AMERIČKI ZVANIČNICI: Biden je izgubio povjerenje u Netanyahua

SVIJET MEDIJA: Hoće li Bijela kuća konačno okrenuti leđa izraelskom premijeru i kazniti ga zbog genocida? Kako Mario Kopić tumači suverenost? Koga je Murphy optužio za saradnju s Rusijom?

AMERIČKI ZVANIČNICI: Biden je izgubio povjerenje u Netanyahua

Netanyahu sve izoliraniji

Izraelski kanal Kan citirao je neke američke zvaničnike, da je američki predsjednik Joe Biden izgubio povjerenje u izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, te iz kabineta potvrđuju da još nema određenog datuma za sastanak s Netanyahuom. Kanal je prenio i da su zvaničnici potvrdili da je Netanyahuovo odugovlačenje s pomoći za narod Gaze naštetilo Izraelu.

Američki mediji prenijeli su riječi Bidena prema kojima još nema konkretnog datuma za sastanak s Netanyahuom te da Biden trenutno ne planira održati govor pred izraelskim parlamentom (Knessetom).

Američka internet-stranica Politico također je prenijela riječi zvaničnika da bi Biden mogao odlučiti da ograniči transfer oružja Izraelu ako ovaj pokrene neku operaciju koja će dovesti u opasnost veći broj Palestinaca.

Različiti stavovi

Ova saopćenja su uslijedila nakon što je Netanyahu više puta govorio o planovima napada na Rafah – gdje se više od dva miliona raseljenih Palestinaca suočava sa glađu i bombardovanjem – i to uprkos upozorenju američkog predsjednika da bi takav napad predstavljao „crvenu liniju“, pored nekoliko međunarodnih upozorenja protiv napada na ovaj grad.

S druge strane, Netanyahu je odgovorio da je za njega crvena linija da se „ne ponovi napad od 7. oktobra“ koji je izvršio palestinski otpor.

U ponedjeljak je Bijela kuća saopćila da je predsjednik jasno stavio do znanja da tamo neće biti nikakve vojne operacije „ako ne postoji plan za sigurnost civila“.

Aktuelna izraelska agresija na Gazu rezultirala je desecima hiljada mrtvih, ranjenih i nestalih osoba, većinom djece i žena, masovnim razaranjem stambenih zgrada i objekata od ključnog značaja, pored gladi koja se nadvila nad opkoljenim Pojasom zbog oskudne pomoći koja u njega ulazi. (Al Jazeera)

Suverenost

Jednoga septembarskog jutra 1933. u Ženevi, jedan tridesettrogodišnji Jevrejin iz Gornje Šleske, odgovarajući na ime Franz Bernheim, svjedočio je pred skupštinom Društva nacija. Podnio je tužbu „protiv odioznih i barbarskih postupaka hitlerovskih poklonika prema njegovim sunarodnjacima neposlušnim režimu“. Pričao je, dakle, o požarima podmetnutima u dućane i stanove, o silovanju žena, o pokoljima, o pljačkanju sinagoga, o izgonima čitavih porodica na ulicu uz revolverske hice, usprkos njemačko-poljskoj konvenciji o zaštiti manjina, koja datira iz 1922. godine. Predsjednik je tada dao riječ predstavniku Njemačke, Josephu Goebbelsu. Član francuske delegacije u Društvu nacija Réne Cassin, koji je prisustvovao zasjedanju, vjerno je izvijestio o njegovom odgovoru: „Gospodo, Ložač je gazda u svojoj kući (Charbonnier est maître chez soi). Mi smo suverena država. Sve ovo što je rekla ova individua, vas se ne tiče. S našim socijalistima, pacifistima i Jevrejima činimo što hoćemo. I ne trebamo trpjeti kontrolu čovječanstva ni skupštine Društva nacija.“

I Njemačka je izbjegla osudu. Da li je to nekažnjavanje dovoljno da na negativan način postavimo temelje prava uplitanja? Oni nam u svakom slučaju zabranjuju da nacionalni interes bude isključivi horizont vanjske i unutrašnje politike.

Naravno, pojam suverenosti ne zaslužuje da bude potpuno otpisan. Ne smijemo zaboraviti da je, oslobađajući Evropu od ideje Carstva, to jest okupljanja čitavog poznatog svijeta pod jedinstvenom moći, suverenost pružila političku priliku naciji i, u naciji, demokraciji. Svrgnuti danas suverenost u ime carstva Dobra moglo bi voditi podpadanju nejakih država pod palicu zatvorenog kluba moćnih država.

