BHT1 I FTV: Može li Rezolucija o Srebrenici ušutkati negatore genocida?

I BHT1 i FTV su tokom proteklih sedam dana fokus izvještavanja stavili na najavljeno usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici. Kako se to reflektira na političke procese u BiH?

BHT1 I FTV: Može li Rezolucija o Srebrenici ušutkati negatore genocida?

 

BHT1: Vučić napao novinarku

  1. – 16. april 2024.

KAKO PRIZNATI GENOCID? Uz skoro glasanje o rezoluciji o Srebrenici, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik ponovo su negirali genocid. Na pitanje o genocidu, Vučić se obrušio na novinarku BHT1 kazavši kako se u Sarajevu izmišljaju priče o njemu. Dnevnik 2 donosi i priču iz Srebrenice o manipulativnim političkim procesima negiranja genocida, o tome kako je važno prihvatiti prošlost, kao i sudske presude, i to u kontekstu pomirenja naroda BiH, te staviti tačku na događaje iz 1995.

BURNE REAKCIJE RS-a: Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a “posvađalo” je još jednom koalicione partnere, a političare iz RS-a navelo na nove izjave o otcjepljenju. Kako podrška usvajanju rezolucije stiže iz cijelog svijeta, agresivne reakcije iz RS-a se nastavljaju, što BHT1 detaljno prenosi. Istovremeno, Mostarski sajam privrede je u fokusu priloga Dnevnika 2: protokolarno izvještavanje s lica mjesta, izjave političara i privrednika te reportersko pokrivanje bilateralnih susreta na marginama sajma.

NOVI NAZIVI ULICA U SREBRENICI: Ionako duboke podjele u Srebrenici dodatno su produbljene novim nazivima ulica. Odluku o ovome donijeli su odbornici srpskih stranaka tokom zasjedanja Skupštine Opštine Srebrenica. Ulica Maršala Tita nosit će naziv Ulica Republike Srpske, Trg Mihajla Bjelakovića mijenja se u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica. Prilog na BHT1 ilustrativno govori o tome kako će se ovakvi potezi negativno odraziti na suživot u ovom gradu.

Ocjena: 7

 

FTV: Dodik i opozicija

  1. – 16. april 2024.

SCHMIDT ILI RS? Burna politička sedmica, bremenita sadržajima dnevnopolitičkih dešavanja, najavljena je u Dnevniku 2 FTV-a. Pet od sedam članova Republičke izborne komisije RS-a podnijelo je ostavke, te je voditeljica u najavi  postavila pitanje: Je li ovaj potez uvertira u konačno usvajanje entitetskog izbornog zakona? Ima li kapaciteta u Narodnoj skupštini dok za vrat pušu američke sankcije? Pozicija i opozicija su na suprotnim stranama: prvi, prema reporterskim izvještajima, kažu kako niko sebi neće dozvoliti da između RS-a i Schmidta izabere potonjeg, a drugi da je to način da Milorad Dodik zadrži kontrolu nad procesom izbora. Američke reakcije kroz diplomatske kanale su u središtu pažnje dnevnika, i sve su oštrije, kako se navodi, kad se radi o izjavama Milorada Dodika i njegovoj secesionističkoj politici.

REZOLUCIJA O SREBRENICI: Dnevnik 2 bavio se diplomatskom ofanzivom iz Srbije čija je misija spriječiti usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, navodeći kako se pokušava objasniti da je inicijativa ambasadora Zlatka Lagumdžije – jednostrana. Ova priča je u fokusu dnevnika tokom svih sedam dana, kroz kontekst negiranja genocida (Dodik je ponovo negirao genocid na sajmu u Mostaru), o situaciji u kojoj se krivcima proglašavaju žrtve. Srbijanski političari susreću se s političkim zvaničnicima RS-a, te se nižu reakcije o najavljenoj rezoluciji.

