Novinar Motaz Azaiza prozvan glasom Palestine

Kaže da je sve sigurniji da neće preživjeti, ali ističe da neće ni odustati da govori istinu

Novinar Motaz Azaiza prozvan glasom Palestine
Foto: Motaz Azaiza/Instagram

Izrael ne odustaje od bombardiranja Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

Među brojnim novinarima koji riskiraju svoje živote da prenesu svijetu stvarne, užasne i potresne fotografije i snimke iz Gaze je i palestinski novinar i fotograf Motaz Azaiza koji na Instagramu ima više od sedam miliona pratitelja i taj broj neprestano raste.

Azaiza su prozvali i “glasom Palestine”, a milioni ljudi iz cijelog svijeta, svih religija i nacija, zahvaljujući njegovoj žrtvi imaju uvid u tragična dešavanja koja su zadesila Palestinu.

Njegove snimke ubijene djece, staraca, uplakanih majki i porušenih domova obilaze svijet, a kako je i sam rekao, svakim danom sve manje vjeruje da će preživjeti. No, ne namjerava odustati od svoje misije.

Prije nekoliko dana je objavio i video u kojem se vidi kako prevozi dvije ranjene bebe do najbliže bolnice dok ih istovremeno pokušava utješiti.

Azaiza svojim snimkama želi pokazati i hrabrost i duh palestinskog naroda, ljude koji vole život i nasmijanu djecu koja se unatoč užasima rata smiju i igraju.

– Motaz ti si jedan od najvažnijih glasova, očiju i ušiju ovog genocida. Ući ćeš u historiju kao jedan od najhrabrijih novinara. Uz tebe smo. Tvoja kamera je oružje protiv Izraela. Neka svijet vidi šta se događa u Palestini. Molim se da ostaneš živ Motaz. Molim se za tebe. Radiš nevjerojatan posao – samo su neke od hiljada poruka ohrabrenja koje svakodnevno dobija od svojih pratitelja.

Njegov objektiv svjedočio je i nevjerovatnom palestinskom duhu, ljudima koji vole život, nasmijanoj djeci koja se igraju i uče nas životu. Hrabar, snažan i sa jasnom misijom Motaz Azaiza ne posustaje jer, svjestan je, da od njega zavisi hoće li se istina izboriti s lažnim informacija.

Izgubio je svoje prijatelje, kuća njegove porodice u kojoj je bilo 15 osoba je bombardovana. Doživio je i prijetnje od pripadnika Izraelske vojske. Prijetili su mu zbog njegovog izvještavanja o dešavanjima u Gazi i tražili da napusti Gazu ako želi spasiti svoj život.

Izvor: Klix/tuzlanski.ba

About The Author