BHT1 I FTV: Kako se ponovo ukazala ministrica Ankica Gudeljević i zašto nismo čuli gdje se nalazila kada smo je svi tražili?

Kad je najviše trebala javnosti, ministrica civilnih poslova je najčešće bila nedostupna. Sada se, ničim izazvana, pojavila u Dnevniku kao specijalna gošća

BHT1 I FTV: Kako se ponovo ukazala ministrica Ankica Gudeljević i zašto nismo čuli gdje se nalazila kada smo je svi tražili?
Foto: Radiosarajevo.ba

BHT1: Ministricin čas morala

  1. – 13. septembar 2021.

DRUGO UKAZANJE: Prije nešto više od pola godine vakcina nije bilo ni na vidiku, a svaka institucija je lopticu odgovornosti nastojala prebaciti u tuđe dvorište. Nekako su svi, najčešće, lopticu ostavljali u Ministarstvu civilnih poslova (MCP), ili ministarstvu koje je prozivano kao najodgovornije. U to vrijeme, prije pola godine, kada još nismo ni znali hoćemo li ikada nazočiti masovnoj imunizaciji protiv epidemije, MCP je s medijima komunicirao isključivo putem bezličnih i šturih saopštenja za javnost. Mi smo se ovdje pitali kako je moguće da urednike i novinare ne zanima ko je Ankica Gudeljević odnosno političarka na čelu ministarstva koje je odgovorno što nismo nabavili vakcine. Kada su vakcine počele stizati, ministrica se volšebno ukazala u javnosti da primi prve poklone, što su zajedljivo primijetili na FTV-u, ali ne i na BHT1. Sada, pola godina kasnije (srijeda, Adisa Dedić-Kološ), ministrica-odazivam-se-samo-kad-mi-odgovara specijalna je gošća u Dnevniku 2, i to u ugodnom ambijentu gdje joj se ne postavlja nijedno pitanje o danima njene ugodne anonimnosti. Ministrica koju vjerovatno ne bismo ni upoznali da njeno ministarstvo nije bilo prokazano kao odgovorno što nismo nabavili vakcine, sada drži moralne propovijedi o sporoj imunizaciji i nedostatku svijesti kod građana. No, najgori trenutak je bio kada je Gudeljević u intervjuu rekla kako je čak i ona sama odgovarala na novinarske upite o sporosti u nabavci vakcina, ali da je to sve sada iza nas. „Bilo je šta je bilo“, poručuje nam kratko ministrica dok na javnom medijskom servisu nema nikoga da je pita gdje je bila da stane ispred kamere dok je tema bila vruća.

DNEVNA POLITIKA: Da li se visoki predstavnik svrstava na jednu od strana u sukobu oko Izbornog zakona? Novinarka Tijana Kecman je gradila prilog uvrštavajući izjave svih relevantnih aktera. Niko od sagovornika nije dobio ekskluzivni tretman, a zakulisne političke igre predstavile su se otvorenim pitanjima bez odgovora. To se čini kao pametan pristup jer vijesti iz dnevne politike počivaju na spekulacijama koje je teško potvrditi.

BLOK 7: BHT1 je istraživao šta će za našu zemlju značiti ako se ne izgradi Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Svi sagovornici upozoravaju na ekonomske gubitke, te da bismo od izvoznika struje mogli postati uvoznici. Kineski investitor još nije siguran da li će se upustiti u investiciju, a konsultovani stručnjaci smatraju da mi nemamo mogućnost da odmah pređemo na obnovljive izvore energije i da napustimo energent kao što je ugalj. Ipak, urednica Adisa Dedić-Kološ je ovdje trebala potražiti i mišljenje ekoloških aktivista. Klimatske promjene su postale surova realnost, a energetske politike mijenjaju se i na najneočekivanijim mjestima, pa zašto ne bi i u BiH?

OCJENA: 5

 

FTV: Da li se obljetnice mogu obilježiti bez slika stradanja?

  1. – 13. septembar 2021.

