ZAKONOM PROTIV LAŽNIH VIJESTI: Duh Milorada Dodika lebdi nad Sarajevom

Kanton Sarajevo uskoro bi mogao dobiti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Ako rješenja ostanu u formi koja je predložena Nacrtom, bolje da ga ne dobije

ZAKONOM PROTIV LAŽNIH VIJESTI: Duh Milorada Dodika lebdi nad Sarajevom

Kad hoće, onda baš hoće. Trudeći se da naprave razlikovnu politiku u odnosu na Stranku demokratske akcije, vlast u Sarajevu poletjela je u skute nikom drugom do – Miloradu Dodiku.

Novi Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojim bi se tretirala i online sfera,  liči na zakonske promjene koje su vlasti RS donijele pa poslije povukle tokom pandemije, a u duhu su promjena zakonskih rješenja o kleveti koje kane implementirati vlasti u Republici Srpskoj. Čak je i vremenska podudarnost tu.

Sve je sporno u namjeri da se Kanton Sarajevo kao poseban politički entitet prihvati, između ostalog, reguliranja lažnih vijesti. Ako zaista ostanu pri toj namjeri, ko će nakon njih spriječiti druge kantone da se također uhvate ukoštac s ovom zahtjevnom državnom, ili u najgorem slučaju entitetskom problematikom. A kad već stvari spustimo na taj nivo, pošto u nas uvijek može gore i niže, nije pogrešno pretpostaviti i da bi se pojedine općine rado latile istog zadatka.

Vrlo je važno u ovom trenutku, dok Zakon još nije donesen, naglasiti nekoliko stvari. Prva, online nasilje i širenje lažnih vijesti dvije su različite pojave. Druga, društvene mreže i mediji također. Treća, možda i najvažnija, policija ne može određivati karakter informacija koje portali objavljuju. Četvrto, bilo koja zakonska odredba ne može se pravdati i pokrivati dobrim namjerama aktuelne vlasti. Zakoni ostaju, vladajuće garniture se mijenjaju i niko ne zna kakav prostor za zloupotrebe i manipulacije ostavlja u amanet budućim generacijama političara.

U Republici Srpskoj u toku je serija javnih rasprava o najavljenim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminaliziraju kleveta i uvreda. Novinari u raspravi učestvuju na jedini ispravan način: dođu na zakazanu sesiju, predaju pismene primjedbe koje se svode na zahtjev da se izmjene povuku i napuste zasjedanje. Da li će ovakva praksa dati rezultat još je neizvjesno, uprkos činjenici da vlasti tog entiteta protiv sebe imaju cijeli svijet, a uz sebe samo RTRS i eventualno još koji podoban medij. Ono što daje određenu nadu u sarajevskom slučaju je izjava kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice da Nacrt zakona tek ide u javnu raspravu i da će predlagači imati sluha za primjedbe. Sarajevski političari vole misliti o sebi kao o najnaprednijoj opciji u državi. Ako je to zaista tako, ili bar ako žele da bude tako, onda nek slijede najbolje svjetske zakonodavne i političke prakse, a ne najgora rješenja Vlade RS.

About The Author