Ruski RT France zatvara se nakon zamrzavanja računa

Francusko ministarstvo finansija izjavilo je da je imovina emitera zamrznuta u skladu s najnovijim sankcijama EU-a, a ne na inicijativu Pariza

Ruski RT France zatvara se nakon zamrzavanja računa

 

RT France, francuski ogranak ruskog državnog emitera, ugasit će se nakon što su njegovi francuski bankovni računi zamrznuti zbog invazije Moskve na Ukrajinu, potvrdila je direktorica kanala Xenia Fedorova.

– Nakon pet godina uznemiravanja, vlasti su postigle su svoj cilj: zatvaranje RT France – kazala je Fedorova, dodajući da su 123 zaposlenika u opasnosti da ne dobiju plaću za januar i da bi mogli izgubiti posao zbog zamrzavanja računa – što je dio najnovijih sankcija Evropske unije protiv Rusije.

Moskva je već upozorila na odmazdu zbog poteza francuskog Ministarstva finansija, o čemu su u petak prvi izvijestili sindikati RT France.

– Blokiranje računa RT France dovest će do mjera odmazde protiv francuskih medija u Rusiji – citirale su novinske agencije TASS i RIA Novosti anonimni izvor iz Ministarstva vanjskih poslova, optužujući Pariz za “teroriziranje ruskih novinara”.

Francusko ministarstvo finansija izjavilo je za AFP da je imovina lanca zamrznuta u skladu s najnovijim sankcijama EU-a, a ne na inicijativu Pariza.

Zabranu emitiranja za ruske medije uvela je Evropska unija nedugo nakon što je Kremlj poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, a žalbu RT France odbacio je Evropski sud pravde u julu prošle godine.

Francuska je bila jedina država članica u bloku koja je imala registriranu podružnicu RT-a, koja je nastavila proizvoditi i distribuirati programe koji su dostupni putem VPN pristupa internetu.

Pokrenut 2005. godine kao “Russia Today”, RT koji finansira država proširio se kanalima i web stranicama na jezicima uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

Izvor: VoA

About The Author