Mnogo pogrešnih informacija u medijima o izbornom procesu

Namjera je stvoriti nukleus unutar medijskih kuća koji će oblast izbornog zakonodavstva poznavati puno bolje i biti u prilici da profesionalnije i kompetentnije izvještavaju

Mnogo pogrešnih informacija u medijima o izbornom procesu
Foto: Open Studio Westminster

Ured Vijeća Evrope u okviru projekta „Podrška integralnom i inkluzivnom izbornom procesu u BiH” organizirao je seminar o temi “Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu”.

Na seminaru su, kao predavači, učestvovali predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar, te članovi Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica – Prutina i Suad Arnautović, ekspertica ODIHR-a Giovanna Maiola, kao i novinari vodećih medija iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su imali priliku da se detaljno upoznaju s najvažnijim aspektima izbornog procesa.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar ocijenio je u razgovoru za Fenu da je ovo bila dobra prilika da predstavnici medija i članovi CIK-a razgovaraju o temama izbornog zakonodavstva, složenosti samog izbornog procesa, izazovima koje nosi reforma izbornog zakonodavstva te potrebama za reformu.

Razgovarano je i o tehničkim unapređenjima, manipulacijama u izbornom procesu, kao i pitanjima korištenja društvenih mreža i interneta generalno u izbornom procesu i u kampanji političkih subjekata te o mogućnostima, pogotovo tehničkih unapređenja o kojima se puno govori.

Bakalar smatra da je ovo bila izvrsna prilika da se razmijene informacije, iskustva i viđenja članova CIK-a BiH i predstavnika medija, koji su imali priliku da saznaju o svakom segmentu izbornog procesa o kojem su imali nedovoljno informacija kako bi što kvalitetnije, odgovornije i kompetentnije izvještavali o toj temi. Kaže da im prava informacija, koja je plasirana u javni prostor, omogućava da lakše rade.

– Suočavamo se s mnogo pogrešnih informacija koje nas dovode u dodatne probleme i pored složenih pitanja, zakona i provedbe izbora, kojima se inače bavimo – naveo je on.

Program menadžer zadužen za projekt koji se bavi izbornim procesom u Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu Esad Mavrić je kazao da Vijeće Evrope već godinama implementira različite projekte, u ovom slučaju posebno projekte koji se tiču dalje demokratizacije izbornog procesa u BiH.

– Ovaj seminar je imao za cilj dodatnu edukaciju i trening predstavnika različitih medija iz cijele BiH o temi profesionalnog, a ja bih rekao radije više kompetentnog izvještavanja o izbornom procesu – naveo je Mavrić.

Kaže da je namjera da iz tridesetak vodećih medija iz cijele BiH bude najmanje dvoje predstavnika koji bi stekli dodatnu edukaciju, dodatne kompetencije i na taj način bili u prilici da na dosta kvalitetniji način izvještavaju o izbornom procesu.

– Iskreno vjerujem da ćemo nakon ove edukacije, a to je nekih tridesetak medija, odnosno šezdesetak novinara, imati nukleus unutar medijskih kuća koji će ovu oblast poznavati puno bolje, pa će biti u prilici da profesionalnije i kompetentnije izvještavaju i na taj način doprinesu pospješivanju i demokratizaciji ovog procesa, vraćanju povjerenja u izborni proces, pa samim tim vraćanje povjerenja u pravnu državu – zaključio je Mavrić.

Vijeće Evrope je prepoznalo značaj inkluzije što većeg broja subjekata u upoznavanju sa izbornim procesom, izbornim zakonodavstvom, postojećim rješenjima, ali i sa izazovima koje nosi potreba za unapređenjem izbornog zakonodavstva, kao i drugim unapređenjima u izbornom procesu, uključujući eventualna tehnička unapređenja, uvođenjem novih tehnologija u izborni proces.

Izvor: Fena

About The Author