DANAS JE SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

Danas je Svjetski dan televizije, jednog od najuticajnijih medija u savremenom svijetu, koji još uvijek presudno utiče na formiranje javnog mnijenja. Televizija je medij koji je dovoljno moćan da, kako vjeruju stručnjaci, u pojedinim državama, zavisno od stepena obrazovanja građana i životnog standarda, presudno utiče na formiranje mišljenja stanovništva o širokom dijapazonu pitanja. Televizija se, […]

DANAS JE SVJETSKI DAN TELEVIZIJE

Danas je Svjetski dan televizije, jednog od najuticajnijih medija u savremenom svijetu, koji još uvijek presudno utiče na formiranje javnog mnijenja.

Televizija je medij koji je dovoljno moćan da, kako vjeruju stručnjaci, u pojedinim državama, zavisno od stepena obrazovanja građana i životnog standarda, presudno utiče na formiranje mišljenja stanovništva o širokom dijapazonu pitanja.

Televizija se, uprkos ekonomskoj krizi koja je pogodila medijski sektor i dalje dobro drži, a većina TV stanica i pored brojnih problema opstaje.

TV u BiH

U Bosni i Hercegovini je registrirano stotinak televizijskih stanica, a gotovo svako domaćinstvo ima TV prijemnik. Građani Bosne i Hercegovine u većem procentu nego u drugim evropskim zemljama koriste TV program kao izvor informacija kojima se vjeruje.

Televizijski programi su raznoliki, ali je primjetna “navala” stanica i programa iz susjednih zemalja, koji zauzimaju TV tržište Bosne i Hercegovine.

Još uvijek neriješeno pitanje RTV takse za Javne servise u BiH dovelo je u pitanje opstanak i BHT1.

UN proglasile Svjetski dan televizije

Generalna skupština UN-a je 17. decembra 1996. godine, na 88. plenarnoj sednici, proglasila 21. novembar Svjetskim danom televizije. Na taj dan je 1996. godine u Sjedištu UN-a održan prvi Svjetski televizijski forum, na kojem su se okupile ključne medijske ličnosti da govore o porastu značaja televizije za moderno društvo.

Generalna skupština te međunarodne organizacije je tada pozivala sve države članice da obrate pažnju na Svjetski dan televizije tako što će učestvovati u globalnoj razmjeni programa, sa akcentom na teme poput mira, sigurnosti, društvenog i privrednog razvoja i poboljšanja kulturne razmjene.

bhrt.ba

About The Author