RADIO I IZBORI: THE BEST OF PREDIZBORNI INŽINJERING

IZDVAJAMO

Radio RS se od početka postavlja kao stranački servis SNSD-a. A to podrazumijeva i “izvještavanje” koje je ustvari predizborna reklama. No, ovaj put Radio RS je odlučio dići glas protiv zločestog inžinjeringa pa je tako javnost u Dnevniku 16. septembra 2016. upozorio na “zloupotrebu penzionera u Doboju”. Radi se, naime, o podjeli jednokratne pomoći penzionerima u ovom gradu, za što su, kako stoji u vijesti, glasali svi odbornici učesnici vlasti u Doboju. No, to što su svi glasali nije spriječilo Radio RS da Obrena Petrovića, načelnika Doboja iz SDS-a, optuži za “zloupotrebu penzionera”.

RADIO I IZBORI: THE BEST OF PREDIZBORNI INŽINJERING

Radijske vijesti često su tako koncipirane da je teško razlučiti gdje prestaje informacija, a počinje propaganda. I ove sedmice svjedočimo brojnim primjerima te granične neizvjesnosti

I DALJE BEZ GRANICA: U centralnim informativnim emisijama radiostanica Javnog RTV servisa BiH ni prošle sedmice nije postojala granica između vijesti i predizborne kampanje. No, i u tome su postojale nijanse: od postavljanja radiostanice kao PR službe stranke na vlasti u RS-u, preko nekritičkog prenošenja izjava premijera FBiH pa do nerazlikovanja objektivne vijesti od propagande koja slavi uspjehe Reformske agende. Na Radiju RS je bilo toliko predizbornog inžinjeringa da se za potrebe ove analize morao praviti svojevrsni best of.

ANTI-PROTIV-INŽINJERING: Radio RS se od početka postavlja kao stranački servis SNSD-a. A to podrazumijeva i “izvještavanje” koje je ustvari predizborna reklama. No, ovaj put Radio RS je odlučio dići glas protiv zločestog inžinjeringa pa je tako javnost u Dnevniku 16. septembra 2016. upozorio na “zloupotrebu penzionera u Doboju”. Radi se, naime, o podjeli jednokratne pomoći penzionerima u ovom gradu, za što su, kako stoji u vijesti, glasali svi odbornici učesnici vlasti u Doboju. No, to što su svi glasali nije spriječilo Radio RS da Obrena Petrovića, načelnika Doboja iz SDS-a, optuži za “zloupotrebu penzionera”.

PODOBNA O-POZICIJA: Opozicija nije sastavni dio programa centralne informativne emisije Radija RS samo kada je treba naružiti. Dio je programa i kada odgovara dominantnim narativima SNSD-a. Tada se politička opozicija postavlja kao ideološki blizanac poziciji. Primjer je vijest o referendumu iz Dnevnika 17. septembra kada se navode stavovi Igora Crnadka i Dragana Čavića, koji ga podržavaju. Slično je i u Dnevniku 18. septembra, kada je u izrazito afirmativnom smislu prenesen stav Mladena Ivanića o referendumu. Ipak, dok opozicija mora dokazati svoju ideološku poziciju da zasluži pomen, predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku to mnogo lakše polazi za rukom. Tako je jedna od vijesti u Dnevniku 17. septembra bila Dodikov stav o Wolfgangu Petritschu koji je “plaćeni mešetar koji lupa gluposti”. Ili pak 21. septembra, kada je povodom otvaranja pogona slovenačke kompanije Cablex u Aleksandrovcu kod Laktaša Dodik izrekao da je “srpska odlično mjesto za investicije”.

ODGOVORNA VLAST, GRAĐANI NA KONJU: U Dnevniku Radija RS 17. septembra je napravljen prilog o pravljenju vodovoda u mjestu Sitnica, opština Ribnik. Da i za propagandu treba imati umijeća svjedoči paradoks priloga. Naime, dok se parafrazira izjava Željke Cvijanović da je “odgovorna politika Vlade Srpske dovela do razvoja sela na Manjači”, jedan od stanovnika kaže da su zbog nedostatka vodovoda morali ići nekoliko kilometara dalje po vodu i to – na konju.