KAKO (NE) ISPRATITI KOMEMORACIJU? Iza nas je godišnjica 11. septembra, ili dana poslije kojeg svijet više nije isti. Teroristički napad na SAD imao je sve elemente vješto izvedenog medijskog napada jer su teroristi udarom na kule bliznakinje režirali medijski spektakl užasa koji se reprizirao u svakom kutku planete. Slike očajnika koji mašu bijelim zastavama na neboderu koji je osuđen na urušavanje, kao i scene kada se desio udar, obišle su svijet. I što je još gore, i dan-danas obilaze svijet. Jedan od glavnih ciljeva terorista je izazvati kod građana osjećanja straha i uznemirenosti, a što se upravo čini ako se uporno reprodukuju scene haosa i nasilja. Urednica Dejana Regoje, kao i mnogi drugi medijski urednici, posegnula je za eksplicitnim scenama urušavanja, a opravdano je postaviti pitanje da li medijske komemoracije moraju počivati na prizorima nasilja kojima se teroristi ponose? Da li je možda dovoljno samo opisati događaj riječima i u pozadinu staviti slike vatrogasaca koji su spasavali žrtve, ili sve ispratiti današnjim izgledom memorijalnog centra? HRT1 je u subotu prikazao dokumentarac o čovjeku čiji je pad sa jedne od kula uhvaćen okom fotoreportera. Fotografija je prvobitno objavljena, a zatim povučena upravo zbog zgražanja javnosti koja je smatrala da to nije pravi način da se sjećamo žrtava terorističkog napada. Za nas je ovo pitanje aktuelno jer su kod nas česte komemoracije posljednjeg rata i hiperreprodukcija arhivskih ratnih snimaka. Da li to baš mora biti tako ili treba izbjeći retraumatizaciju publike? FTV je povodom godišnjice najvećeg napada na SAD upriličio i prigodan razgovor sa analitičarem Erolom Avdovićem, koji je poredio današnju Ameriku sa onom od prije dvije decenije.

SUKOBI OKO VISOKOG PREDSTAVNIKA: Urednica Merima Adembegović ispravno primjećuje da je Christian Schmidt legitiman za Aleksandra Vučića, koji se sastaje s njim, ali ne i za njegovog političkog saveznika Milorada Dodika. Šta je razlog tome? Nekoliko dana poslije, urednica Amra Zaklan se pita kako će se razriješiti sukob Dodik – Schmidt. Prilogom je dominirao stav analitičara Zijada Bećirovića, koji se u posljednje vrijeme gotovo uvijek pita za mišljenje kada je tema predsjednik SNSD-a. Javne televizije moraju voditi računa da prostor daju i drugim sagovornicima.

POTROŠAČKA KORPA KAO VIJEST DANA: Urednica M. Adembegović nije propustila vijest o poskupljenju potrošačke korpe, čija je vrijednost u  samo jednom mjesecu skočila za bezmalo petsto maraka. Prilog je pratio priču sagovornika koji je opisao da je u BiH nemoguće pokriti sve troškove prosječnim primanjma. Urednici i novinari sve češće se odlučuju ekonomske parametre i brojke smjestiti u kontekst koji je kadar objasniti vijest.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Prosječna sedmica na obje televizije u kojoj su i jedni i drugi nastojali biti umjereniji u prilozima koji prate dnevnu politiku. Tenzije su sve veće, a javne televizije trebaju zadržati duh neutralnosti i odmjerenosti. Žalosti to što je BHT1 ugostio ministricu Ankicu Gudeljević bez ijednog pitanja o njenom prezrivom odnosu prema medijima, koji se manifestovao u vrijeme kada je prozivana za sporu nabavku vakcina. Ministrica je nesmetano držala moralne propovijedi o vakcinaciji i uživala u javnom nastupu za koji se odlučuje isključivo onda kada njoj odgovara.

 

Plus sedmice

BHT1

Politički prilozi u kojima se ne izražava naklonost niti jednoj od zaraćenih strana.

FTV

Ekonomske vijesti se sve češće probijaju do udarnih, pa je potrošačka korpa bila vijest sedmice.

 

Minus sedmice

BHT1

Ministrica Ankica Gudeljević je zaslužila oštriji tretman u Dnevniku 2 kao gošća u studiju, jer je to političarka koja je vješto izbjegavala medije u vrijeme kada je njena odgovornost bila najveća.

FTV

U političkim prilozima treba paziti da se ne pojavljuju uvijek isti sagovornici, posebno ne povodom istih tema.

 

About The Author