Prioritet EU je uspostava finansijski samoodrživog Javnog RTV servisa u BiH

U narednim mjesecima intenzivno će se raditi na izradi Nacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH

Prioritet EU je uspostava finansijski samoodrživog Javnog RTV servisa u BiH

Uspostava samoodrživog Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine jedan je od prioriteta ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, istaknuto je tokom sastanka s predstavnicima najznačajnijih novinarskih asocijacija na području Evrope.

Ministar Forto upoznao je učesnike sastanka s koracima koje je Ministarstvo poduzelo kako bi se počeo pripremati adekvatan zakonski okvir za reformu Javnog RTV sistema.

On je podsjetio da je uspostava finansijski samoodrživog Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine jedan od uvjeta za početak pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Ministar Forto je također istakao da će se u narednim mjesecima intenzivno baviti izradom Nacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima.

Na nepostojanje tog zakona već dugo upozoravaju novinarska udruženja uz napomenu da manjak transparentnosti vlasništva nad medijima može uticati na uređivačke politike.

Transparentnost medijskog vlasništva u BiH tek je djelomično regulira kroz proces registracije poslovnih subjekata i organizacija koje su u vlasništvu medija, te kroz registar korisnika dozvola za audio-vizuelno emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije u BiH (RAK).

Štampani i online mediji podliježu nadzoru Vijeća za štampu i online medije u BiH, organizacije za samoregulaciju medija. Na web-stranici Vijeća postoji registar koji sadrži kontaktne podatke pojedinih printanih i online medija te podatke o uredništvu, ali taj registar ne sadrži podatke o vlasništvu.

Iako Vijeće za štampu apelira da printani i online mediji objavljuju ove podatke, ne postoji zakonska regulativa koja bi ih na to obavezivala. Značajan broj medija, pogotovo online medija, ne udovoljava ovakvim zahtjevima.

U BiH 270 web-portala koji objavljuju informativne medijske sadržaje nema impresum, odnosno nisu navedeni podaci o imenima urednika i novinara tog medija, rezultati su istraživanja “Mapiranje medijskih portala u BiH” iz juna 2021. u organizaciji Centra za promociju civilnog društva (CPCD).

Usvajanje adekvatnog zakonskog rješenja kojim se regulira pitanje transparentnosti vlasništva nad medijima je nužan korak ka unapređenju kvaliteta medija i medijskog izvještavanja, stepena medijskih sloboda, a posljedična regulacija tržišta bi podrazumijevala ograničavanje prostora za zloupotrebe.

Izvor: Analiziraj/paragraf

About The Author