PRITAJENI TIGAR, PRESUĐENI POLITIČAR

Hamdija Abdić je od 2002. godine do danas pet puta pravosnažno osuđen

PRITAJENI TIGAR, PRESUĐENI POLITIČAR

Ne tako davno, tačnije 15. januara ove godine, mogli smo na portalu Slobodna Bosna pročitati intervju Hamdije Abdića Tigra, kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) na prijevremenim izborima za gradonačelnika Bihaća, pod naslovom „Svi znaju ko je Tigar i šta sam…”.

U intervjuu smo mogli pročitati sljedeće: „SDA je velika stranka, tako da sam izabran između devet kandidata. Pripreme idu dobro jer nakon što sam izabran, dobio sam podršku svih ostalih kandidata iz stranke, ali i svih članova i simpatizera SDA u Unsko-sanskom kantonu. Svi smo se ujedinili u jedan vrhunski tim čija jedina želja je da zajedno podignemo Bihać na jedan veći nivo“.

Izgleda da SDA u Bihaću nema kvalitetnijeg kandidata od Hamdije Abdića Tigra. Ne znam ko se sve unutar stranke kandidovao za prvog čovjeka Bihaća, ali je sasvim jasno da imaju ozbiljan problem ako im je ovo najbolje što mogu da ponude građanima ovoga grada.

Ako je vjerovati Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), a ja im bezrezervno vjerujem, kandidat Hamdija Abdić Tigar je od 2002. godine do danas pet puta pravosnažno osuđen za nasilničko ponašanje, razbojništvo i oštećenje tuđe stvari. Od tih pet presuda imamo tri uslovne presude, jednu novčanu i jednu od dvije godine zatvora.

Zamislite sada kakvi su razbojnici ostali kandidati SDA kada im je Hamdija Abdić Tigar najbolji kandidat, ili su unutar stranke procijenili da gradu Bihaću i Bišćanima treba „čovjek od akcije, kratkog fitilja“.

Već zamišljam kako Hamdijina predizborna ekipa iz teretane i kafane, ili kako je on zove – „vrhunski tim“,  kruži u manje ili više crnim džipovima oko Bihaća i „prezentuje“ sugrađanima program koji su on i njegova stranka spremili.

Biće zanimljivo vidjeti koje će tehnike „nenasilne komunikacije“ Tigar i njegova družina koristiti tokom predizborne kampanje, jer sudske presude pokazuju da je on jedan potpuno nekonvencionalan političar.

Ipak, ostaje nada da je kandidat SDA u protekle dvije godine radio na sebi i prihvatio koncept nenasilne komunikacije.

Posebno će biti interesantno slušati hutbe bišćanskih hodža na džumi koji će diskretno morati dati do znanja vjerujućem narodu koja je politička partija njima bliska, a s druge strane da sakriju mirnodopski „minuli rad“ svog favorita.

Ako je vjerovati Tigru, a nema razloga da mu ne vjerujemo, njegovu kandidaturu će podržati i Demokratska fronta, jer mu je Željko Komšić lično kazao: „Koga drugo da podržim?”

Imajući u vidu principe za koje se zalaže Komšićeva partija i moralne vrijednosti koje je sama sebi postavila, biće zanimljivo vidjeti kako će Komšić podržati kandidata SDA, koji je lokalni tabadžija i nasilnik.

Opet, ne treba potcijeniti ni Bišćane, koji su Hamdiji Abdiću Tigru halalili neke njegove nestašluke, jer on je trenutno poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

About The Author