BHT1 I FTV: Zašto se niko ne uzbuđuje zbog toga što će vakcine kasniti?

Javne televizije su neobično blage prema vlastima, koje u jeku epidemije ne pokazuju odgovornost zbog toga što kaskamo za regionom i Evropom. Dio odgovornosti snose i mediji, nezainteresirani za tu temu

BHT1 I FTV: Zašto se niko ne uzbuđuje zbog toga što će vakcine kasniti?

BHT1: Prvih godinu dana Savjeta ministara

22. – 28. decembar 2020.

GLAS OPOZICIJE: U srijedu (urednik Milan Đurović) saznajemo da je, prema analizi portala Istinomjer, Savjet ministara ispunio svega jedno obećanje nakon godinu dana rada. Radom Savjeta nije zadovoljan ni predsjedavajući Zoran Tegeltija, koji kaže da su mogli uraditi više, ali za sve krivi odnose u vladajućoj koaliciji. Dva opoziciona političara iznijela su svoje kritike, a čuli smo i ocjene novinara. Dan prije (urednica Adisa Dedić Kološ), Mirko Šarović kao opozicioni prvak komentarisao je to što BiH nije potpisala novi aranžman sa MMF-om. Dobro je što se u gorućim političkim pričama daje prostor opozicionarima. To treba biti stalna praksa.

NJEŽNO PREMA VLASTIMA: Krizni stožer i ministar zdravlja u susjednoj Hrvatskoj na stalnom su udaru tamošnjih medija. Prvima se pripisuje da su pod političkim uticajem ministra i drugih političara iz vladajuće stranke. Svaki korak zdravstvenih vlasti budno se prati, a pojedini mediji, poput tjednika Novosti, osobito su duhoviti u sažimanju kritika. Naslovom „Duhovni hir“ ispratili su popustljivi odnos stožera prema Crkvi, a jedna od genijalnih naslovnica kojom se ukazalo na svu konfuziju u borbi protiv epidemije nosila je naslov „Frka i struka“. Kako kod nas izgleda razgovor sa ministrom zdravlja? Ugodno i prijatno. U četvrtak (Dejan Petrović), Alen Šeranić nam priznaje da vlasti nemaju kapaciteta da vrše inspekcijski nadzor nad ulazom naših građana u zemlju i da je to razlog što ne postoje protivepidemijske mjere na granicama. Ministar nam takođe poručuje da vakcine kod nas neće doći do marta ili aprila, a ni u tome se ne vidi nevolja. Istovremeno, prvi susjedi su već započeli program imunizacije. Istina, simboličnim brojkama, ali stvar je otpočela. Ministar, naravno, nije bio pitan o stopi mortaliteta koja je u Republici Srpskoj posebno visoka, a njegova priznanja o nemogućnosti inspekcijskog nadzora i kašnjenju vakcina prošla su bez da se novinarka uzrujala. Nepostojanje javnosti i ozbiljnih i javnih medija sigurno doprinose da se zdravstvene vlasti osjećaju komforno i sigurno, pa i kada nam saopštavaju nimalo ugodne činjenice. Dok druge zemlje strepe nad praznicima i novim pikom, kod nas ništa od toga nije tema. U danu (Anel Nurković) kada smo saznali da će EU pomoći balkanske zemlje u nabavci vakcina, poteglo se i pitanje zašto naše vlasti ne pregovaraju direktno s dobavljačima, već se samo oslanjaju na COVAX program. Ali i to je pitanje postavljeno stidljivo i nenapadno.

PRIČE KOJE VRIJEDI PRATITI: BHT1 u subotu donosi priču (Amir Džidić) o mještanima sela Kotorsko, koji se bore da se opasna materija propale uljare izmjesti iz njihovog mjesta. Priča zaslužuje pažnju i u narednim sedmicama, a posebno jer se navodno nazire rješenje po dogovoru banke i inspekcijskih organa.

