Novinarima zabranjen pristup suđenju rediteljici i dramaturginji u Rusiji

Rediteljica Zhenya Berkovich i dramaturginja Svetlana Petriychuk uhapšene su u maju prošle godine zbog produkcije predstave “Finist, hrabri sokol”, koja govori o Ruskinjama koje su se udale za borce Islamske države

Novinarima zabranjen pristup suđenju rediteljici i dramaturginji u Rusiji

Sudac na suđenju vodećim ruskim pozorišnim ličnostima optuženih za “opravdavanje terorizma” odobrio je u četvrtak zahtjev tužioca da se zabrani novinarima i javnosti da prisustvuju ročištima.

Rediteljica Zhenya Berkovich i dramaturginja Svetlana Petriychuk uhapšene su u maju prošle godine zbog produkcije predstave “Finist, hrabri sokol”, koja govori o Ruskinjama koje su se udale za borce Islamske države.

Slučaj predstavlja pravnu prekretnicu u Rusiji i test granica umjetničke slobode. Berkovich i Petriychuk dvije su najistaknutije kulturne osobe kojima se sudi otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, zbog čega su mnogi umjetnici, reditelji i pisci pobjegli u inostranstvo.

Sudac Yuri Massin odobrio je zahtjev tužioca da se ostatak suđenja zatvori za javnost zbog navodnih prijetnji nekim od učesnika koje su se pojavile u novinama i na Telegram kanalima, javila je nezavisna novinska kuća Mediazona iz suda. Nije bilo jasno kome se prijetilo ni kako.

Sudac je svoju odluku saopćio devetog dana suđenja na početku izvođenja dokaza odbrane. Advokat odbrane Sergej Badamshin rekao je da ovaj potez pokazuje slabost slučaja tužilaštva.

– S jedne strane to godi odbrambenoj strani – na dobrom smo putu. S druge strane to je manipulacija – piše Mediazona.

Kolege umjetnici, branitelji ljudskih prava i borci za slobodu govora okupili su se kako bi pružili podršku Berkovich (39) i Petriychuki (44), dok oboje poriču bilo kakvu krivnju. Prijeti im do sedam godina zatvora ako budu osuđeni.

– Izvela sam performans kako bih spriječila terorizam – rekla je Berkovich na otvaranju suđenja prošlog mjeseca, dodavši da prema teroristima nije imala “ništa osim osude i gađenja”.

Nekoliko sedmica prije suđenja, njih dvije dodane su na ruski službeni popis “terorista i ekstremista”, pridruživši se hiljadama ljudi i entiteta koji su na sličan način označeni u razbijanju percipiranih subverzivnih aktivnosti koje su se intenzivirale nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Kremlj ne komentira pojedinačne slučajeve, ali kaže da je Rusija uključena u egzistencijalnu borbu sa Zapadom i da se mora snažno pridržavati svojih zakona i braniti se.

Slučaj tužilaštva djelomično se temelji na svjedočenju anonimnog svjedoka koji je tajno snimio produkciju telefonom i predao je vlastima.

Svjedok, koji svjedoči pod pseudonimom “Nikita”, rekao je na suđenju kako vjeruje da je predstava teroriste opisala kao žrtve, a rusku državu i društvo kao krivce za guranje mladih djevojaka da se pridruže Islamskoj državi. Rekao je da mora čuvati svoj identitet u tajnosti jer se boji za svoju karijeru i zdravlje ako sve javno objavi.

Izvor: Reuters

About The Author