Švedski novinar donio priče iz karantene u Pekingu

Švedski novinar kojeg je hitna pomoć odvezla u izolaciju na Olimpijskim igrama u Pekingu pronašao je način da nastavi raditi, pišući za svoje novine dnevnik o vremenu provednom u karanteni u Kini

Švedski novinar donio priče iz karantene u Pekingu

Philip Gadd bio je pozitivan na Covid-19 nakon što je u srijedu sletio u Peking kako bi izvještavao o Zimskim olimpijskim igrama i potom je određen da boravi u karantenskom hotelu.

Gaddove prve kolumne za novine Expressen, gdje radi kao reporter i voditelj web TV-a, objavile su njegova iskustva o tome kako su ga službenici odjeveni od glave do pete u zaštitnu opremu prevezli do objekta, daleko od sportaša koji se bore za medalje.

Gadd je također bio u u posebnoj zaštitnoj opremi s maskom, vizirom, rukavicama i jednodijelnim bijelim odijelom koje ga je prekrivalo od glave do pete.

– Bilo je to stvarno zastrašujuće iskustvo i jednostavno sam se osjećao kao da se to stvarno ne dešava. Osjećao sam se kao da sam u filmu, naučno-fantastičnom filmu ili tako nešto – rekao je Reutersu u intervjuu iz njegov karantenskog hotela.

– Bilo je stvarno teško razumjeti da mi se sve dogodilo. Bio sam jako daleko od kuće. Ja sam iz Švedske, tako da sam proputovao čak do Kine i bio sam, ni s kim nisam razgovarao u hitnoj pomoći – dodao je.

Novinari koji prate ZOI podvrgnuti su svakodnevnim Covid testovima, obvezni su nositi maske i odvojeni su metalnim barijerama od sportaša koje intervjuiraju u mješovitim zonama.

Gadd je u subotu bio negativan na testu i sada čeka drugi negativan rezultat kako bi se mogao pridružiti svojim kolegama i pratiti takmičenja.

Rekao je da je internet u hotelu dobar pa je svojim kolegama mogao pomoći na daljinu.

Mnogi sportaši u karanteni žalili su se na nedostatak hrane, ali Gadd je rekao da to nije bio problem. Ono što mu je najviše nedostajalo, osim prijatelja, porodice i djevojke, bila je sloboda da sam odlučuje.

Izvor: Reuters

About The Author