POSKUPLJENJE JEDINA OPCIJA: Direktor Elektroprivrede RS ne želi gubiti novac dajući građanima struju skoro pa džaba

NOVA BLOG PRIČA

POSKUPLJENJE JEDINA OPCIJA: Direktor Elektroprivrede RS ne želi gubiti novac dajući građanima struju skoro pa džaba
Foto: Direkt

 

“Prebija mi mačku pred očima” kažu u Hercegovini kada opisuju situaciju u kojoj neko pokušava da vas ubedi u očiglednu laž.

Elem, ovu, po mačku nesrećnu, rečenicu, bismo svakodnevno mogli koristiti dok slušamo kako nas sa TV-a ubeđuju da “ je nezaposlenost najmanja u istoriji”, “da institucije rade u najboljem interesu naroda”, kao i “da su afere fabrikovane sa ciljem destabilizacije”.

Ovih dana se javnost priprema na poskupljenje struje koje će verovatno uslediti sa januarskim računima. Budući da je asocijacija na Hercegovinu, između ostalog i struja, kao i da se sedište Elektroprivrede RS (ERS) nalazi u Trebinju, jasno je da se na tom prostoru sa posebnom pažnjom posmatra sve vezano za ovu oblast.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je gostovao na TV-u, u još jednom “kuvanju” javnosti, da bi objasnio da je poskupljenje neminovno jer je, zaboga, struja poskupela svugde. Sa sobom je poveo i predsednika Unije poslodavaca koji je rekao da je i Uniji sasvim razumljivo da poskupi struja i da oni neće poskupljivati uprkos tome što će im poskupeti jedan od najvažnijih inputa. Kada građani progutaju ovu priču, tiho će rasti cene ili će, u jednom momentu, “dokuvati” javnost pričom da moraju dizati cene zbog toga što je poskupela struja. U suštini, mada to svi negiraju, građani osećaju da će (ponovo) ceh za sve propuste stići njima na naplatu.

Neverovatan je stepen pouzdanja sa kojim Petrović žedne prevodi preko vode, ali u studiju ne postoji niko ko bi mogao da sučeli argumente sa njim. Oni ispred malog ekrana ne mogu ništa da pitaju. A verovatno i ne znaju na šta bi konkretno tražili odgovor, ali osećaju da su namagarčeni i zbog toga frustrirani. Inače je taj osećaj na ovim prostorima preovlađujući, šta god da radite.

Petrović je u avgustu rekao da će zima biti bez poskupljenja i restrikcija. Tada je, takođe sa velikim pouzdanjem, tvrdio da će ERS više postići štednjom struje koju će zagovarati nego poskupljenjem i najavio program štednje do kraja septembra. Samo nekoliko meseci kasnije, poskupljenje je već izvesno, a da ga “pristojna” domaćinstva neće ni osetiti, garantuje lično.

Biće tri tarife- do 500, do 1500 i preko 1500 kWh. Iako se predstavlja da u proseku većina domaćinstava spada u prvu tarifu, istina je da je mnogo objekata u kojima niko ne živi ili se koriste povremeno. Prosečno domaćinstvo će veoma osetiti poskupljenje, ma šta govorili Petrović ili Dodik.

Izgleda da su građani određeni da “ispeglaju” gubitak od 27 miliona koji je napravljen, što im Petrović, jasno je, neće tako otvoreno reći. Uviće minus u tarife budući da se tako lakše guta.

Jer, glavni inputi za proizvodnju struje nisu promenjeni ‒ voda, ugalj i radna snaga koštaju isto. Gorivo jeste poskupelo, ali bi u rudnicima transport uglja trakama trebao da ima primat u odnosu na kamionski. U stvarnosti je to drugačije, ali to ne menja toliko na stvari.

Petrovića i ne zanima koliko jednu termoelektranu košta proizvodnja kilovata struje jer je on na čelu matičnog preduzeća čija je osnovna funkcija da jeftino (zahvaljujući regulatoru koji određuje cenu) kupi struju od proizvođača, i da je skupo proda na (domaćem ili stranom) tržištu.

Koliko imamo da prodamo kad podmirimo domaći konzum, javnost ne zna, mada oseća da bi trebalo da bude dosta (možda 2 hiljade GWh).

Ono što je mogla da čuje od direktora ERS su žalbe da gube novac dajući građanima struju skoro džaba. To će da se promeni već sa januarskim računima.

A koliko najbliži saradnici veruju Upravi ERS možda najbolje govori podatak da su na izborima u sindikatu u matičnom preduzeću, od pet kandidata za koje je menadžment lobirao iz sve snage, prošla dva. Da li će tri “nezavisna” napraviti promenu, ostaje da se vidi.

Mada, pitanje je koliko ćemo bilo šta jasno videti pored magle i njenih prodavaca koji rade non-stop.

About The Author