BHT1 I FTV: Ilidža i Bijeljina kao zaštitni obrasci novih generacija

Zašto maloljetnici uriniraju po vjerskim objektima, kakav primjer im pružamo incidentima poput onog na Ilidži, kako nam se ponašaju ministri? Burna sedmica popraćena iz svih uglova na BHT1 i FTV-u

BHT1 I FTV: Ilidža i Bijeljina kao zaštitni obrasci novih generacija

 

BHT1: Ko je zakazao na Ilidži?

  1. – 17. januar 2023.

NAPAD NA GOSTE: Sa fantomkama na licu, grupa navijača napala je roditelje djece koja igraju za FK “Zvezdara” iz Beograda, učesnika sportskog turnira na Ilidži. Šta je novinarima činiti u ovakvoj situaciji? Ne podgrijavati nacionalističke strasti, već pokušati dobiti što sveobuhvatniju informaciju o nemilom događaju, donijeti priču koja u prvom redu treba zaštititi djecu, učesnike turnira, donijeti osude i reakcije. Djeca iz Splita su na istom turniru skandirala nacionalističke parole, te je i to prikazano u Dnevniku 2. Mnogo je propusta zabilježeno u izvještavanju; u prvom redu, djeca su trebala biti bolje zaštićena.

PODJELA RESORA I FUNKCIJA: BHT1 donosi priču o podjeli resora, odnosno kome će pripasti čelne pozicije u agencijama i institucijama BiH. Zanimljivo je da je SNSD dobio poziciju direktora Agencije za lijekove BiH, iako su prošle godine pokušali formirati entitetsku agenciju ovog tipa. Još nema zvaničnih prijedloga imena direktora, ali se zna koja stranka će dobiti koju poziciju, BHT1 navodi imena kojima se spekuliše u javnosti. Ko je dobitnik, a ko gubitnik, ko je pravio veće ustupke, još ne znamo, ali u fotelje neće prije ljeta, dok se ne provedu sve procedure. Da li je pri izboru novih čelnika odlučivala stručnost ili stranačka karta – saznat ćemo na vrijeme.

RAPORT IZ DAVOSA: Svjetski ekonomski forum u Davosu u sjeni je geopolitičkih potresa, a BHT1 ispravno donosi priču o tome kako se na ovom važnom skupu svjetskih čelnika govori o našem regionu. Navodi se kako su Kosovo i Republika Srpska osjetljive tačke Zapadnog Balkana, te kako je ova regija podložna potencijalnim kampanjama ruskog uticaja te pokušajima narušavanja integriteta pojedinih zemalja.

Ocjena: 5

FTV: Ministar i njegova kosa

  1. – 17. januar 2023.

PRIMITIVNE IZJAVE SEVLIDA HURTIĆA: Sevlid Hurtić zvanično je kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Odluka je ovo sa sastanka Šestorke i Pokreta za državu, održanog u Banjaluci. Ko je Sevlid Hurtić, kakve kompetencije ima osim što je njegovo imenovanje plod kompromisa unutar koalicionih partnera? Prijedlog je naišao na podijeljenje reakcije, a oštro se na ovaj prijedlog referisao Damir Arnaut iz Naše stranke, nazivajući ga Dodikovim čovjekom. Hurtić je javno pokazao kako se nosi s kritikama, na vrlo nedostojanstven način: “Ja ne znam što je sa mnom opterećen, možda što imam kosu, a on nema”. Novinari su trebali iskoristiti ovu priliku da osude takav istup, pozovu Hurtića na odgovornost, ali se to nije desilo.

BOGAT, BOGATIJI, NAJBOGATIJI: Dnevnik FTV-a profesionalno izvještava o političkim ambicijama, siromašnim i bogatim – budućim članovima Vijeća ministara BiH. Jedan od njih je milioner: Sevlid Hurtić, prema imovinskom kartonu, posjeduje više od 13 miliona KM. U prilogu se redaju svi prijedlozi za novo Vijeće ministara, gledatelji saznaju s kakvom imovinom raspolažu budući ministri i ministrice, pa se reporterka s pravom pita hoće li sa svoje pozicije dobrostojećih funkcionera znati prepoznati potrebe i probleme sugrađana.

