BHT1 I FTV: Dan žena – imamo li pravo na život?

Političari koji usvajaju zakone i vjeruju da će EU otvoriti pregovore s BiH ovog marta – to je dominiralo sadržajima dnevnika oba javna servisa

BHT1 I FTV: Dan žena – imamo li pravo na život?

 

BHT1: Dan žena

  1. – 12. mart 2024.

VLADAVINA ZAKONA UMJESTO VLADAVINE LJUDI: Zakon o sprečavanju sukoba interesa u Dnevniku 2 kroz prizmu nevladinog sektora i članova akademske zajednice. “Dobijamo mogućnost da transformiramo naše društvo koje je zasnovano na vladavini ljudi u društvo koje je zasnovano na vladavini zakona”, poentira profesor FPN-a Nerzuk Ćurak. A mi u prilogu dobijamo i uklon onih koji se nikad neće naći u prilici da ih se pozove na odgovornost zbog sukoba interesa – građana BiH.

TREBA LI NAM OBAVEZNI VOJNI ROK? Uvođenje obaveznog vojnog roka u zemljama regiona je aktuelna tema. Voditeljica Dnevnika 2 podsjeća kako je u BiH vojni rok ukinut 2006., uvodeći nas u temu koja govori o tome da li je ponovo potrebno vratiti ovu obavezu u zakonski okvir. Pitanje se postavlja političkim akterima i građanima BiH. Političari su oprezni s izjavama, a anketirani počesto odgovaraju potvrdno.

  1. MART: BHT1 na visini zadatka, uvezujući simboliku obilježavanja 8. marta sa činjenicom da je baš na taj dan vatrenim oružjem napadnuta i ranjena žena, što možda ponajbolje ilustruje položaj i stanje prava žena u današnjoj BiH. Hronološki se gledatelje podsjeća na historijske činjenice o pokretu za ženska prava, u anketi o važnosti 8. marta odgovaraju građanke naše zemlje, a fokus priloga se dalje prenosi na femicid, na rješenja koja su moguća kako bi se nasilje zaustavilo i u konačnici iskorijenilo. Ovakvi prilozi su važni i treba ih češće uvrštavati u sadržaje centralnih informativnih emisija.

Ocjena: 7

 

FTV: Nasilje nad ženama

  1. – 12. mart 2024.

HOĆEMO LI U EU? Dnevnik 2 FTV-a donosi analizu o tome hoće li se desiti toliko željeno otvaranje pregovora sa EU-om o članstvu naše zemlje. Šta je sa uslovima, pita se voditeljica u najavi: od datih 1+3, ostao još jedan. Hoće li biti i ključan? Političari su optimistični. Ministar vanjskih poslova BiH Dino Konaković kaže da se sto posto otvaraju pregovori sa EU-om ukoliko se donese zakon o sudovima i riješi pitanje izbornog integriteta. “Ja sam spreman da se okladim da je Bosna dobila 21. marta pregovarački status”, kaže Milorad Dodik za Klix Studio, a prenosi FTV. Redaju se i izjave ostalih političkih aktera, sve su pozitivne i odražavaju atmosferu kompromisa. Ima li temelja za ovakav optimizam?

SUKOB INTERESA: Hitno je usvojen Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Reporterka Hana Porić izvještava kako je usvajanju zakona prethodila burna rasprava i razložno objašnjava šta zapravo znači usvajanje zakona koji nas vodi korak bliže Evropskoj uniji, kakve konkretne kazne propisuje nova legislativa te šta znači depolitizacija komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Prenosi se i reakcija opozicije koja ukazuje kako se usvojeni zakon odnosi samo na zvaničnike unutar institucija na državnom nivou, a ne i na niže nivoe vlasti.

