Nadzorni odbor Mete: Videozapisi Izraela i Hamasa nisu trebali biti uklonjeni

Uklonjeni video sa Instagrama prikazivao je posljedice zračnog napada u blizini bolnice Al Shifa u Gazi

Nadzorni odbor Mete: Videozapisi Izraela i Hamasa nisu trebali biti uklonjeni

Nadzorni odbor Meta rekao je u utorak da je kompanija društvenih medija pogriješila uklonivši dva videa koji prikazuju taoce i ozlijeđene ljude u sukobu Izraela i Hamasa, rekavši da su video zapisi bili vrijedni za razumijevanje ljudske patnje u ratu.

Od Hamasovog napada u Izraelu 7. oktobra, platforme društvenih medija doživjele su obnovljenu kontrolu nad njihovim praksama moderiranja sadržaja zbog porasta dezinformacija i optužbi da su kompanije promovirale određene stavove o sukobu.

Ovo je prvi put da je Nadzorni odbor, nezavisno tijelo koje preispituje odluke o sadržaju na Metinom Facebooku i Instagramu, ispitao slučajeve po ubrzanom postupku. Odbor je ranije ove godine najavio brži postupak pregleda kako bi brže reagirao na hitne događaje.

Jedan od slučajeva odnosio se na video objavljen na Instagramu, koji je prikazivao posljedice zračnog napada u blizini bolnice Al Shifa u Gazi, uključujući djecu koja su bila ozlijeđena ili mrtva. Drugi slučaj uključivao je video napada 7. oktobra, koji je pokazao Izraelku kako moli svoje otmičare da je ne ubiju.

U oba slučaja, Meta je poništila odluku i vratila videozapise sa zaslonom koji upozorava gledatelje na sadržaj.

Odbor je rekao da odobrava potez vraćanja sadržaja, ali se ne slaže s Metinom odlukom da ograniči preporuku videozapisa korisnicima, te je u izjavi pozvao Metu da “brže odgovori na promjenjive okolnosti na terenu, koje utiču na ravnotežu između vrijednosti glasa i sigurnosti”.

Glasnogovornik Mete rekao je da kompanija pozdravlja odluke odbora, dodajući da neće poduzeti nikakve daljnje radnje u vezi s slučajevima budući da odbor nije dao nikakve preporuke za politiku kompanije.

Izvor: Reuters

About The Author