaista postoje netransparentna vlasništva u medijima, pogotovo postoje „uticaji političkih i poslovnih interesa“ na uređivačke politike… Ali, je li to ocjena o medijima koji kritikuju VSTV i koje on naziva „samodeklarativno slobodnim“? Ili se to odnosi na medije u kojima njemu bliski politički lideri otvaraju i zatvaraju TV dnevnike i koji i njemu pružaju prostor za političke obračune i napade na novinare…?

Politika je preuzela kontrolu

Odgovarajući na nedavnu izjavu predsjednika VSTV-a na televiziji N1 da „pravosuđe samo dijeli sudbinu društva“, raniji predsjednik VSTV-a i sudija Suda BiH Branko Perić je u svojoj kolumni napisao i ovo:

„Nije stanje u pravosuđu odraz društvene krize. Stanje u pravosuđu može biti samo dokaz da je politika preuzela kontrolu nad njim i da preko instaliranih i politički podobnih funkcionera pravosudne vlasti radi sve da se pravosuđe oslabi i učini nesposobnim da se bavi vladavinom zakona i ozbiljnim kriminalom. Pravosuđe se iz političke sfere sistemski uništava s političkim ciljem. Jedino s uništenim pravosuđem mafijaške strukture u politici mogu biti sigurne da za njih neće biti sudske odgovornosti za korupciju i organizovani kriminal usmjeren na pljačku društvenog bogatstva. Samo se s uništenjem pravosuđa može osigurati njihova potpuna neodgovornost i sačuvati nezakonito stečeno bogatstvo…“

Komuniciranje s javnošću (i) posredstvom kolumni je odličan izbor i za ljude iz pravosuđa samo ako je u službi te javnosti. Od predsjednika VSTV-a se ne očekuju političke analize krize u BiH, rasprave o univerzumu ili napadi na novinare, već odgovori na pitanja koja javnost postavlja u vezi s radom i odgovornostima pravosuđa i Vijeća. Da objasni, recimo, odluke koje je VSTV mijenjao nakon intervencija šefa Delegacije EU i ambasadora, skrivanje disciplinskih i krivičnih prijava, imenovanja sudija uprkos sukobu interesa… Ukratko, sva posrnuća u pravosuđu i u VSTV-u, na čijem je čelu. I da zaustavi političke pritiske − bez izmišljanja teorija zavjera.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author