Nacionalnu državu i njenu suverenost dakle ne bismo trebali potpuno otpisati. Ona i dalje može biti čvrsti jamac individualnih ljudskih prava i državljanskih sloboda, a time i postojanja i daljnjeg razvitka demokracije, odnosno preoblikovanja demokracije u smjeru one demokracije što ju je Jacques Derrida nazvao démocratie à venir, demokracijom u dolasku, odnosno budućom demokracijom ili demokracijom budućnosti, dakle demokracijom kakve još nema, kakve možda nikada neće ni biti, ali u odnosu spram koje moramo postupati kao da je moguća, kao da je moguća na svjetskoj ravni. Takva nadolazeća demokracija jest „nešto o čemu se tek treba misliti i što tek treba doći: ne nešto što će izvjesno sutra doći, ne neka buduća (nacionalna ili internacionalna, državna ili trans-državna) demokracija, nego demokracija koja treba imati strukturu obećanja – dakle i pamćenja nečeg što donosi budućnost ovdje i sada“.

Ta je svoja ishodišta o demokraciji budućnosti Derrida razvio u knjizi pod naslovom Protuhe (Voyous). Posrijedi su države što su ih Amerikanci nazvali rogue states (états voyous), dakle mangupske ili lopovske, nevaljale, podle i ništavne, ukratko gnusne kriminalne države, koje ne zaslužuju drugo doli da se s njima obračunamo, da ih vojno porazimo ili pak njima ovladamo. Derrida će, uzvratno, za najveću državu-protuhu proglasiti Sjedinjene Američke Države, državu koja prisvaja suvereno pravo na upotrebu takve etikete i na ratnu inicijativu ili policijske operacije protiv tako stigmatiziranih država: „Upravo su SAD – koje se koriste svojom moći da optuže ‘države-protuhe’ za kršenje ili nedostatak prava, za izopačenja i zastranjivanja, SAD koje tvrde da su jamac međunarodnog prava, a poduzimaju ratne inicijative, policijske operacije i akcije za očuvanje mira, zajedno sa zemljama koje su im u takvim akcijama saveznici – bez obzira što slove kao suverene – prve rogue states“.

Svaka suverena država virtualno i a priori u stanju je zloupotrijebiti vlastitu moć i prekršiti međunarodno pravo, kao i bilo koja država-protuha. Država-protuha, drugim riječima, čuči u svakoj državi.

Derrida ne odbacuje naprosto nacionalnu državu i njezinu suverenost, nego se, i to napose valja naglasiti, ne zauzima za apsolutnu, bezuvjetnu (nacionalnu) suverenost, za bezgranični ili neograničeni subjektivitet. Mogli bismo reći da je deridijanska suverenost ograničena suverenost, ali ne politički ograničena nego prije svega – etički (prirodnim pravom) ograničena suverenost. Suverene nacionalne države ne smije ograničavati, a nekmoli napasti neka druga nacionalna država kao takva i sama od sebe. Ona to može učiniti samo uz mandat međunarodne zajednice, ukoliko ova presudi da neka država u tolikoj mjeri krši kolektivna ljudska prava, kao što je pravo naroda kao naroda, da njeno djelovanje prerasta u neprihvatljiv zločin protiv čovječnosti i čovječanstva.

Zorna ilustracija inzistiranja na apsolutnoj, bezuvjetnoj državnoj suverenosti bila je upravo Goebbelsova izjava u Društvu nacija: s neizbrisivim cinizmom istaknuo je granice načela suverenosti prizvavši je kako bi opravdao Državu/Naciju koja ukida pravo i kako bi opravdao bjesnilo terora protiv unutrašnjih neprijatelja njemačkog naroda. Ne-pobijanje njegovih riječi pokazuje a contrario da demokracija jednostavno nadmašuje zakon većine i da se legalno počinjeni zločini unutar nacionalnog područja uz narodno odobravanje itekako tiču ostatka svijeta. Upravo iz tragičkog iskustva novije historije može zato proizići ključna figura onog humanog: ono što nas se ne tiče, tiče nas se!

A na njezinu temelju može onda proizići i nacrt jedne druge (alterglobalističke) Evrope. Još jednom testamentarnim riječima Jacquesa Derride: „Ne radi se o tome da se priželjkuje konstitucija jedne Evrope koja bi mogla biti jedna druga vojnička supersila, koja bi štitila svoje tržište i time bila protuteža drugim blokovima, nego Evrope koja bi mogla posijati sjeme jedne nove altermondijalističke (alterglobalističke) politike. Ona je za mene jedini mogući izlaz. Ova snaga je na putu. Iako su njezine naznake još uvijek nejasne, mislim da je više ništa ne može zaustaviti. Kada kažem Evropa, to je: jedna altermondijalistička Evropa koja transformira pojam i prakse suverenosti i međunarodnog prava. I raspolažući jednom oružanom silom, nezavisnom od NATO-a i od SAD, oružanom silom koja bi, ni ofanzivno, ni defanzivno, ni preventivno, intervenirala bez odlaganja u službi konačno ispoštovanih rezolucija jednih novih Ujedinjenih nacija (kao što je neophodno sada reagirati u Izraelu ali isto tako i drugdje).“ (Mario Kopić, Tačno.net)