NOVI NAPAD NA ŽENU: Voditeljica Dnevnika 2 emitovanog 8. marta propustila je da poentira najavom kako je na sam praznik zabilježen napad na ženu koja je u pucnjavi u Sarajevu ranjena vatrenim oružjem. Nismo dobili nikakve informacije o okolnostima ovog napada. U nastavku slijedi najava priloga o porastu nasilja nad ženama, o femicidu, ali bi bilo puno efektnije da je prethodna vijest povezana sa Danom žena. Prilog je odličan i reda sve činjenice o tome kako su žene izložene nasilju i sistemske propuste te ističe nedostatak volje da se situacija promijeni.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Zahuktava se kampanja za nove predsjedničke izbore u SAD-u, a FTV emituje dio obraćanja američkog predsjednika Joea Bidena naciji, koji kritikuje Donalda Trumpa te obećava pomoć Gazi. I BHT1 veliku pažnju posvećuje pokretanju predizborne mašinerije u Americi. Ipak, najveći dio sadržaja oba javna servisa bio je okrenut dnevnopolitičkim događanjima u kontekstu ispunjavanja uslova EU-a do zadatog roka, koji uskoro ističe. Ono što je važno napomenuti jeste da je u Dnevniku BHT1 emitovan prilog o predstavljanju vjersko-kulturnih sadržaja tokom ramazana, koji će obilježiti ovaj mjesec posta: Visit Sarajevo – Feel the spirit of Ramadan naziv je kampanje, ali tokom izvještavanja nikom nije palo u oči da su na vizualu kampanje izostavljeni simboli Sarajeva koji ne pripadaju islamskoj tradiciji.

 

Plus sedmice

BHT1

Vrlo je pohvalno da se 8. marta BHT1 u nekoliko priloga osvrće na položaj žena u BiH, u svim aspektima, od neravnopravnosti do traženja utočišta u sigurnim kućama i psihosocijalne podrške koja im je neophodna. Ukazuje se na potrebu efikasnijeg sistemskog djelovanja i na ono o čemu se najmanje govori, a trebalo bi najviše – da je procjena rizika pri prvom iskazu žrtve nasilja jedna od najbitnijih komponenti u lancu podrške. Odlično postavljen tematski niz o ženama na Dan žena.

FTV

Uz sve rečeno u Dnevniku FTV-a povodom osmomartovskog praznika, jedna posebna priča se izdvaja uglom koji stavlja žene na pijedestal. Prilog govori o ženama koje uspijevaju na različitim poljima. Recept – volja i trud, rezultat historijski, priznanja svjetska. U prvom planu su psihologinja i aktivistica Ajna Jusić iz Sarajeva, koja je primila važnu međunarodnu nagradu za hrabrost, profesorica i emeritus Elbisa Ustamujić iz Mostara, koja je utemeljila Fakultet humanističkih nauka u tom gradu, sportistkinja i doktorica Džana Boloban iz Konjica, koja se popela na Kilimandžaro, te dimnjačarka iz Brčkog Dajana Đurić. Sve one su inspiracija i priče o njima su to vrlo slikovito prikazale.

Minus sedmice

BHT1

Zenički rudari odbili sići u jame jer im nije isplaćena januarska plata koja se po ugovoru morala isplatiti do 25. februara. Dobijamo objašnjenje iz Elektroprivrede BiH da je u prva dva mjeseca ostvareno samo 35 posto planirane proizvodnje. I ovdje je svakako trebala priča iz ugla rudara, o njihovim očekivanjima od poslodavca te načinu na koji se treba rješavati pitanje onih koji rade najteže fizičke poslove. Nismo je dobili.

FTV

Tek u 19. minuti 7. marta FTV emituje prilog iz Gaze, a  njegov prvi dio više je fokusiran na pregovaračke napore nego na humanitarnu katastrofu koja se odvija pred očima svijeta. Sljedećeg dana, Gaza je na redu u 18. minuti. Iako FTV već mjesecima vrlo posvećeno prati sva dešavanja u ovom dijelu svijeta, u nekoliko proteklih sedmica se stiče dojam “zamora materijala”, što se u ovakvim situacijama velikog stradanja ne bi smjelo dešavati.

 

About The Author