RTRS I BNTV: Osjećaju li se građani sigurno u Republici Srpskoj?

BNTV je ponudio značajan broj izbalansiranih informacija o ključnim dešavanjima u nedjelji iza nas, a RTRS je oprezno osluškivao poteze vlasti

RTRS I BNTV: Osjećaju li se građani sigurno u Republici Srpskoj?
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

RTRS: Medijska hajka i Ravnogorski pokret

  1. – 28. april 2019.

O SLAVIŠI KRUNIĆU: Ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića, koji je uz ostalo bio i vlasnik najveće zaštitarske tvrtke u našoj državi, i člana njegovog osiguranja Žarka Pavlovića događaj je koji je okupirao pažnju javnosti u cijeloj BiH. Iako su gledateljima na uvid ponuđene sve informacije koje su predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova RS-a dali vezano za tok istrage i potragu za ostalim potencijalnim učesnicima u Krunićevom ubistvu, jasno se mogla iščitati krajnja suzdržanost u načinu plasiranja izvještaja.

Izdvojit ćemo tek rečenicu-dvije koje je na komemoraciji izrekao otac pokojnog Krunića. U kojima izražava uvjerenje da će MUP RS uskoro utvrditi ko stoji iza ubistva njegovog sina. U interpretaciji novinara RTRS-a, Dragomir Krunić je rekao “da je to zločin iz mržnje, te da nema političku pozadinu”. Ako je to i kazao, kako se navodi u izvještaju, pitamo zašto onda nije i emitovano?

SIGURNOSNA SITUACIJA: Krunićevo ubistvo bilo je i glavna tema tokom prošlonedjeljnog zasjedanja Narodne skupštine RS-a, ali u izvještajima ponuđenim u dnevnicima gledatelji su uskraćeni za niz stavova opozicije izrečenih na temu sigurnosne situacije u ovom bh. entitetu. Otuda tek rečenica poslanice PDP-a Jelene Trivić da se, kako veliki broj građana tako i ona, ne osjeća sigurno u RS-u. I naravno, odmah i stavovi poslanika vladajuće većine poput one šefa poslaničkog kluba SNSD-a Igora Žunića da je “osjećaj bezbjednosti lična stvar pojedinca”. Svaki komentar držimo suvišnim.

POGREŠNA TUMAČENJA: Izdvojit ćemo još jedan izvještaj sa sjednice entitetske skupštine. Riječ je o raspravi o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru iz kojeg je, zbog izuzetno velikog pritiska medijske zajednice, nevladinog sektora, opozicije i međunarodnih zvaničnika u BiH, povučen član kojim su se predviđale novčane i zatvorske kazne za snimanje i fotografisanje službenih lica (policije) tokom njihovog djelovanja u akcijama na terenu. U interpretaciji skupštinskih izvještača Dnevnika 2, to je tek gest dobre volje policije iako je ta zakonska odredba “pogršeno tumačena od nekih pojedinaca”. Izlaganja opozicionih poslanika koji su podvukli da je riječ o “pobjedi građana” gledateljima nisu prezentirana.

EPP: “Jahorina ekonomski forum” bio je novi povod da se vlast pohvali, a RTRS u maniru najbolje propagande prezentira ovaj događaj kao primjer ekonomskog prosperiteta Republike Srpske. Premijer RS-a Radovan Višković nabrajao je uspjehe, govorio o ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti, najavljivao rast plata u realnom sektoru. A mi pitamo: živi li većina građana u nekom drugom, paralelnom svijetu u kojem vlada nezaposlenost, u kojem su radnici potplaćeni i iz kojeg svakodnevno odlazi radno sposobno stanovništvo?

Ocjena: 1

BNTV: Turizam i oronuli putevi

  1. – 28. april 2019.

UBISTVO KOJE JE POTRESLO RS: Fokus izvještavanja u dnevnicima tokom protekle nedjelje bio je na ubistvu banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i člana njegovog osiguranja Žarka Pavlovića. Gledatelji su podrobno izvještavani o svim aktivnostima pripadnika ministarstva unutrašnjih poslova RS-a vezanim za istragu, ali i sa potpuno podijeljenim stavovima političke javnosti o sigurnosnoj situaciju u RS-u. Ono što zamjeramo jeste uvođenje jezika ulice, žargona, u novinarske izvještaje. Otuda se konstantno navodilo da je Krunić ubijen u “sačekuši”. Za jezik u javnom prostoru, zasjeda je primjereniji izraz.

