Većina korisnika vijesti sumnja u upotrebu umjetne inteligencije u novinarstvu

Korisnici vijesti najviše se protive korištenju umjetne inteligencije za osjetljive teme poput politike

Većina korisnika vijesti sumnja u upotrebu umjetne inteligencije u novinarstvu
Foto: Daily Star

Većina korisnika vijesti u Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenom Kraljevstvu ne bi se osjećala ugodno s novinarstvom koje uglavnom proizvodi umjetna inteligencija (AI), pokazalo je istraživanje.

Samo 23 posto ispitanika u SAD-u i 10 posto u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo bi ugodno s vijestima proizvedenim umjetnom inteligencijom, a potrošači su posebno sumnjičavi prema tehnologiji koja se koristi za osjetljive teme kao što su politika i kriminal, pokazalo je istraživanje Reuters Institute for Study novinarstva objavljeno u ponedjeljak.

Više od polovine ispitanika u SAD-u i 63 posto ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu reklo je da bi im bilo neugodno s vijestima vođenim umjetnom inteligencijom, a 18 posto je odgovorilo da im ne bi bilo ni ugodno ni neugodno.

Ispitanici su se najmanje protivili korištenju umjetne inteligencije za generiranje tekstualnog sadržaja, ilustracija i stilizirane grafike, a najviše su se protivili korištenju AI za stvaranje fotografija i videa realističnog izgleda.

– Naša otkrića pokazuju da je publika najotvorenija za korištenje umjetne inteligencije koja je iza kulisa i područja u kojima umjetna inteligencija može pomoći poboljšati njihova iskustva korištenja vijesti, pružajući personaliziranije i pristupačnije informacije – navodi Institut u svom godišnjem izvještaju o digitalnim vijestima koje prati istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da im je manje ugodno kada je riječ o javnom sadržaju, osjetljivim ili važnim temama i sintetičkim videozapisima ili slikama koje se mogu činiti stvarnima i gdje se posljedice grešaka smatraju najposljedičnijima.

– Općenito, postoji konsenzus da bi čovjek uvijek trebao biti u toku i da bi potpuna automatizacija trebala biti nedostupna – navodi se.

Nalazi dolaze u trenutku kada redakcije širom svijeta usvajaju umjetnu inteligenciju usred pada prihoda i velikog smanjenja broja radnih mjesta.  Brojne novinske kuće širom svijeta implementirale su AI alate za različite zadatke od istraživanja do transkripcije intervjua i stvaranja sadržaja.

Izvršni predsjednik News Corpa Australia Michael Miller prošle je godine otkrio da je ta medijska kompanija proizvodila oko 3.000 članaka sedmično koristeći AI.

Najavljujući program rezanja troškova od 100 miliona eura prošle godine, njemački tabloid Bild upozorio je osoblje da očekuje daljnje rezove zbog “mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija”.

Izvor: Al Jazeera

About The Author