SAD pružile garancije Ujedinjenom Kraljevstvu za izručenje Assangea

Visoki sud UK-a će odlučiti o garancijama SAD-a i da li su ona dovoljne za izručenje Assangea

SAD pružile garancije Ujedinjenom Kraljevstvu za izručenje Assangea
Foto: BBC

Sjedinjene Američke Države navodno su Ujedinjenom Kraljevstvu poslale garancije s namjerom da olakšaju izručenje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea – uključujući da se neće suočiti sa smrtnom kaznom – signalizirajući, za sada, da SAD nastavlja s naporima da procesuira Assangea pod optužbama za špijunažu.

Prošlog mjeseca, Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva naredio je odgodu Assangeova izručenja dok SAD ne pruži garancije o nizu pitanja, uključujući da se neće suočiti sa smrtnom kaznom i da će mu biti dodijeljena ista zaštita prvog amandmana kao američkim građanima.

Američka ambasada u Londonu sada je poslala pismo Ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, prenose mediji, tražeći rješavanje tih problema.

Pismo se odnosilo na to da Assange ima mogućnost osloniti se na prvi amandman, ali je također rečeno da je njegova primjenjivost “isključivo u djelokrugu američkih sudova”, prema Guardianu. Također se navodi da se “smrtna kazna neće niti tražiti niti izreći Assangeu”.

Pismo dolazi unatoč prošlosedmičnim komentarima predsjednika Joea Bidena da “razmatra” australski zahtjev za prekidom krivičnog progona Assangea, što je pokrenulo nagađanja da Bidenova administracija možda želi izbjeći suđenje koje bi bilo prepuno pitanja za slobodu medija.

Ovaj potez najnoviji je razvoj u višegodišnje pravne bitke SAD-a za procesuiranje Assangea zbog objavljivanja povjerljivih vojnih i diplomatskih materijala koje je 2010. godine procurila bivša američka vojnikinja Chelsea Manning, uključujući neke koji pokazuju moguće ratne zločine koje su počinile američke snage u Iraku.

Assange je proveo pet godina u londonskom zatvoru Belmarsh dok se borio protiv američkog zahtjeva za izručenje, a njegovo zatvaranje osudile su međunarodne organizacije za ljudska prava, kao i dužnosnici Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva u presudi prošlog mjeseca odredio je rok SAD-u za pružanje tih garancija i zakazao ročište za 20. maj kako bi se odlučilo jesu li ona dovoljna za izručenje Assangea ili mu treba dopustiti da se ponovno žali na to.

Assangeova supruga u izjavi je potvrdila postojanje pisma, ali ga je osudila, rekavši da ono u stvarnosti ne nudi nikakvu stvarnu zaštitu za Assangea ako bude izručen.

– Diplomatska nota nimalo ne olakšava zabrinutost naše porodice zbog njegove budućnosti i očekivanje da će ostatak života provesti u izolaciji u američkom zatvoru zbog nagrađivanog novinarstva. Bidenova administracija mora odustati od ovog opasnog progona prije nego što bude prekasno – rekla je Stella Assange u izjavi.

Assange je uhapšen u Londonu 2019. godine, nakon što je izbačen iz ekvadorske ambasade u kojoj je boravio sedam godina dok je bio suočen s krivičnim progonom u Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad koje su u međuvremenu odbačene.

Nakon što ga je britanska policija uhapsila pod optužbom da je prekršio uvjete garancije u vezi sa švedskim slučajem, američki tužitelji objavili su optužnicu koja ga tereti za krivična djela hakiranja povezana s dosjeima Manning.

Sedmicama kasnije, Ministarstvo pravosuđa pod administracijom Donalda Trumpa podiglo je znatno proširenu optužnicu, tereteći Assangea po 17 tačaka optužnice za kršenje Zakona o špijunaži dobivanjem i objavljivanjem materijala od Manninga.

Vodeće medijske organizacije, uključujući The New York Times, upozorile su da nastojanje da se Assangea procesuira korištenjem Zakona o špijunaži prijeti medijskim slobodama u SAD-u i pozvale su Bidenovu administraciju da odustane od optužbi.

Uprkos tome što ga je britanski sud osudio Assengea samo na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uvjeta puštanja uz garanciju u švedskom slučaju – koji je u međuvremenu zaključen – Assange je proveo pet godina u zatvoru Belmarsh u Londonu dok osporava zahtjev SAD-a za izručenje.

Izvor: ABC News

About The Author