RAK: OBAVEZNO POŠTOVANJE MEDIJSKIH KODEKSA

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH istaklo je obavezu dosljednog poštivanja medijskih kodeksa i izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH. Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentuju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg uticaja na publiku, mogle podstaći nasilje, ohrabriti netoleranciju […]

RAK: OBAVEZNO POŠTOVANJE MEDIJSKIH KODEKSA

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH istaklo je obavezu dosljednog poštivanja medijskih kodeksa i izbjegavanja govora mržnje i neodgovorne ratnohuškačke retorike u programskim sadržajima emitera u BiH.

Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se prezentuju emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg uticaja na publiku, mogle podstaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju, te ugroziti živote građana BiH, saopšteno je iz RAK-a.

Takve izjave moraju se prenijeti na način da budu iznesene osnovne činjenice, ali uz obezbjeđivanje dodatnog činjeničkog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emitovni naboj, provokativne izjave ili optužbe, izjavili su iz RAK-a.

Više na N1

About The Author