KAKVE PLATE TREBAMO? Federalna vlada donijela odluku – najniža plata 596 KM, a u Republici Srpskoj je trenutno 650 KM. I dalje traju napori udruženja poslodavaca da se najniža plata poveća, ali ne i doprinosi, koji zapravo i jesu najspornija stavka u pregovorima sa izvršnom vlasti. Iznos minimalne plate u oba entiteta je mizeran, smatraju građani. Reporterka FTV-a dobro prati detalje ove priče, osim što je mogla izabrati i primjer: radnika u FBiH koji ima minimalnu platu i pitati ga koliko mu povećanje od 53 KM znači u svakodnevnom životu.

KOMPARATIVNA ANALIZA

“Svaka joj je za šamara” – ovako se Milorad Dodik referisao na istup Bisere Turković. Ponašanje u javnom prostoru, govor mržnje i poziv na nasilje nad ženama zadobili su dužnu pažnju na FTV-u, osude i reakcije. Trebamo mnogo više sadržaja koji će učiniti neprihvatljivim i nedopustivim ovakvo ponašanje.   Roditelji djece iz Beograda koji su napadnuti na Ilidži ipak su odlučili ostati na turniru. Ovaj nemili događaj treba više posebnog, senzibiliziranog pristupa, posebno jer smo svjedočili da su djeca, ne samo u ovom slučaju, već i mnogo ranije, i sistematičnije izložena nacionalističkim narativima, prema kojim formiraju svoje stavove. Nemile scene i iz Bijeljine – tamo su maloljetne osobe urinirale u dvorištu džamije. Ko su nove generacije mladih koje nam demonstriraju ovakvo ponašanje? Ko je kriv za to? Toga trebamo u sadržajima javnih servisa.

I BHT1 i FTV izvještavaju o tragičnoj avionskoj nesreći u Nepalu, kao i o obilnim padavinama u BiH koje prijete da nanesu veliku štetu imovini ljudi; nadležni upozoravaju na zaštitu i oprez.

Ocjena: 6

 

Plus sedmice

BHT1 

Nova imena predložena za Vijeće ministara BiH – to je  povod za odličan prilog o tome ko su kandidati; protiv koga se vode istražne radnje, ko govori strane jezike, ko je najbogatiji budući ministar, ko svira po svadbama a u ministarsku će fotelju, ko je osuđen na zatvorsku kaznu… Stara lica u Vijeću ministara također su upitna pred licem pravde: Zoran Tegeltija, koji je osuđen za nesavjestan rad u službi, novi je ministar finansija, dok Staša Košarac, kojeg je bivša supruga optužila za nasilje u porodici, ostaje na istoj poziciji.

FTV

Šestorka na državnom nivou postigla dogovor o raspodjeli 36 direktorskih pozicija: svima po 12 mjesta. Dobar prilog u kojem se podsjeća ko su sve čelnici agencija i institucija u BiH, koliko su bili na tim pozicijama, kakvu praksu su provodili, šta su radili. Ne navode se imena novih prijedloga za nove funkcije, osim što obećavaju da će biti moralni, pošteni i stručni, kako kaže čelnik Naroda i pravde Dino Konaković.

Minus sedmice

BHT1

Deset osoba uhapšeno zbog fizičkog napada na goste iz Beograda na Međunarodnom dječjem turniru na Ilidži. Djeca iz Splita koja su učestvovala na turniru pjevala nacionalističke pjesme. Kad se dese ovakvi nemili događaji odgovornost novinara je da vrlo oprezno i senzibilizirano izvještava, posebno jer su u pitanju djeca. Preporuka je kolegama i kolegicama da ne reaguju na prvu, da donesu sve potrebne informacije: zašto se desio napad, šta se dešavalo unutar hotela, kakav turnir je u pitanju, ko je organizator, zašto nisu bile poduzete mjere obezbjeđenja i zašto nije bilo učesnika iz BiH.

FTV

FTV je izvijestio o nastavljenom suđenju u slučaju “Respiratori”, na sudu su predočeni iskazi koje su optuženi, Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, dali tužilaštvu. Ovo je bila prilika da se gledatelje podsjeti na sve razmjere ovog slučaja. Ali, to se nije desilo: procjena uredništva je bila da ne treba podsjećati na detalje afere koja je potresla javnost tokom pandemije. A ovaj slučaj je nekad danima zaokupljao novinare i dominirao medijskim sadržajima. Zašto smo ga prepustili zaboravu?

About The Author