Hrabre novinarke ‘Khabar Lahariye’ pomjeraju temelje tradicionalnog društva

Borba novinarki koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima kroz novinarstvo uspjele izdići iznad klasa i kasti u fokusu je filma ‘Iskovane u vatri’

Hrabre novinarke ‘Khabar Lahariye’ pomjeraju temelje tradicionalnog društva

U sferi vijesti kojom dominiraju muškarci i u kojoj vlada velika konkurencija pojavile su se jedine novine u Indiji koje vode žene iz kaste dalit.

Prkoseći kastinskom sistemu i društvu koje je neprijateljski nastrojeno prema ženama, naročito onima iz dalit kaste, urednica Khabar Lahariye Meera i njene reporterke uspjele su pomjeriti temelje tradicionalnog društva, status žene u tom društvu, izdići se iznad grubo nametnutih granica i, što je najvažnije – inspirirale su druge da slijede njihov primjer i bore se za svoja prava.

Upravo je borba ovih hrabrih novinarki koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima kroz novinarstvo uspjele izdići iznad klasa i kasti u fokusu filma „Iskovane u vatri“ indijskog dvojca Rintua Thomasa i Sushmita Ghosha, koji će biti prikazan u okviru 4. AJB DOC Film Festivala.

– Žene iz kaste dalit uvijek su u medijima prikazivane kao uboge žrtve svoje sudbine, ali smo ih mi u ovom filmu prikazali onakve kakve one jesu – kao moderne, snažne, inspirativne žene koje sve mogu – kažu Thomas i Ghosh u razgovoru za Al Jazeeru.

Sam format dokumentarnog filma omogućio im je da kroz vremenski okvir pokažu transformaciju glavnih likova i realistično ispričaju njihove priče. Ovaj film je na neki način uputstvo drugima kako treba, prezentirano na stvarnom primjeru, naglašavaju.

Rintu Thomas kaže da su 2016. godine naišli na fotopriču o tome kako jedna žena dostavlja novine selima koja su u potpunosti izolirana od medija. Istraživanjem te priče otkrili su Khabar Lahariyu, jedine indijske novine koje u potpunosti vode i uređuju žene.

Njihova tiha revolucija u zabačenoj pokrajini Uttar Pradesh već 14 godina mijenja društvo oko sebe, mijenjajući sliku medija u toj pokrajini. Pozvali su ih na sastanak na kojem su trebale odlučiti da li da pređu s printanih na digitalne medije.

– Emocije na sastanku su bile izmiješane, od nervoze do cinizma i kritika, ipak su to polupismene žene koje do tog dana nikada nisu vidjele pametni telefon. No, one su hrabro odlučile da idu naprijed i upravo ta njihova hrabrost nas je inspirirala da ispratimo njihovo putovanje – kazao je Thomas.

Dodao je da svaki put kada snimate neki film, postoji trenutak u kojem se sa sigurnošću može reći: “To je to! To je priča koju želim ispričati”, a oni su taj moment imali na sastanku na kojem se diskutiralo o tome treba li preći sa štampanog izdanja na digitalne tehnologije.

– Meera, koja je predstavljala ideju drugim ljudima, svojom je harizmom uspjela publiku uvjeriti da je to ispravan put i s njima podijeliti svoju viziju novina iz budućnosti. Ta žena je, jednostavno, rođena liderka, odlična pregovarateljica i još bolji lik dokumentarnog filma. Ona tako lako prihvati da je kamera tu samo još jedna “osoba” na sastanku – dodao je.

Sunita je mlada i ambiciozna žena koja je tokom cijelog sastanka postavljala pitanja Meeri, nije se libila da preispita svaku njenu tvrdnju, jer Sunita ne poznaje autoritet kada je riječ o općem dobru. Njena energija je u potpunoj suprotnosti s Meerinom.

S druge strane, Shyamkali je osoba koja nije mogla izvagati između novog izazova i neke zone komfora koju su imale. Kao što se vidi u filmu, Shyamkali će posljednja napraviti taj iskorak, ali kada prihvati nove tehnologije, jednostavno postaje nezaustavljiva.

– Ono što ovaj film čini zaista posebnim jesu ove žene potpuno različite naravi, porijekla i životnog puta, ali sve tri su zaista fascinantne – kaže Thomas.

Gosh smatra da je najveći uspjeh to što je Khabar Lahariyja uspjela razbiti mit o tome čemu žene smiju, a čemu ne smiju težiti u životu. Žene koje su u svom okruženju uz pomoć pametnih telefona postale ozbiljne i poštovane novinarke u profesiji koja je prije toga bila isključivo za muškarce je zaista inspirativno.

– Sam uspjeh ili neuspjeh novina sa finansijskog aspekta je potpuno nebitan. One nisu gledale hoće li biti profitabilne ili ne, njihov cilj je bio napraviti novinsku agenciju koju vode žene uprkos svim izazovima, kojih je zaista bilo mnogo – dodaje.

Gosh napominje da su novinarke Khabar Lahariye inspiracija drugima. One su primjer borbe za opće dobro, ali ono što daje dodatnu vrijednost njihovom uspjehu jeste okruženje u kojem rade – one se ne boje raditi svoj posao ni u najopasnijim dijelovima zemlje.

Izvor: Al Jazeera

About The Author