Pravo građana Haitija na informacije mora biti zaštićeno

Haiti prolazi kroz krizu bez presedana

Pravo građana Haitija na informacije mora biti zaštićeno

Više od 90 haićanskih novinara i Reporteri bez granica (RSF) pozvali su međunarodnu zajednicu i novo Prijelazno predsjedničko vijeće Haitija da pravu na informaciju daju centralno mjesto u potrazi za rješenjem krize koja se posljednjih mjeseci zaoštrava na Haitiju .

Budući da je pravo na informacije ključni resurs, haitijski novinari i mediji moraju biti zaštićeni kako zemlja ne bi postala informacijska pustinja, naveli su u RSF i haićanski novinari u zajedničkom apelu objavljenom 16. aprila.

Na medijske uposlenike direktno je utjecao neviđeni val nasilja bandi kao i društvena, ekonomska i politička kriza koja raste od decembra.

Šest haićanskih novinara ubijeno je u od 2022. godine, a novinari su stalno izloženi prijetnjama, napadima ili otmicama, dok nasilje prolazi potpuno nekažnjeno u nedostatku vladavine prava.

Dok kriminalne grupe proširuju svoju kontrolu nad glavnim gradom, Port-au-Princeom, novinari su ograničeni na nekoliko kvartova u kojima još uvijek mogu raditi, iako ne bez rizika, a mnogi su pobjegli iz zemlje.

Većina novinara koji su potpisali apel je u Port-au-Princeu ili susjednim općinama. Neki rade za nacionalne medije kao što su Le Nouvelliste, Haïti24 i AlterPresse. Drugi su freelance novinari i rade za štampane, online, TV i radio medije.

– Svijet mora znati šta se događa na Haitiju. Zato je potrebno nezavisno i pouzdano novinarstvo te okruženje u kojem medijski profesionalci mogu raditi u potpunoj sigurnosti. Ali novinarstvo na Haitiju sada je u kritičnom stanju. Iako izazovi za novinarstvo nisu novi, rijetko smo u novijoj historiji naše zemlje vidjeli takvo pogoršanje radnih i životnih uvjeta – naveli su novinari.

Kazali su da žive u stalnom strahu da će biti napadnuti, kidnapovani ili ubijeni, a upozorili su i na druge posljedice neobuzdanog kriminalnog nasilja poput propadanje infrastrukture, nedostupnost obuke, finansijsku krhkost medijskih kuća i neizvjesnu prirodu materijalnih uvjeta potrebnih za rad novinara.

– Obavljanje našeg posla postalo je toliko opasno da je svakodnevno potrebna hrabrost da bismo nastavili. S obzirom na goleme rizike, cenzura, napuštanje novinarstva ili bijeg iz zemlje sve više nam se nameću kao jedina strategija preživljavanja – naveli su.

U ovoj višedimenzionalnoj krizi koja pogađa Haiti, novinarstvo i pravo na informaciju ipak su bitni. Zbog toga su apelirali na međunarodnu zajednicu, agencijama za pomoć, međunarodnim organizacijama i Prijelaznom predsjedničkom vijeću da pruže podršku novinarima i medijima.

Haiti prolazi kroz krizu bez presedana. Od atentata na predsjednika Jovenela Moïsea u julu 2021. godine, zemlju potresaju ekstremna politička nestabilnost i rašireno nasilje bandi.

Izvor: RSF

About The Author