Kineski dužnosnici zapriječili put novinarki

Na pres-konferenciji novinarku, koja je bila zatvorena u Kini, pokušali su blokirati pred kamerama

Kineski dužnosnici zapriječili put novinarki
Foto: it.mk

Četverodnevna posjeta kineskog premijera Li Qianga Australiji ove sedmice trebala je biti fokusirana na popravljanje dugo zategnutih odnosa između dviju zemalja, ali pokušaji dužnosnika da stanu ispred australske novinarke tokom press konferencije ponovno su usmjerili pažnju na trvenja između zemalja.

Cheng Lei, TV voditeljica koja je držana u pritvoru u Kini više od tri godine prije nego što je puštena 2023. godine, izjavila je za Sky News Australia da su se dužnosnici “mnogo potrudili” blokirati je pred kamerama tokom press događaja u ponedjeljak na kojem su Li i australski premijer Anthony Albanese potpisali sporazume o saradnji.

Videosnimak prikazuje dvije osobe od kojih je jedna zaposlenica kineske ambasade, pokušava se u jednom trenutku približiti Cheng koja sjedi, iako ju je blokirala druga žena, koju je identificirao Sky News kao australsku dužnosnicu koja intervenira kako bi joj dala prostora.

– Samo pretpostavljam da me ovo sprječava da kažem ili učinim nešto što bi oni smatrali lošim, ali takvo ponašanje samo po sebi loše – rekla je Cheng za Sky News, gdje je zaposlena kao voditeljica vijesti i kolumnistica od kraja prošle godine.

Kaže da je takvo ponašanje “tipično” jer kineski dužnosnici ne bi željeli “glasove neslaganja ili prisutnost nekoga ko je pomalo kontroverzan” kada žele prikazati “prijateljsku fasadu”.

Više medija koji su također bili prisutni na konferenciji za novinare, uključujući Guardian i Daily Telegraph, izvijestili su o istim detaljima.

Kina drži čvrstu kontrolu nad medijima i informacijama unutar zemlje, gdje se dužnosnici ne suočavaju s oštrim pitanjima novinara uobičajenim za demokratske zemlje.

Cheng, raniju voditeljicu kineske državne radiotelevizije CGTN, uhapsile su kineske vlasti u augustu 2020. godine zbog nejasnih optužbi za špijunažu koje su uslijedile dok su diplomatske napetosti eskalirale između Pekinga i Canberre.

Majka dvoje djece provela je više od tri godine u pritvoru prije nego što ju je Peking pustio i vratila se kući svojoj porodici u oktobru.

Govoreći za Sky News prije konferencije za novinare u ponedjeljak, Cheng je rekla da je za nju bio “vrlo emotivan dan” izvještavanje o ovoj posjeti.

– Činjenica da si u jednoj minuti u zatvoru i da sam ja tema tokom ovih posjeta, a u sljedećoj minuti zapravo izvještavam o posjetama… dokaz je koliko su sloboda i demokratija divni – rekla je.

Zatvaranje novinarke bilo je duboka tačka spora između dviju vlada, kao i zatvaranje pisca i demokratskog aktivista Yanga Hengjuna, australskog državljanina koji je ranije ove godine osuđen na uvjetnu smrtnu kaznu zbog špijunaže nakon godina provedenih zatočeništva.

Izvor: CNN

About The Author