Organizacije za zaštitu prava osudile suđenje uzbunjivačima austrijskog Ibizagatea

Izražena je zabrinutost zbog suđenja Julianu Hessenthaleru jer se istrage temelje na djelomično izmišljenim optužbama

Organizacije za zaštitu prava osudile suđenje uzbunjivačima austrijskog Ibizagatea

Krivične prijave protiv zviždača čije je objavljivanje videa “Ibizagate” srušilo austrijsku vladu 2019. godine obeshrabrit će druge zviždače i povrijediti medijske slobode, tvrdi više nevladinih organizacija u zajedničkom saopćenju.

Petnaest austrijskih i međunarodnih organizacija, uključujući Reportere bez granica, Amnesty International i Centar za istraživačko novinarstvo, izrazile su zabrinutost zbog suđenja Julianu Hessenthaleru naglašavajući da se istrage temelje na djelomično izmišljenim optužbama.

Suđenje Hessenthaleru počinje u srijedu. Sud je prošle sedmice proglasio bivšeg austrijskog vicekancelara i bivšeg čelnika krajnje desne Stranke slobode Heinza-Christiana Strachea krivim za korupciju i osudio ga na 15 mjeseci zatvora.

Skandal je počeo kada su njemački mediji objavili tajnu snimku Strachea na španskom ljetovalištu otoku Ibizi, snimljenu neposredno prije parlamentarnih izbora u Austriji 2017. godini, na kojoj se činilo da je Strache ponudio razmjenu vladinih ugovora za pomoć u kampanji osoba za koju se vjeruje da je nećakinja ruskog oligarha.

Činilo se da je susret bio zamka za Strachea. Hessenthaler je snimio video i podijelio ga s njemačkim medijima. Naknadno je uhapšen u Njemačkoj i izručen Austriji kako bi se suočio s više optužbi, uključujući krivotvorenje dokumenata povezanih s videom.

Izvor: POLITICO

About The Author