Moldavija blokirala pristup za više od 20 ruskih medijskih web stranica

Moldavija je ograničila TV emitiranje vijesti, analitičkih i vojnih sadržaja proizvedenih u Rusiji u junu 2022. godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu

Moldavija blokirala pristup za više od 20 ruskih medijskih web stranica
Foto: DomainTrip

Moldavija je blokirala pristup više od 20 ruskih medijskih web stranica, navodeći da su one korištene kao dio informacijskog rata protiv zemlje.

Dekret Obavještajne i sigurnosne službe objavljen na internetu navodi 22 ruska izvora vijesti koje treba blokirati, uključujući one istaknute kao što su Russia Today, NTV, Ren TV, državni medijski holding VGTRK i drugi.

U dekretu, koji će vjerovatno naljutiti Moskvu, navodi se da je internetskim pružateljima naređeno da odmah blokiraju te stranice. Neki od njih još su radili kada ih je nakon objave provjerio Reutersov izvjestitelj u Kišinjevu.

Moldavija je ograničila TV emitiranje vijesti, analitičkih i vojnih sadržaja proizvedenih u Rusiji u junu 2022. godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu ranije te godine, dopuštajući samo zabavne emisije i filmove.

Odnosi bivše sovjetske Moldavije s Moskvom naglo su se pogoršali tokom rata koji je Rusija pokrenula u susjednoj Ukrajini.

Proevropska predsjednica Maia Sandu osudila je invaziju i od tada optužuje Moskvu za planiranje državnog udara protiv njezine vlade i pokušaja destabilizacije zemlje. Moskva to odbacuje i optužuje Moldaviju za provođenje antiruske agende.

Izvor: Reuters

About The Author