ATV I HAYAT: KAO DA SE NISU NI U MREŽI SRELI

IZDVAJAMO

Kulminacija je bila 20. septembra, a povodom izjave Sefera Halilovića o tome kako je vrijeme da se na snagu vrati Ustav Republike BiH, što ne može bez rata. Jasno je da takve izjave mogu uznemiriti javnost, pogotovo uzme li se u obzir da je Sefer Halilović u ratu bio general Armije RBiH, ali ozbiljnost kojom ju je ATV tretirao čini njihov dnevnik i njihov generalni pristup političkoj stvarnosti neozbiljnim. Umjesto da ispitaju mogućnost rata, oni su ga prihvatili kao realnu mogućnost i bili tek posrednik u prenošenju izjava političara koji na ostrašćenoj retorici osvajaju političke poene.

ATV I HAYAT: KAO DA SE NISU NI U MREŽI SRELI

Dok je ATV izabrao politički pristrano i propagandističko novinarstvo koje je u izbornoj funkciji SNSD-a, Hayat se okrenuo proizvodnji programa koji se tiče građana, zasnovanog na činjenicama

 

ATV: IZVJEŠTAJI IZ RATA KOJEG NEMA

14. – 20. septembar 2016.

SAMO OZBILJNO: Sedmica je počela obećavajuće. Izuzev najave Dodikovog putovanja kod Putina, niti jednom u dnevniku Dodik više nije spomenut. Kao ni referendum. Drugog dana putovanje je opet najavljeno sa spekulacijama o njegovom značaju koji je ostao apstraktan te se tako na osnovu ničega Dodiku dalo na značaju. Još jedna sedmica je tako pretvorena u Dodikovu. Sve to pojačano je njegovim sastankom s ruskim ambasadorom i pričom o referendumu koja je iz dana u dan dobijala na intenzitetu. Kulminacija je bila 20. septembra, a povodom izjave Sefera Halilovića o tome kako je vrijeme da se na snagu vrati Ustav Republike BiH, što ne može bez rata. Jasno je da takve izjave mogu uznemiriti javnost, pogotovo uzme li se u obzir da je Sefer Halilović u ratu bio general Armije RBiH, ali ozbiljnost kojom ju je ATV tretirao čini njihov dnevnik i njihov generalni pristup političkoj stvarnosti neozbiljnim. Umjesto da ispitaju mogućnost rata, oni su ga prihvatili kao realnu mogućnost i bili tek posrednik u prenošenju izjava političara koji na ostrašćenoj retorici osvajaju političke poene. I tu treba reći da je Dodik, iako neprimjerenog rječnika, bio najrealniji. On je jedini skrenuo pažnju na marginalnost Halilovićeve političke pojave i praktičnu beznačajnost njegove izjave.

PARANOJA, UZELA MI DUŠU: Iako su u dva navrata na ATV-u izvještavali o teškom stanju u OS BiH, nije im palo na pamet da tu ispitaju mogućnost za rat i bez većih problema bi uvidjeli da s te strane ne prijeti opasnost. Spominjali su demotiviranost vojnika, slabe plate, slabu ishranu, slabo oružje, ali to nisu dovodili u vezu s mogućnošću rata. Za rat trebaju novci, gdje su? Koliko već godina u BiH nema obaveznog služenja vojnog roka? Sve vojno sposobne generacije su nespremne za rat. Bivši ratnici su također, što zbog starosti, što zbog bolesti, većim dijelom za rat nesposobni. Međunarodna situacija, pogotovo izvjestan progres BiH na putu ka EU, ne ide u prilog ratovanju. Sve je to ono važno o čemu ATV ne govori, već pogoduje raspirivanju društvene, može se slobodno reći, paranoje.

O SNSD-u KROZ REFERENDUM: S druge strane, referendum je postao SNSD-ova kampanja, jer je SNSD svoju zamijenio kampanjom za referendum, javno su to rekli. ATV je tako, nekritički pristupajući referendumu, direktno u službi SNSD-ove kampanje.

