RTRS I BNTV: TAMO DALEKO, U FEDERACIJI…

Plus nedjelje

RTRS
Izvještaj novinara Borisa Andžića iz Kostajnice. Kroz priču o fudbalskom stadionu u tom gradu, u kojem, da bi loptu “izvadili iz auta” nogometaši moraju imati pasoš, novinar je još jednom upozorio na neriješen spor oko granice između Hrvatske i BiH.
BNTV
Analiza novinarke Mirjane Minić o razlozima zbog kojih više od 70 posto građana BiH želi živjeti i raditi van granica ove zemlje. Fokus je stavljen na gotovo nemoguću misiju pronalaska zaposlenja bez političkih veza ili mita. I sjajan primjer, potpuno suprotan tome, jedne privatne klinike koja je u oglasu za prijem novih radnika navela da “konkurs nije namješten”.

Minus nedjelje

RTRS
Bez i trunke kritičkog promišljanja gledaocima je u Dnevniku 14. novembra prenesen opširan stav predsjednika RS-a Milorada Dodika o, kako je ustvrdio, zaokretu politike SAD-a prema Balkanu nakon što je za predsjednika izabran Donald Trump. Zna pri tom Dodik da su Trumpovom pobjedom “Bošnjaci izgubili snažnu podršku Amerike”. Kako, na osnovu čega, ne pita se, kad to kaže predsjednik. U istom Dnevniku 2 otišlo se i korak dalje. Pa je prilog najavljen riječima “Trumpov savjetnik Walid Phares zalaže se za samoopredjeljenje RS-a”. Bombastično, nema šta. Tek negdje usput, novinar Marko Vejić kazat će da se poziva na Pharesov stav iz 2007. godine. Povodom čega je izrečen ili napisan, i čime se Phares tada bavio, to gledaoci saznali nisu.
BNTV
Dnevnik emitovan 16. novembra urednika Slobodana Durmanovića. Razlog su tri priloga. Prvi se odnosi na bilborde kojima NATO govori o potrebi članstva BiH u toj vojnoj alijansi. Novinarki Tijani Simović to je bio tek povod da podsjeti kako je sada najveći protivnik ulaska BiH u NATO, Milorad Dodik, nekada to podržavao. Pri tom za sagovornika bira marginalnu ličnost i ultradesničara Daneta Čankovića, najavljujući njegovu “kontrakampanju”.

Čanković se još jednom pojavio u istom Dnevniku, ovog puta u vijesti o čestitci koju je s ulica Banje Luke, iz prigodno ukrašenog kamiona, uputio Donaldu Trumpu.

I treći izvještaj je sa sjednice Skupštine Srbije, odnosno s rasprave o izmjenama Krivičnog zakona kojima bi se sankcionisalo negiranje krivičnog djela genocida. Novinarka Tanja Brajović dala je veliki prostor lideru tamošnjih radikala Vojislavu Šešelju, koji genocid počinjen u Srebrenici negira. Suprotne stavove predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića prepričala je tek u jednoj rečenici.

RTRS I BNTV: TAMO DALEKO, U FEDERACIJI…

Što se urednika ovih televizija tiče, Federacija BiH je negdje u Latinskoj Americi. Spomene se tek u slučaju događaja iz domena crne hronike. O stvarnom životu u tom dijelu BiH, gledajući ova dva dnevnika, građani ništa ne mogu saznati

 

RTRS: Glavni junak jednog dnevnika

14. – 20. novembar 2016.

DVA DANA VUKOTE: Pozivanje i otkazivanje poziva predsjednika SDS-a Vukote Govedarice predsjedniku i premijerki RS-a, Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, na prijem povodom 21. godišnjice Dejtonskog sporazuma, samo je jedna kockica u mozaiku političke stvarnosti RS-a. Informacija koju treba zabilježiti, ali jedino je na Javnom RTV servisu RS-a moguće da to bude vijest kojom se dva dana zaredom otvara središnji Dnevnik. U Dnevniku 2 urednice Valentine Knežević, 18. novembra, reagovanje premijerke na ovaj događaj pročitala je prezenterka. U Dnevniku narednog dana (urednik Jasenko Todorović) o istoj temi uslijedio je i izvještaj. Novinarka Ljubica Kovačev ponovo je pročitala  identičnu izjavu Cvijanovićke, ali ovaj put dobili smo i stav SDS-a. No, RTRS ne bi bio to što jeste da se ne navodi da je “u odbranu” Govedarice stala potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević. I onda, kao vrhunac izvještaja, slijedi komentar “političkog analitičara” Gostimira Popovića, jednog u nizu samozvanih iz te oblasti. Pojašnjenje: Popović je do rata bio aviomehaničar, a potom je postao prvo “ekspert” za vojno-sigurnosnu oblast, da bi potom znatno proširio svoje “ekspertske” sposobnosti.

