Google će u Italiji plaćati naknadu medijima

Zaključeni ugovori predstavljaju važnu etapu u odnosima Googlea s italijanskim izdavačima

Google će u Italiji plaćati naknadu medijima

Google je objavio da je potpisao niz ugovora o licencama s italijanskim medijima, čime se otvara put za naknade izdavačima novina prema zakonu uspostavljenom evropskom direktivom prije dvije godine, sličnom autorskom pravu.

Ti ugovori omogućit će izdavačima italijanske štampe pristup Google News Showcaseu, novom programu koji je Google najavio prošle godine i preko kog medijima plaća obogaćeni izbor sadržaja.

– Zasebno potpisani, ovi ugovori predstavljaju važnu etapu u odnosima Googlea s italijanskim izdavačima, plaćanjem izdavačima u okviru Google News Showcase. Google News Showcase će sljedećih mjeseci biti dostupan u Italiji – precizirano je u saopćenju.

Ovi ugovori predstavljaju važan korak i potvrdu obaveze Googlea prema italijanskim izdavačima, kazao je generalni direktor italijanske podružnice Googlea Fabio Vaccarono.

Među potpisnicima ugovora su RCS MediaGroup, Il Sole 24 Ore, Gruppo Monrif, Caltagirone Editore, Il Fatto Quotidiano, Libero, Il Foglio, Il Giornale, Il Tempo, Ciaopeople, Edinet, Gruppo Corriere, Citynews i Varese Web.

Susjedna Francuska bila je prva zemlja Evropske unije koja je donijela zakon o “susjednim pravima”, ali Google je u početku odbio poštivati ga. Međutim, nakon burnih pregovora, taj tehnološki div zaključio je ugovor s određenim francuskim izdavačima u januaru.

Novinske kuće koje se bore sa sve manjim pretplatama na štampu dugo su pregovarale s Googleom koji bi im trebao dati milione koje zarađuje od oglasa prikazanih uz rezultate pretraživanja vijesti.

Australija je agresivno nastojala prisiliti digitalne kompanije da plaćaju vijesti, a Google je prošlog mjeseca sklopio ugovor da izvrši “značajna plaćanja” News Corp. Ruperta Murdocha.

Izvor: RTE

About The Author