“SVEOBUHVATNA” ARGUMENTACIJA: Potom, očito je na ATV-u nepoznavanje rada i funkcije institucije Ustavnog suda BiH, koji je referendum o Danu RS-a proglasio nezakonitim. Oni mu pristupaju kao strani u sukobu. Međutim, strane u sukobu su Bakir Izetbegović i Narodna skupština RS. Jer je Izetbegović apelant pred sudom koji je podnio zahtjev o ispitivanju ustavnosti odluke. Sud može djelovati politički, ali mu to djelovanje ATV ne dokazuje. Oni se vode izjavama ljudi koji nisu eksperti za ustavno pravo. To su političari, istoričari, politički analitičari, itd. Pritom, najzavodljivije zvuči teza da se već neke odluke Ustavnog suda nisu provodile te da Sud tim gubi svoj legitimitet. Kontra teza, koju ne analiziraju, jeste da političari koji ne provode odluke Ustavnog suda gube legitimitet.

ALTERNATIVNO, A TRANSPARENTNO: Politički pristrano i propagandističko novinarstvo ove sedmice mogli smo gledati na ATV-u. Jedina stvar koja je popravljena od prve analitičke opservacije ATV-a jest da su postali transparentniji kad je u pitanju autorstvo priloga i uređivanja dnevnika.

HAYAT: ODGOVORNO I KVALITETNO IZVJEŠTAVANJE

14. – 20. septembar 2016.

IZ PRAZNE NE PUCA: Na Hayatu su priči o referendumu i Ustavnom sudu pristupili daleko profesionalnije. Ipak, vidljivi su određeni nedostaci. Oni, naprimjer, Halilovićevu izjavu nisu nikako tretirali. Međutim, to što ona nema realan značaj, ne znači da ne izaziva određene emocije, spekulacije, političke trzavice i slično. Zato, ako ništa drugo, trebalo je pažnju skrenuti na to i objasniti ljudima da, narodski rečeno, iz prazne ne puca.

OBJAŠNJENJA, A NE HUŠKANJA: Gost Vijesti u 7 je 17. septembra bio pravni ekspert Nedim Hogić, što se ispostavilo kao kvalitetan odabir gosta kome je voditeljica Marijana Kršo postavila dobra pitanja, suštinska. Naime, u Federaciji BiH javnost je sklona traženju hapšenja političkih funkcionera, najčešće Milorada Dodika, zbog oglušivanja na odluku Ustavnog suda o zabrani referenduma. To je u funkciji raspirivanja strasti. Hogić je objasnio da su hapšenja nemoguća jer bi značila hapšenje svih poslanika NSRS-a koji su odluku o referendumu donijeli. Osim što je sama po sebi takva odluka teško, gotovo nemoguće provodiva, hapšenja priječi i njihov politički imunitet. Međutim, ono što je nedostajalo jesu pitanja o nepoštivanju prethodnih odluka Ustavnog suda i šta treba činiti da se sve one provedu.

U SLUŽBI GRAĐANA I GRAĐANKI: Hayat je, kao i ATV, tretirao i niz životnih tema koje se, za razliku od referenduma, direktno odnose na golu egzistenciju građana. Međutim, ATV-ovo prenaglašavanje značaja referenduma druge je teme prosto zaglušilo, dok na Hayatu to nije slučaj. Razlika je u tome što su na ATV-u te teme obrađivane rutinski, isključivo kroz formu vijesti ili priloga, sa siromašnim vizualnim izričajem. Na Hayatu su u žanrovskom smislu te teme raznoliko obrađivane te u vizualnom smislu bogatije predstavljene. Time im je data šansa da na gledaoca ostave dublji utisak od stvari koje ih se direktno ne tiču. Evo nekih tema: statistika o policajcima osuđenim za kriminal, prodaja državnih dionica FDS-a, razgovor s australskim biznismenom koji planira investirati u BiH, inicijativa za pokretanje Sajma kože i krzna u Visokom, problemi proizvođača meda, uzgajivača ljekovitog bilja, itd.

BOLJE DA PREPIŠU AKO VEĆ NE ZNAJU: Svaka od nabrojanih tema obrađena je bez viška impresije, s egzaktnim podacima koji govore u prilog važnosti te teme te direktnim pokazivanjem onoga zašto bi se to trebalo ticati građana. To su neke stvari koje bi ATV, ali i mnogi drugi mediji mogli prepisati od Hayata.

 

About The Author