Član Upravnog odbora BHRT-a Krešić slavio ratnog zločinca Radića

To Krešiću nije prva takva javna prezentacija njegovih stavova naslonjenih na HDZ i tvrdokornu liniju iz koje isijava mržnja

Član Upravnog odbora BHRT-a Krešić slavio ratnog zločinca Radića

Član Upravnog odbora BHRT-a Zoran Krešić i urednik Večernjeg lista ponovo je koristio govor mržnje putem društvenih mreža.

Kolege novinare nazvao je gov..ma, slaveći presuđenog ratnog zločinca Marka Maku Radića koji je ubijen sinoć u Mostaru.

Krešiću je očito zasmetalo što su mediji i novinari nazvali stvari pravim imenom, a pravosnažna sudska presuda to svakako jeste.

Radić je 2011. godine u Bosni i Hercegovini pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine.

Odslužio 12 godina, a onda je zatražio da kaznu izdržava u Hrvatskoj i tom zahtjevu je udovoljio ministar pravde Josip Grubeša (HDZ BiH). Tako se Radić samo nekoliko mjeseci nakon transfera u Hrvatsku našao na slobodi već krajem 2018. godine.

Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao živjeti u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar. Na Radića je pucao Josip Cvitanović – Cviki. On i Radić dobro su se poznavali odranije.

Inače, i sam Cvitanović je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Mostara i okoline. Zajedno im se i sudilo za zločine. Cvitanović je poznat po napadu na Bošnjake u Liska ulici za Bajram 1997. godine.

No, nije ovo Krešiću prva ovakva javna prezentacija njegovih stavova naslonjenih na HDZ i tvrdokornu liniju iz koje isijava mržnja.

Ipak, nazvati kolege go..ima najmanje zaslužuje da oni koji su ga postavili u UO Javnog RTV servisa pod hitno preispitaju takvu odluku.

Omiljena meta napada Krešića najčešće je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali nikada niko adekvatno nije reagirao te je ohrabren tim činom Krešić krenuo i u napad na sve novinare u BiH.

Već odavno je vidljivo da snage koje BiH žele da razore, vješto upravljaju BHRT-om. Intelektualci koji su pisali da zbog načina izvještavanja BHT-a neće davati izjave za Javni servis do daljnjeg trebali su umjesto povlačenja izabrati borbu.

Tražiti od parlamentaraca da se već na prvoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH otvori pitanje retorike članova UO BHRT-a.

Uz Krešića, članovi UO Javnog RTV servisa BiH su Mufid Memija, Dejana Radovanović – Šarenac i Ljubomir Zuber.

BHRT se još nikada nije ogradio od primitivnih istupa člana Upravnog odbora BHRT-a, ili je ipak taj stav ujedno i stav BHRT-a kao Javnog servisa kojeg finansiraju građani Bosne i Hercegovine.

Izvor: NAP

About The Author