 

STUDENTSKI I PENZIONERSKI RESORTI: Nekritičkom izvještavanju o “uspjesima” vlasti svjedoči i vijest od 18. septembra u kojoj se govori o odličnom objektu doma penzionera u Trebinju, ali i da “rekonstrukcija samog doma uskoro starta”. Zašto rekonstrukcija nečeg što je odlično? Da vlast ne brine samo o penzionerima već i o studentima otkriveno nam je u Dnevniku 19. septembra, u informaciji o otvaranju četvrtog paviljona Studentskog doma “Nikola Tesla” u Banjoj Luci, pri čemu su sagovornici Milorad Dodik, Željka Cvijanović, rektor Banjalučkog univerziteta Milan Mataruga i – zadovoljni studenti. U istom dnevniku je bio prilog o otvaranju TE Stanari i priča je predstavljena kao podvig ljudi na vlasti.

DUG, DOBAR DRUG: Centralna informativna emisija Radija FBiH, Vijesti u pet, 16. septembra imala je prilog o aktivnostima Vlade Federacije BiH glede prodaje Fabrike duhana Sarajevo. Izvještaj je bio do te mjere nekritički da čak nije prokomentirana ni izjava premijera Fadila Novalića vezana za eventualno prihvatanje zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu s MMF-om “ne zato što nam je novac potreban, već zbog plaćanja negativnih kamata”.

Da se kritički izvještavati može kad se hoće svjedoči prilog Federalnog radija od 18. septembra o prodaji FDS-a, u kojem su navedeni kako stavovi Fadila Novalića, tako i upozorenja opozicije poput Anera Žuljevića iz SDP-a.

GRANICE (OBJEKTIVNOG) TUMAČENJA: BH Radio 1 je do sada davao uglavnom objektivna izviješća. No, objektivna vijest ne znači samo puko navođenje izjava sudionika. Objektivnost bi u sebi trebala podrazumijevati i dozu kritičnosti i analize. Umjesto toga, BH Radio 1 je u Dnevniku od 19. septembra ponudio potpuno nekritičko izvještavanje o “zadovoljstvu” rezultatima provođenja Reformske agende. Osim što su prenesene izjave Fadila Novalića i Željke Cvijanović, istaknuto je i da su stranci impresionirani. No, potpuno je izostalo propitivanje šta za građane znači ova agenda, kakve su njene posljedice, kako stoje radnička prava na terenu i, na kraju, postoji li diskontinuitet između “zadovoljstva” u papirima i pred kamerama s objektivnim stanjem građana.

HI-TECH MINISTAR: Nekritičko je bilo i izvještavanje u Dnevniku BH Radija 1 od 20. septembra o uvođenju prve elektronske učionice u Osnovnoj školi “Avdo Smajlović”, kakvim će uskoro biti opremljene sve škole u Kantonu Sarajevo. Osim što je istaknuto kao pozitivna vijest i nastojanje da se uvede “savremena tehnologija u nastavi”, uz izjave ministra Elvira Kazazovića i jednog od učitelja, nije pomenuto da li su urađena istraživanja o opravdanosti ovakvog projekta, posebno zbog toga što se radi o učenicima prvih razreda, koji bi trebali steći osnovne vještine čitanja i pisanja. Posebno je zanemarena činjenica da veliki broj osnovnih škola u Kantonu Sarajevo ima loše uslove za rad pa je do savremene tehnologije dug put.

PREDIZBORNO UDARANJE U KOST: U Vijestima u pet 20. septembra, Federalni radio je izvijestio da je utvrđeno da kosti pronađene u krugu nekadašnje kasarne “Viktor Bubanj” u Sarajevu nisu ljudskog porijekla. Radio RS je isti dan u svom Dnevniku cijelu stvar predstavio drugačije, ne spomenuvši da kosti nisu ljudskog porijekla te  istaknuvši da je nastavljeno traganje za “osamnaest srpskih logoraša iz ‘Viktora Bubnja’”. Na početku vijesti je istaknuto da su kosti pronađene “u krugu Suda i Tužilaštva BiH.”

 

About The Author