OCJENA: 4

FTV: Zašto su bitni TV dopisnici?

22. – 28. decembar 2020.

GODIŠNJICA: I FTV se bavio Savjetom ministara i njihovom prvom godinom rada. Čule su se tu zanimljive informacije, poput one da su u proceduru poslali svega 12 zakona, te da nisu ispoštovali preporuke Evropske komisije. Utisak je da se rad izvršne vlasti morao osmotriti temeljnije i svestranije. Izostala su i mišljenja opozicionih političara i kolega novinara. Urednica Nevzeta Koljenović nije iskoristila godišnjicu i ocjene o lošem radu kao povod za tematski ili nešto duži prikaz.

SA LICA MJESTA: Tokom cijele sedmice mediji su pratili migrantsku krizu, a reporterka iz Krajine Enesa Hrustanović stanje je nazvala haotičnim i alarmantnim. Hrustanović je izvrsna kao izvjestilac s mjesta događanja, te je opet demonstrirala zašto je bitno imati TV dopisnike širom zemlje. Ona je uvijek brza, precizna i kratka. Vješta kada treba izdvojiti glavnu vijest, i, što je naročito bitno, donese je na ubjedljiv način, stičući povjerenje kod publike. Novi požar u kampu ostavio je više od hiljadu ljudi bez krova nad glavom. FTV je pratio situaciju pojačanom pažnjom i stalnim javljanjem reportera.

COVID TEME: Urednica Maida Muhović istražila je zašto će kod nas vakcine stići kasnije nego u nekim zemljama regiona. Izostao je ofanzivniji pristup prema predstavnicima vlasti koji u tome ne vide problem. Dan prije, FTV se bavio stopom mortaliteta koja je u pojedinim dijelovima BiH naročito visoka. Dobro je da je načeta ova tema jer nadležni se nerado odlučuju na stroge protivepidemijske mjere iako dnevne brojke umrlih zabrinjavaju.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Vakcinacija je počela u Hrvatskoj i Srbiji, ali ne i u BiH. FTV je istraživao zašto vakcine nisu došle kod nas i kada će, a BHT1 je o istoj temi vodio razgovor sa ministrom zdravlja Republike Srpske koji je ponovio da se ne nadamo imunizaciji do marta ili aprila. Javne televizije su neobično blage prema zdravstvenim vlastima koje u jeku epidemije ne pokazuju previše odgovornosti zbog toga što kaskamo za regionom i Evropom. Dio odgovornosti snose i mediji koji pokazuju nezainteresovanost za temu koja život znači. Olako se prihvati svaki narativ vlasti, pa i onaj da nije ništa neobično što ćemo prve vakcine dobiti tri-četiri mjeseca poslije Hrvatske i Srbije. COVID-19 je u Dnevniku 2 stao u statistički prikaz. Glas struke čuje se rijetko ili nikako. Ministri i ostali članovi kriznog štaba (ako tako nešto više i postoji) odgovaraju na ugodna i jednostavna pitanja. Ako se i pojave u javnosti. O njihovoj odgovornosti se odavno ne raspravlja, a jedino što se gledaocima redovno isporučuje jeste dnevni bilans zaraženih i umrlih.

About The Author

Plus sedmice


BHT1
Glasovi opozicionara se više čuju u političkim prilozima.

FTV
Urednik Sanjin Bećiragić i novinarka Đenita Huseinbegović potrudili su se predstaviti novi federalni prijedlog budžeta. Na koje stavke odlazi najviše novca, da li se uopšte prave uštede i koliko se oslanjamo na novi MMF-ov kredit? Proračunska politika jeste centralna tema i tako je treba i predstaviti.

Minus sedmice


BHT1
Nevrijeme u Banjaluci i okolici zaslužilo je veću pažnju u ponedjeljak. Vijest je data ukratko i na samom kraju Dnevnika 2.

FTV
Razočarava kako se nezainteresovano prati priča o vakcinama i epidemiji.