BOŠNJAČKI SABOR: Brojne stolice na sarajevskom skupu predstavnika Bošnjaka iz regiona ostale su prazne. Izjave predsjednika NiP-a Dine Konakovića i Usame Zukorlića, predsjednika Stranke pravde i pomirenja iz Srbije, ne govore baš previše osim generalnih ocjena o regionalnom jačanju veza Bošnjaka, a u ovaj prilog se svakako trebala uključiti kontekstualizacija – ko je bio na skupu, šta je cilj, kakvu poruku šalje nedolazak nekolicine bošnjačkih lidera iz BiH…

Ocjena: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Nakon vijesti da su u Sarajevu iz rijeke Miljacke izvučena tijela majke i trogodišnjeg djeteta, FTV kao i BHT1 pažljivo doziraju informacije o ovom slučaju, štiteći identitet preminulih, ali istovremeno se otvaraju teme o zabrinjavajućoj statistici porasta broja suicida u našoj zemlji.

Priče o Danu šehida urađene su dostojanstveno, izvještaji su okrenuti kulturi sjećanja, i to upravo u Srebrenici, ali i širom Podrinja, sa majkama od kojih neke i danas traže kosti svojih najmilijih. Informacije iz Pojasa Gaze, o napadima, o humanitarnoj katastrofi, o gladi Palestinaca, sve je to u sadržajima oba javna servisa, ali ostaje dojam da su ove vijesti skrajnute u drugi dio centralnih informativnih emisija. Krajem radne sedmice pojačava se interes za teme sukoba na Bliskom istoku jer se očekuje iranska reakcija na izraelski napad na njihovo konzularno predstavništvo u Damasku. Je li svijet na rubu većeg sukoba? Pozivi na primirje, na smirivanje tenzija i apeli za pregovore stižu sa svih strana. FTV se bavi i dokumentarcem CIN-a Gdje je Sara? te se iz Banjaluke javlja reporterka Branka Dakić s pričom o šutnji institucija RS-a.

Plus sedmice

BHT1

Gostujući u Dnevniku 2, vojnopolitički analitičar Hamza Višća obrazlaže stanje na Bliskom istoku nakon napada na iranski konzulat u Damasku. Ilustrativno i pojednostavljeno donosi gledateljima kontekste svih mogućih pravaca u kojima se može razviti situacija u sadašnjoj konstelaciji odnosa. Vrlo temeljan razgovor koji daje korisne informacije važne za razumijevanje odnosa svih zemalja Bliskog istoka, ali i njihovih saveznika u svijetu.

FTV

Povratak na posao za mnoge je majke težak korak nakon porodiljskog odsustva, a iz Tuzle stiže lijepa vijest o otvaranju Centra za dojenje. Priča odiše korisnim informacijama o tome šta za dojenče, ali i majku, znači veza koja se ostvaruje upravo dojenjem. Od nutricionističkih savjeta do ostvarivanja posebnog odnosa između majke i bebe, sve je u prilogu koji daje vrlo važne informacije porodiljama, ali i upućuje na to da ovakav primjer dobre prakse trebaju slijediti zdravstvene ustanove u cijeloj BiH.

Minus sedmice

BHT1

Otvaranje Dnevnika 2 temom hrvatskih izbora može biti opravdano procesom glasanja koje je obavljeno na biralištima u BiH, ali da prvih 15 minuta centralne informativne emisije bude posvećeno skorim izborima u susjednoj zemlji dok u BiH postoji evidentna politička kriza koja svakim danom sve više dobija na tenzijama, naprosto je neprikladno. Pregled izborne kampanje, obećanja političkih kandidata, a potom reportersko javljanje uživo iz Zagreba upotpunili su priču koja je svakako mogla biti raspoređena u drugi dio Dnevnika.

FTV

Vlada RS traži način da pomogne onima koji su završili na crnim listama američke i evropskih administracija. Ekonomista Zoran Pavlović pojašnjava sve poteškoće s kojima su se suočili crnolistaši, a prilog u Dnevniku 2 okrenut je ilustrativnim primjerima o izazovima u kojima se našao ekonomski sistem RS-a, ali je priči nedostajao kontekst pojašnjenja o tome kako su svi akteri crnih lista uopšte došli do ove situacije.

 

About The Author