Ambasador Murphy žestoko kritikovao Dodika i Čovića: Rade za Rusiju

Murphy je to izjavio prije nego što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas lično potvrdila kako će Evropskom vijeću preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH.

Američki ambasador u Sarajevu Michael Murphy izjavio je kako SAD snažno podržava približavanje BiH Europskoj uniji i smatra kako je neka vrsta međunarodne prisutnosti u njoj i dalje nužna, a istovremeno je snažno kritizirao Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojega je čak optužio da radi u interesu Rusije.

Gostujući u podcastu “Oslobođenja” Murphy je kazao kako je BiH zabilježila značajan napredak na putu ka Europskoj uniji otkako je formirana sadašnja vlast nakon izbora 2022. pa stoga postoje veoma snažni geopolitički argumenti za Uniju da otvori pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Kritike za Dodika

Murphy je to izjavio prije nego što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas lično potvrdila kako će Evropskom vijeću preporučiti donošenje odluke o otvaranju pregovora s BiH.

Američki je ambasador podsjetio kako SAD o tome ne može odlučivati, ali snažno podržava otvaranje pristupnih pregovora.

Kritizirao je političare poput entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji tvrde kako je donošenje odluke o otvaranju pregovora bez konkretnog datuma beznačajno jer se cijeli proces može ponovo rastegnuti.

“Nije tako. Veoma je važno, ukoliko se otvore pregovori, poslati jasan signal građanima ove zemlje da je put k budućnosti u Briselu, a ne u Moskvi”, izjavio je Murphy.

Lažnim je nazvao i Dodikove tvrdnje kako je evropski put BiH nespojiv s postojanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice koji ima ovlasti nametati zakone i smjenjivati izabrane dužnosnike.

“Schmidt je taj koji trenutno osigurava napredak BiH “

Visoki predstavnik treba ostati u BiH sve dok se ne ispune ciljevi koji su jasno postavljeni još 2008., stajalište je SAD-a. Tada je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH definirao program od pet ciljeva i dva uvjeta kao preduvjete za zatvaranje OHR-a. Jedan od njih je procjena da se u zemlji u cijelosti poštuje Daytonski sporazum.

Murphy kaže kako je visoki predstavnik Christian Schmidt taj koji trenutno osigurava napredak BiH na evropskom putu.

“Bez visokog predstavnika, i to je nedvojbeno, možda ne bi bilo ni izbora u listopadu 2022. Zamislite gdje bismo bili sad da nije bilo tih izbora”, kazao je Murphy.

Kritikovao je Dragana Čovića

Američki ambasador je potvrdio kako izgradnja Južne interkonekcije odnosno povezivanje plinske mreže BiH s Hrvatskom ostaje strateškim interesom Zapada kako bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu. Ponovo je kritizirao čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, za koga je kazao kako je zapreka tom projektu.

“Dragan Čović stoji na putu svemu tome, jer on smatra da bi on trebao imati ličnu firmu koja bi kontrolirala Južnu interkonekciju, firmu koja uopće ne postoji”, kazao je Murphy ponavljajući stajalište SAD kako projekt treba voditi postojeća firmu ‘BH-Gas’ koju treba preustrojiti, a ne neka potpuno nova, čije bi sjedište bilo u Hercegovini, kako to predlaže Čović.

Predbacio je Čoviću da kao političar koji tvrdi da je jedini legitimni predstavnik Hrvata u BiH “interes naroda stavlja na zadnje mjesto” pretpostavljajući mu svoj finansijski i stranački interes što, kako tvrdi američki ambasador, istodobno pomaže jačanju ruskog utjecaja.

“Nastavit ćemo se boriti, navoditi argumente i braniti, insistirati na energetskoj sigurnosti BiH u ime građana Federacije BiH i ekonomske koristi i Bošnjaka i Srba i Hrvata. A gospodin Čović je taj koji treba odlučiti treba li raditi u ime ljudi za koje tvrdi da ih predstavlja ili će raditi u korist Rusije. To je izbor s kojim se suočava”, bio je izravan Murphy u kritici čelnika HDZ BiH. (Oslobođenje, fokus.ba)

About The Author