Suđenje američkom novinaru Gershkovichu iza zatvorenih vrata

Novinar je u Rusiji zatvoren više od godinu dana pod optužbom da je špijunirao za CIA-u

Suđenje američkom novinaru Gershkovichu iza zatvorenih vrata
Foto: Safejournalists.net

Ruski sud u ponedjeljak je objavio da će suđenje za špijunažu novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu održati iza zatvorenih vrata krajem juna.

32-godišnji američki novinar zatvoren je u Rusiji više od godinu dana zbog optužbi za špijuniranje za CIA-u, optužbe koje novine opisuju kao “lažne i neutemeljene”.

Ruski sud je detaljno opisao optužbu u saopćenju u ponedjeljak, tvrdeći da je Gershkovich po zadatku CIA-e, prikupljao tajne informacije u regiji Sverdlovsk o aktivnostima odbrambenog preduzeća JSC NPK Uralvagonzavod za proizvodnju i popravak vojne opreme.

– Suđenje će se održati iza zatvorenih vrata. Prvo sudsko ročište zakazano je za 26. juni 2024. godine – navodi se u saopćenju Regionalnog suda u Sverdlovsku.

Kremlj je u međuvremenu saopćio u ponedjeljak da je došlo do kontakata sa Sjedinjenim Državama oko moguće razmjene zarobljenika u koju je upleten Gershkovich, javio je Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov citirao je izjave predsjednika Vladimira Putina ranije ovog mjeseca na sastanku s urednicima međunarodnih novinskih agencija. Putin je tada rekao da su Rusija i SAD u kontaktu o tom pitanju.

– Oni se nastavljaju, ali bi se trebali nastaviti provoditi u potpunoj tišini. Stoga se ne mogu dati nikakve objave, izjave ili informacije o tom pitanju – rekao je Peskov u ponedjeljak.

Gerškovicha je uhapsila ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u gradu Jekaterinburgu, istočno od Moskve, 29. marta 2023. godine, dok je bio na novinarskom zadatku. Ruske vlasti nisu javno predstavile dokaze kojim bi potkrijepili optužbe protiv novinara.

– Gershkovichovo hapšenje je pokazatelj uznemirujućeg trenda u Rusiji, u kojem je došlo do neviđenog porasta broja novinara – i ruskih i stranih državljana – zatvorenih zbog svog rada – naveli su Ujedinjeni narodi u martu, pozivajući na njegovo hitno oslobađanje.

Izvor: Politico

About The Author