SOKAKOM DO SKIJAŠKOG CENTRA: Gledatelji su informisani i o “Jahorina ekonomskom forumu”, ali se reporterka Slađana Jašarević fokusirala na traženje od premijera RS-a odgovora koji se tiču tog dijela RS-a. Konkretno, kako razvijati turizam na Jahorini, kako privući investitore ima li se u vidu katastrofalna putna infrastruktura? I pitanja je potkrijepila snimcima saobraćajnice Pale – Jahorina, koja više liči na kakav seoski put nego prilaz atraktivnom zimskom skijaškom centru.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Ukupno gledano, dnevnici RTRS-a ostali su jednako loši i neprofesionalani kao i u prethodnim periodima. Novinari i urednici dnevnika BNTV-a takođe su si dozvolili profesionalne promašaje, no u ukupnom zbiru, BNTV je ipak javnosti ponudio značajan broj izbalansiranih informacija o ključnim dešavanjima u nedjelji iza nas.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Nijedan izvještaj.
BNTV
Da nijedan nivo vlasti u BiH ne čini ništa kako bi se zaustavile ekonomske migracije, osim izražavanja zabrinutosti, uvjeravamo se svakodnevno. Ali kad je već tako, onda su se dosjetili da na tome mogu i zaraditi. I to vrtoglave iznose novca od naplaćivanja taksi za ispis iz državljanstva BiH. Od okončanja rata, vidjeli smo u izvještaju emitovanom u Dnevniku 23. aprila, ispis iz državljanstva zatražilo je 80.000 građana. I za to su plaćali od 200 do 800 KM, zavisno od države čije državljanstvo prihvataju.

Izdvojeno
Iako smatramo da novinarima ne bi smjele da se potkradaju takve greške, ipak zamjerku adresiramo na urednika Dnevnika 25. aprila Slobodana Durmanovića. Riječ je o izvještaju s međunarodne konferencije posvećene stanju demokratije na Balkanu čiji je pokrovitelj Friedrich Ebert Stiftung. Ali u najavi prezenter kaže “fondacija Friedrich Ebert Stiftung”. Fondacija ili stiftung jedno je te isto, pa o tome treba i voditi računa.
Minus sedmice

RTRS
Izvještaj Gvozdena Šarca emitovan u Dnevniku 25. aprila o zahtjevu koji je Ministarstvo pravde Kantona Sarajevo uputilo Osnovnom sudu Banjaluka za zabranu djelovanja Ravnogorskog pokreta u RS-u. Rezultat je to, navodi Šarac, “medijske hajke koja se u Federaciji podigla nakon okupljanja četnika u Višegradu”. “Zaboravljaju oni koji ravnogorce osporavaju pri tom da je riječ o prvom oslobodilačkom pokretu u okupiranoj Evropi u Drugom svjetskom ratu”, ističe u izvještaju Šarac. Potom tezu “potvrđuje” riječima povjesničara Željka Vujadinovića da “sudi istorija, a ne sudovi”. Ovo je samo nastavak povijesnog revizionizma o ulozi četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića tokom Drugog svjetskog rata koji postaje opšteprihvaćen u širokoj javnosti bh. entiteta Republika Srpska, a kome javni medijski servis daje svesrdni doprinos. I kad smo mislili da u takvom načinu izvještavanja ima granica, Šarac nas je uvjerio da ona ne postoji. Zaključkom da je “sud u nezavidnoj situaciji jer se našao između činjenica i neosnovane medijske hajke kojoj se pridružila i Ambasada SAD-a u BiH, iako su četnici njene pilote spasavali tokom Drugog svjetskog rata”.
BNTV
Šta je uredništvo Dnevnika htjelo poručiti javnosti najavljujući odlazak u zvaničnu posjetu Vatikanu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegov sastanak s poglavarom Svete Stolice papom Franjom, ostalo je krajnje nedorečeno. Tek uz najavu priloga slijedio je i opširan komentar poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Nebojše Vukanovića, koji Dodika naziva licemjerom, potom govori o Jasenovcu i ustupanju građe koju je Republika Srpska posjedovala Muzeju holokausta. U suštini, niz paušalnih ocjena u cilju dnevnopolitičkih rasprava. Ako su već sami političari površni u iznošenju svojih stavova, onda je za očekivati da uredništvo Dnevnika sa daleko više pažnje procjenjuje trebaju li ti stavovi biti plasirani u javnost.