Zatražena stroža kazna za Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

Tužilac Mitrović naveo da je prvostepeni sud izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma

Zatražena stroža kazna za Čolića zbog pokušaja ubistva novinara
Foto: Žurnal.info

Republički tužilac Branko Mitrović zatražio je od Vrhovnog suda Republike Srpske oštriju kaznu bokseru Marku Čoliću (32), koji je nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu ili novo suđenje.

Iznoseći žalbu, tužilac Mitrović je naveo da je prvostepeni sud izrekao kaznu ispod zakonskog minimuma, ali da to nije dovoljno obrazložio.

– Za tako malu kaznu je neophodno da postoji niz posebno olakšavajućih okolnosti, što ovdje nije slučaj. Ovakvom kaznom prvostepeni sud je prekršio zakon – smatra Mitrović.

S druge strane, advokat Gordan Jovišević smatra da uopće nije dokazano da je Čolić počinio krivično djelo te da je presuda donesena na nezakonitim dokazima.

– Optuženi je proživio pakao i ranije je morao da ode na izdržavanje kazne, jer nije mogao trpjeti pritvor. Zahtijevamo da se prvostepena presuda preinači i Čolić oslobodi ili da se predmet vrati na novo suđenje – rekao je Jovišević.

Čolić je proglašen krivim za pokušaj ubistva koji se odigrao 26. augusta 2018. godine pred zgradom u naselju Obilićevo u kojoj stanuje novinar BN televizije Vladimir Kovačević stanuje.

U presudi se navodi da je Čolić, s još jednom osobom (prema optužnici, Nedeljko Dukić, koji je u pritvoru), čekao Kovačevića na parkingu. Kada je, vraćajući se s posla, prišao zgradi, napali su ga teleskopskim palicama.

– Čolić je bio maskiran kapuljačom od duksa i Kovačeviću je trčeći prišao s prednje strane i palicom ga snažno udario u glavu. Udarcima palica oborili su ga na asfalt i tukli sve dok nije počeo glasno da doziva pomoć, nakon čega su pobjegli – navodi se u presudi.

Kovačević je u napadu zadobio tešku povredu u vidu nagnječenja mozga te više lakših povreda po glavi, usni, uhu, ramenu, natkoljenici i potkoljenici.

Izvor: Mediji

About The Author