KANDIDATI ZA NAČELNIKE POD ISTRAGOM ZBOG KORUPCIJE

Prema analizama Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH skoro 50 kandidata na oktobarskim izborima za načelničke pozicije je presuđeno, optuženo ili bilo pod istragom za teška krivična djela organiziranog kriminala, korupcije ili ratnih zločina. Analiza koju su izradili istraživači iz BIRN-a pokazuje da se u 140 općina u kojima će na predstojećim izborima biti izabrani […]

KANDIDATI ZA NAČELNIKE POD ISTRAGOM ZBOG KORUPCIJE

Prema analizama Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u BiH skoro 50 kandidata na oktobarskim izborima za načelničke pozicije je presuđeno, optuženo ili bilo pod istragom za teška krivična djela organiziranog kriminala, korupcije ili ratnih zločina.

Analiza koju su izradili istraživači iz BIRN-a pokazuje da se u 140 općina u kojima će na predstojećim izborima biti izabrani načelnici, na listama se nalazi skoro 50 osoba koje su bile dovođene u vezu s nekim oblikom kriminala, a deset od njih je pravosnažno osuđeno.

Većina ovih kandidata se vezuje za različita koruptivna djela, manji broj njih bio je optuživan za ratne zločine, a na listama su se našli i kandidati protiv kojih su vođene istrage zbog utaje novca, seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, prijetnji, nasilnog ponašanja i nepoštivanja državnih institucija.

Izborni zakon u BiH trenutno dozvoljava da se za izbore kandidiraju osobe protiv kojih je u toku ili je vođen krivični postupak, izuzev osoba koje je optužio Haški tribunal.

Više na N1

About The Author