TRI OD ČETIRI: Nedjelja iza nas nije donijela ništa novog u uređivačkoj koncepciji Dnevnika. Ponovo je predsjednik RS-a “glavni junak”, i prostor centralnog dnevnika se ne štedi kada je on u pitanju. U Dnevniku 14. novembra, od četiri izvještaja prvog bloka, u tri je Dodik: prvo odlazak u Srebrenicu, potom o funkcionisanju Centralne banke BiH i, konačno, o (ne)ulasku BiH u NATO alijansu.

DVOSTRUKI ARŠINI: Politika dvostrukih aršina konstanta je uređivačke politike dnevnika RTRS-a i na nju smo u više navrata ukazivali. Iz ove nedjelje izdvajamo izvještaj o obilježavanju hrvatske zajednice Herceg Bosna. Osim vrlo kritičkog osvrta o samom događaju, gledaoci su informisani i o reakciji lidera SDA Bakira Izetbegovića, a naglašeno je da nisu uspjeli dobiti mišljenje “koalicionih partnera HDZ-a iz RS-a na državnom nivou”. Za komentar predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika nisu pitali. Zanimljivo, jer prije manje od mjesec dana, na sastanku u Banjoj Luci, Dragan Čović i Milorad Dodik na sva su usta hvalili blisku i uspješnu svoju i saradnju svojih stranaka.

Izdvojeno

Sve što nije vlast u RS-u, na RTRS-u jeste ili može postati takozvano. Ako to nije Republika BiH, Armija BiH, onda je to opozicioni blok Savez za promjene. Kao i sve što neko od predstavnika vlasti kaže, makar bilo zabilježeno i tonskim i videozapisom, ako naiđe na kritike javnosti, postane “navodno” ili “takozvano”. Poput Crne knjige političkih neistomišljenika, čije je stvaranje najavio sam Milorad Dodik.

Ocjena 1

 

BNTV: Kad Dane podrži Donalda

14. – 20. novembar 2016.

PROSJEČNA SEDMICA: Iza BNTV-a je nedjelja prosječnih dnevnika i po sadržaju tema i po načinu na koje su prezentirane. U jeku sukoba stranaka okupljenih u Savezu za promjene, koji je prošli ponedjeljak najavio prekid svih oblika saradnje s liderom SNSD-a i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i njegovom partijom, novinari su izvještavali i kako pojedini članovi SDS-a tu odluku krše.

FPN PROTIV MINISTARSTVA: Zanimljiv izvještaj koji svjedoči o nastojanju vlasti da pod kontrolom drži sve oblasti društva bilježimo 17. novembra. Novinarka Danina Milaković bavila se zahtjevom grupe profesora banjalučkog Fakulteta političkih nauka upućenim Vladi RS. Profesori traže sankcionisanje ministra zdravlja. Razlog – ministrov dopis kojim profesorima zabranjuje izlaganja na međunarodnoj konferenciji o reformi socijalne politike u BiH. Suočeni su stavovi profesora, koji tvrde da je riječ o napadu na autonomiju univerziteta, i izjave predstavnika ministarstva, koji  neargumentovano i oholo brane svoje stavove.

Izdvojeno

Svakodnevno iscrpno izvještavanje o dešavanjima u Srbiji, s posebnim fokusom na njenog premijera Aleksandra Vučića. Šta misli i govori, o svim temama. Koje u 90 posto slučajeva nisu ni od kakvog značaja za BiH.

Ocjena 4

Komparativna analiza

Šta je Republika Srpska? Nezavisna država? I gdje se to nalazi? Kakvo je unutrašnje uređenje BiH, pošto postoji i državna vlast, ali ko je čini? Sve su to pitanja koja se nameću analizom dnevnika RTRS-a i BNTV-a. Jer, što se njihovih  urednika tiče, Federacija kao da je negdje u Latinskoj Americi. Pa da postoji, spomene se tek u slučaju događaja iz domena crne hronike. O stvarnom životu u tom dijelu BiH, gledajući ova dva dnevnika, građani ne mogu ama baš ništa saznati.

About The Author