Novinarske organizacije pozdravile presudu za ubistvo novinara Petera R. de Vriesa

Peter R. de Vries ubijen je iz sačmarice u Amsterdamu 6. jula 2021. godine nakon što je napustio TV studio RTL Boulevard

Novinarske organizacije pozdravile presudu za ubistvo novinara Petera R. de Vriesa
Foto: DW

Za Reportere bez granica (RSF) i njihovog strateškog partnera Free Press Unlimited (FPU), koji su pratili suđenje u Amsterdamu, prvostepena presuda za ubistvo novinara važna je prekretnica na putu do pune pravde za ubistvo novinara Petera R. de Vriesa 2021. godine.

Sud u Amsterdamu osudio je dvojicu muškaraca koji su izvršili ubistvo na 28 godina zatvora, a posrednika u ubistvu na 26 godina. Tužioc je tražio doživotne kazne za svu trojicu, no sud je tvrdio da doživotne kazne nisu bile opravdane jer osumnjičenici prije nisu bili osuđivani za slična krivična djela te se nije moglo dokazati postojanje ‘zločinačke organizacije’.

Tužilaštvo je također optužilo šest drugih osumnjičenika za omogućavanje zločina, među ostalim i prihvatanjem naloga za snimanje atentata, što je čin koji je tužilaštvo okvalificiralo kao “namjeru da unese duboki strah među nizozemskim stanovništvom”.

Sud u Amsterdamu zaključio je da se ne može dokazati namjera utjerivanja straha, a time i teroristička priroda ubistva. Taj nedostatak dokaza djelomično je posljedica gotovo potpune šutnje osumnjičenika tokom svih rasprava, koje su održane u januaru i februaru.

U presudi, sud snažno odbacuje hladnokrvni način na koji je ubistvo izvršeno, te pohvaljuje de Vriesovu nacionalnu i međunarodnu reputaciju poznatog kriminalističkog reportera.

Sud je zaključio da se motiv zločina ne može dokazati, a tužioc je tvrdio da je motiv de Vriesova uloga krunskog svjedoka u “suđenju Marengo”. Iako ubistvo vjerovatno nije bilo direktno povezano s de Vriesovim novinarskim radom, tužilaštvo i sud su priznali uticaj zločina na vladavinu prava.

Tokom saslušanja, dokazi su otkrili nekoliko referenci na de Vriesov rad kao novinara. Presretnuta telefonska komunikacija pokazala je da je jedan od osumnjičenika nakon ubistva izjavio o de Vriesu: “Stavio je nos svugdje gdje ga nije trebao. Zato je i strijeljan”.

– Osude su ohrabrujuća vijest za postizanje pravde za ubistvo de Vriesa. Pozivamo nizozemsko tužilaštvo da nastavi istragu naručitelja ubistva – što je čin koji je uspio ušutkati de Vriesa. U previše slučajeva, oni koji su konačno odgovorni za ubistva novinara, ostaju na slobodi – kazao je pravni savjetnik pri FPU-u Jasmijn de Zeeuw.

– Ovo je važna je prekretnica na putu do pune pravde za atentat na Petera R. de Vriesa. Očekujemo da će Nizozemska, koja je na 4. mjestu RSF-ovog Svjetskog indeksa slobode medija, nastaviti postavljati visoke standarde za cijelu Evropsku uniju koja se još uvijek bori s nekažnjivosti zločina počinjenih protiv novinara – kazao je voditelj deska Evropska unija-Balkan pri RSF-u Pavol Szalai.

Nalogodavac ubistva nije službeno identificiran niti optužen tokom ovog suđenja. Sud nije isključio da su u zločinu učestvovale “više pozicionirane osobe”, ali nije mogao dalje komentirati jer ih tužioc nije uključio u optužnicu.

Peter R. de Vries ubijen je iz sačmarice u Amsterdamu 6. jula 2021. godine nakon što je napustio TV studio RTL Boulevard. Od zadobivenih ozljeda preminuo je devet dana kasnije. Bio je jedan od najpoznatijih nizozemskih kriminalističkih reportera.

Izvor: RSF

About The Author