Izraelski aktivisti za prava Palestinaca pod velikim pritiskom

Aktivisti koji se protive aktivnostima izraelske vlade su za Al Jazeeru rekli da među njima preovladava “atmosfera straha”, ali da nisu promjenili promjenili svoj stav

Izraelski aktivisti za prava Palestinaca pod velikim pritiskom
Foto: DW.com

 

U ponedjeljak je mirovni aktivista iz Be’er Sheve, na jugu Izraela, saznao da je njegov prijatelj, Khalil Abu Yahia, stanovnik ratom razorenog Pojasa Gaze, ubijen u izraelskom zračnom napadu.

“Bio je jedan od organizatora Velikog marša povratka“, rekao je Yosef Mekyton, vidno potresen i emotivan kada je govorio o propalestinskim protestima od marta 2018. do decembra 2019. koji su održani duž granice između Izraela i Gaze.

“Ubijen je sa svojom cijelom porodicom”, ispričao je.

Mekyton, izraelski državljanin, dugo podržava prava Palestinaca.

Međutim, od događaja od 7. oktobra, kada su borci Hamasa probili granicu Gaze s Izraelom, ubivši oko 1.400 Izraelaca, što je izazvalo neviđene razmjere bombardovanja palestinske enklave, Mekyton kaže da mnogi izraelski aktivisti žive u atmosferi “straha” .

“Mislim da je jedan od najefikasnijih načina da se izvrši samoubistvo ovih dana u Izraelu da izađete na ulicu sa palestinskom zastavom“, rekao je ovaj grafički dizajner za Al Jazeeru.

Dok je postupanje prema aktivistima bilo problematično i prije 7. oktobra, sada je “mnogo gore”, rekao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će uništiti Hamas nakon napada te grupe i otmice Izraelaca.

Nemilosrdno izraelsko granatiranje Gaze ubilo je više od 9.000 palestinskih civila, uključujući više od 3.500 djece. Izraelske trupe tvrde da je među poginulima nekoliko komandanata Hamasa. Palestinska grupa još nije objavila brojeve svojih ubijenih boraca.

U srijedu, dok su trajale borbe, izraelska vojska je napala izbjeglički kamp Jabalia u sjevernoj Gazi, dan nakon što je prvi put bombardirala to mjesto, ubivši desetine Palestinaca.

Strah i panika zahvatili su većinu dijelova izraelskog društva nakon napada Hamasa, čineći aktivnosti izraelskog aktivističkog stanovništva upadljivijim nego ikad.

“Suočen sam sa uznemiravanjem od pojedinaca na društvenim mrežama“, rekao je Izraelac Ofer Neiman, propalestinski stanovnik Jerusalima i pristalica pokreta Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), koji je posvećen političkom i ekonomskom pritisku na Izrael da prekine svoju okupaciju palestinske Zapadne obale i blokadu pojasa Gaze.

“Da li će biti gore? Da, možda – i zabrinjavajuće je”, rekao je on.

Dana 28. oktobra, desetine Izraelaca prisustvovalo je antiratnom protestu u Tel Avivu, koji se smatra liberalnim gradom.

“Što se tiče izlaska na demonstracije, osjećao bih se prilično sigurno na demonstracijama u Tel Avivu. Ali na drugim mjestima, poput Jerusalema gdje živim, ne bih se osjećao sigurno”, rekao je Neiman.

Desničarski glasovi “dominiraju” diskursom

Prošlog mjeseca, komesar izraelske policije Kobi Shabtai upozorio je da će biti “nulte tolerancije” za domaće skupove koji podržavaju Gazu.

Međutim, kako navodi Al Jazeera, postoje znakovi gušenja neslaganja koji prevazilaze proteste.

Izraelski jevrejski sociolingvista Uri Horesh nedavno je objavio da je suspendiran sa svoje pozicije predavača na izraelskom akademskom koledžu Achva, navodeći da je razlog bio njegovo protivljenje napadima na Gazu.

Izrael Frej, ultraortodoksni izraelski novinar, bio je primoran da se krije nakon što je izrazio podršku narodu Gaze, što ga je, kako je rekao, učinilo metom ekstremno desničarskih aktivista.

Također je objavljeno je da je izraelski državljanin uhapšen zbog javno istaknutog natpisa na kojem je pisalo “Nema svetosti u okupiranom gradu”. Ovaj natpis je navodno godinama bio vidljiv s prozora njegove kuće u Jerusalimu.

“Dominantni glasovi koje čujemo u Izraelu su ili desničarski glasovi za genocid ili glavni glasovi za rat, možda ne uvijek sa genocidnim jezikom, ali ipak u korist bombardiranja Gaze“, rekao je Neiman o prevladavajućem raspoloženju u Izraelu.

Neta Golan, izraelska propalestinska aktivistica i aktivna članica organizacije Israelis Against Apartheid, rekla je da napad Hamasa na južni Izrael, iako bolan, nije uticao na njen stav.

“Ali to ne znači da ne suosjećamo s onim Izraelcima koji su pogođeni ili s porodicama talaca“, rekla je ona u Nablusu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Golan kaže da su je izraelske vlasti “hapsile više puta nego što može izbrojati” zbog njenog aktivizma u prošlosti.

Njena grupa je u srijedu poslala pismo Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda, tražeći “ubrzanu akciju protiv eskalacije izraelskih ratnih zločina“.

“Zaista se nadamo da će se svi civili svuda vratiti svojim domovima, bilo da se radi o Izraelcima koji se vraćaju svojim porodicama ili Palestincima koji se vraćaju u svoju domovinu iz koje su protjerani 1948. godine“, rekla je ona.

Tali Shapiro, još jedna izraelska aktivistica sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali, u Ramali, također je navela da nije dovodila u pitanje svoja dugotrajna propalestinska uvjerenja nakon događaja od 7. oktobra.

“To me je natjeralo je da pozovem svoje roditelje na jugu Izraela da se uvjerim da su dobro. I da otvorim svoj profil na X da potražim svoje prijatelje iz Gaze jer očigledno smo znali kuda ovo vodi”, rekla je ona za Al Jazeeru.

Za Mekytona, sukob je ojačao njegovu posvećenost da nastavi sa kampanjom za prava Palestinaca.

Međutim, naveo je da ga je to također učinilo “nemoćnim”.

“Trenutno se osjećam tako nemoćno – ali osjećam da želim nešto da uradim. Nadam se da će se ova kontradikcija nekako sama od sebe riješiti”, izjavio je on za Al Jazeeru.

 

Izvor: N1

 

About The Author