Šefovima društvenih mreža prijeti zatvor prema novom britanskom zakonu o sigurnosti na internetu

Zakon se naslanja na irsku regulaciju tog pitanja gdje viši menadžeri mogu biti krivično odgovorni nakon provjera

Šefovima društvenih mreža prijeti zatvor prema novom britanskom zakonu o sigurnosti na internetu
Foto: Mother Nature Network

Šefovi društvenih medija koji ne uspiju zaštititi mlađe od 18 godina od ozljeda na internetu mogli bi se suočiti sa zatvorom prema planovima koje je izradila britanska vlada, nakon što je premijer Velike Britanije Rishi Sunak pristao na zahtjeve gotovo 50 torijevskih zastupnika u vezi s prijedlogom zakona o sigurnosti na internetu.

Zakon je osmišljen kako bi zaštitio mlađe od 18 godina od štetnog sadržaja i uklonio ilegalni sadržaj s interneta. On daje ovlaštenja Ofcomu, regulatoru komunikacija, da nametne velike novčane kazne tehnološkim grupama koje se ne pridržavaju zakona.

Prošle sedmice podržan je amandman na zakon koji bi doveo do toga da višim tehnološkim menadžerima prijeti do dvije godine zatvora ako se utvrdi da nisu ispunili svoju dužnost zaštite osoba do 18 godina od štetnog sadržaja.

Kako je najavljeno novi amandman bit će oblikovan po uzoru na irski Zakon o online sigurnosti i regulaciji medija, a prijedlogu zakona o online sigurnosti dat će “dodatne zube za postizanje promjena i osiguranje da ljudi budu pozvani na odgovornost”.

Prema irskom zakonodavstvu, viši menadžeri mogu biti krivično odgovorni nakon provjera, uključujući i ako se ne pridržavaju obavijesti upozorenja državnog komesar za sigurnost na internetu. Britanski zakon prošao je treće čitanje i sada će razmatrati Dom lordova.

Da se za više menadžere uvede krivična odgovornost zalažu se organizacije za zaštitu sigurnosti djece i aktivisti, uključujući Iana Russella, čija si je kći Molly oduzela život nakon što je gledala štetni sadržaj na stranicama uključujući Instagram.

Richard Collard, pomoćnik voditelja online sigurnosti djece u organizaciji za djecu NSPCC, rekao je da je vladina odluka “ključni korak prema zakonodavstvu koje doista može djelovati kao stup sistema zaštite djece u godinama koje dolaze”.

TechUK, trgovačko tijelo, ipak kaže da su posljedice za nepoštivanje trenutnog zakona, uključujući prijetnju kaznom od 10 posto na temelju godišnjeg globalnog prihoda, dovoljne da natjeraju kompanije da zaštite djecu na internetu, ali su pozdravili način na koji bi se sankcije protiv viših menadžera provodile.

Izvor: Financial Times

About The Author