Perović prijetio redakciji Capitala: Ugasit ću vas, imat ćete mnogo problema

Prijetnje osudila strukovna udruženja novinara i pozvali nadležne da adekvatno na njih odgovore

Perović prijetio redakciji Capitala: Ugasit ću vas, imat ćete mnogo problema
Foto: Capital.ba

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala Capital i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“.

Portal je objavio je da je, nepoštujući Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Rašidu Serdarovu vlast RS-a izašla je u susret kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju „Elektroprivreda RS“ planira platiti za otkup te koncesije.

Pola sata nakon objave teksta redakciju Capiitala nazvao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, te predstavljajući se kao lobista „Comsara“ iznio niz uvreda i prijetnji na račun redakcije i glavnog i odgovornog urednika CAPITAL-a Siniše Vukelića.

– Ja sam doveo tog investitora. On je imao 20 kontrola do sada, od SIPA, MIP-a i ostalih kriminalnih organizacija u Bosni i Hercegovini, znači samo se tjeraju investitori. Poručite vašem vlasniku, bude li još jedanput spomenuo, imat će problem velikih u životu, zapamtite, možete me zapisati šta sam rekao, slobodno snimite razgovor – kazao je Perović u telefonskom razgovoru s novinarkom Svjetlanom Šurlan .

Pobrinuo se i da ga se ne shvati pogrešno da je prijetnju izrekao u afektu te ju je još nekoliko puta i ponovio. Pozvao je i redakciju Capitala da mu se više ne obraćaju kazavši im da pišu „bljuvotine i lažanije“ i zatražio kontakt telefon urednika, ali i poručio da mu je bolje da se seli na Mars.

Perović je najavio i da će doći u Banju Luku da održi pres-konferenciju, a kako bi ih spriječio da dalje pišu, te najavio podnošenje krivične prijave protiv medija zato što su tražili novac.

– Jesmo završili, vi ćete završiti. Još jedan članak bude li, bit će problema, mnogo će biti. Ja ću vas zatvoriti i ja ću vam zatvoriti taj sajt vaš, zapamtite šta vam kažem – rekao je Perović.

Redakcija portala CAPITAL najoštrije je osudila prijetnje izrazila očekivanje od Perovićevih nadređenih, prije svih premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića da se ograde od njegovih izjava, te javnosti saopće šta će poduzeti.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije je osudila verbalne prijetnje Duška Perovića upućene redakciji portala Capital  i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Ocijenili su da su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS-a mora odmah pokrenuti istragu i preduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi.

Istovremeno, zatražili su od Vlade RS i premijera Viškovića da javno osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo.

O prijetnjama redakciji Capitala, Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH jer su prijetnje upućene s teritorije Ruske Federacije.

Izvor: Capital.ba

About The Author