Društvo novinara BiH uputilo oštar javni protest ministru zdravstva KS

Za žaljenje je ako Vladu KS treba podsjećati na ulogu i značaj novinara i medija u informiranju javnosti o pitanjima od javnog interesa čiji je segment i javno zdravlje građana

Društvo novinara BiH uputilo oštar javni protest ministru zdravstva KS

Društvo novinara Bosne i Hercegovine uputilo je oštar javni protest ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću zbog njegove izjave da “novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv Covida-19”.

Protest su izrazili jer je, kako podsjećaju, od izbijanja pandemije veliki broj medijskih djelatnika obolio, a neki od njih su i preminuli radeći svoj posao, saopćeno je iz tog udruženja.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine je već početkom ove godine kontaktiralo sve nivoe vlasti zbog omogućavanja medijskim radnicima prava na adekvatnu medicinsku zaštitu – vakcinaciju, a protiv oboljenja Covid-19.

Od tada, ovom apelu su se odazvali Republika Srpska (25. januara) i Brčko Distrikt (16. februara) te reagirali na zahtjev i ekspresno donijeli odluku o uvrštavanju medijskih radnika (novinara, snimatelja, montažera itd.) u prioritete za dobijanje vakcina.

Prvi kanton koji je donio ovakvu odluku je Zeničko-dobojski kanton i to 23. marta.

U apelu upućenom i kantonalnim nivoima vlasti, naglašeno je da Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u državi, apelira da prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv Covida-19, uvrstite medijske radnike u grupu iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

– Upravo sve rečeno je dovoljno, a da bi istup ministra zdravstva KS Harisa Vranića bio više nego začuđujući. Za žaljenje je ako ministra zdravstva ili Vladu KS trebamo podsjećati na ulogu i značaj novinara i medija u informiranju javnosti o pitanjima od javnog interesa čiji je segment i javno zdravlje građana – napominju.

Podsjećaju da se to događa u istom danu u kojem je vijest da je u izvještaju State Departmenta o medijskim slobodama u BiH rečeno da su se zastrašivanje, uznemiravanje i prijetnje, uključujući brojne prijetnje smrću novinarima i medijima, nastavili tokom godine, bez sistematskog institucionalnog odgovora.

U tom izvještaju je navedeno i da su brojne restriktivne mjere uvedene za suzbijanje pandemije u nekim slučajevima zloupotrijebljene kako bi se ograničio pristup informacijama, a u tom danu dobivamo informaciju od ministra Vranića da su “novinari kategorija koja ne spade u prioritete”.

– Poražavajuće je ograničiti kretanje medijskih radnika, a prvenstveno novinara, u procesu demokratizacije društva – navodi se u saopćenju Društvo novinara BiH.

Upravo je to osnova koju su prepoznale vlasti širom svijeta, ističe dalje Društvo novinara BiH, te navodi da je Međunarodna federacija novinara pozvala sve vlade u svijetu da novinari budu u prioritetu pri vakcinaciji, kao i da je američki Centar za kontrolu bolesti uključio novinare u prioritetne radnike.

About The Author