RTRS I BNTV: Nova pravila za policiju, novinare i građane

Dok BNTV ukazuje da će predložena zakonska rješenja dovesti do ograničenja osnovnih ljudskih prava i sloboda, RTRS potcrtava da je najvažnije povećati brojno stanje i dodatno naoružati policiju

RTRS I BNTV: Nova pravila za policiju, novinare i građane
Foto: MUP RS

RTRS: Poslije Milorada – Željka

  1. – 7. april 2019.

SVAKOGA DANA U SVAKOM POGLEDU… Sijanje optimizma o ekonomskom napretku Republike Srpske koji bi trebao rezultirati rastom prosječne plate na 1000 KM i zaustaviti odliv radne snage obilježili su dnevnike emitovane 1. i 2. aprila. Pljuštala su obećanja entitetske predsjednice i premijera, prvog čovjeka Unije udruženja poslodavaca RS te predsjednice Saveza sindikata RS. Niko od navedenih nije dao jasne pokazatelje ni iznio mjere na kojima obećanja zasniva, a novinari Dnevnika 2 nisu se ni potrudili krenuti korak dalje pa sami pokušati naći odgovore.

BILO KUDA, ŽELJKA SVUDA: Jednako kao što je bilo gotovo pa nemoguće realizovati Dnevnik a da se u njemu ne pojavi Milorad Dodik dok je obnašao funkciju predsjednika RS-a, sada ista praksa važi i za Željku Cvijanović. Izdvojit ćemo Dnevnik 2 emitovan 1. aprila: Cvijanović o svesrpskom političkom jedinstvu o nastavku proslave 9. januara – Dana RS; Cvijanović o povećanju plata u RS-u; Cvijanović o presudi Suda BiH za ratne zločine počinjene nad Srbima u Bosanskom Brodu.

Iako gledatelji Dnevnika 2 nisu bili informisani o istraživanju novinara CIN-a koji su razotkrili aferu u JP Željeznice RS vezanu za isplate plata radnicima koji nisu dolazili na posao, u novinarskom izvještaju našla se priča o sankcionisanju nadležnih iz ove afere. Milica Đurđević prenijela je mišljenja predstavnika sindikata koji su naveli da je to višegodišnja praksa u ŽRS-u, ali da je ovo prvi put da neko od rukovodilaca zbog toga odgovara.

Ocjena: 2

BNTV: O zdravstvu, novim zaduživanjima i nepoštivanju zakona

  1. – 7. april 2019.

ZDRAVSTVO: Manje direktnog bavljenja političarima a više temama koje oblikuju svakodnevnicu građana obilježilo je sadržaje dnevnika tokom monitorisanog perioda. Gledatelji su u svjetlu navedenog informisani  o nastavku borbe sindikata zdravstvenih radnika u bh. entitetu Republika Srpska za povećanje plata i duboko suprotstavljenim stavovima radnika i predstavnika vlasti o tom pitanju. Pojašnjeno je da dubioza zdravstvenog sektora iznosi preko milijardu konvertibilnih maraka, ali da najavljeni trogodišnji moratorij na povećanje plata može imati dugoročne posljedice po ovaj sektor. Uz isticanje da su zdravstveni radnici najtraženija radna snaga u Evropskoj uniji i da je njihov odlazak iz BiH sve više zabrinjavajući.

NOVA ZADUŽIVANJA: Vlada RS, informisani su gledatelji 6. aprila, i u ovom je mjesecu nastavila da se zadužuje na domaćem tržištu kapitala kako bi očuvala budžetsku likvidnost. Razlog tome je i ogromna administracija i, kako je iz opozicije upozoreno, politički uhljebi u javnom sektoru. Otuda nikoga i ne čudi da je i JP Elektroprivreda RS nelikvidna i da kupuje električnu energiju unatoč energetskim potencijalima i postrojenjima kojima raspolaže.

KAZNITI RODBINU: Koliko Republika Srpska tone u vladavinu sile, a ne prava i kako javnost ostaje manje-više nijema na takve pojave, zorno je ukazano kroz vijest koja je stigla iz kompanije Boksit iz Milića. Riječ je o privatnoj kompaniji na čijem je čelu kontroverzni biznismen Rajko Dukić. U namjeri da preduprijedi odlazak radnika, Dukić je izdao saopštenje u kojem navodi da će svi srodnici onih koji Boksit napuste biti otpušteni s posla.

PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI: Isti problem tretiran je i kroz izvještaj sačinjen na osnovu istraživanja CIN-a o ponašanju Advokatske komore RS, koja, iako je na to obavezna po zakonu, nije iz svog članstva brisala odvjetnicu Maricu Ćulum, koja je kao članica udruženog zločinačkog poduhvata bila pravosnažno osuđena na kaznu zatvora. I tako Ćulum ne samo da je ostala odvjetnica nego je danas i najplaćenija u svojoj branši po osnovu odbrane po službenoj dužnosti pred banjalučkim sudovima.

PRAVDA ZA DAVIDA: BNTV u formi kratkih vijesti koje donosi prezenter nastavlja praksu praćenja okupljanja članova grupe Pravda za Davida koji svake večeri pale svijeće u znak sjećanja na Davida Dragičevića, čije ubistvo ni nakon godinu dana nije razjašnjeno.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

I dok se uredništvo Dnevnika BNTV-a tokom nedjelje iza nas fokusiralo na ključne ekonomsko-socijalne probleme te pitanja vezana za nove pokušaje uvođenja represivnih mjera prema građanima, RTRS i dalje ostaje fokusiran na političke teme i favorizovanje predstavnika entitetske vlasti. No bilježimo, kako smo to i naveli, iako male i rijetke, i neke pozitivne iskorake u izvještavanju RTRS-a.

About The Author

Izdvojeno
Da niko ko u BiH obnaša vlast na bilo kom nivou nije imun na stranačka zapošljavanja, gledatelji su se mogli uvjeriti i kroz primjer Ministarstva spoljnih poslova BiH. Iako u Vijeću ministara postoji moratorij na nova zapošljavanja, ona traju. Ministar spoljnih poslova Igor Crnadak je u tehničkom mandatu, ali se postarao da uhljebi svoje partijske drugove prije napuštanja dužnosti.
Plus sedmice

RTRS
Izvještaj o lokalnim izborima u Turskoj s posebnim fokusom na Istanbul, u kojem je poraz pretrpio kandidat Partije pravde i razvoja (AKP), čiji je lider turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Gledatelji su upoznati sa svim važnim podacima vezanim za izbore u Istanbulu, ali i za poraz koji su kandidati AKP-a pretrpjeli u velikim gradovima, uključujući i glavni grad Ankaru.
BNTV
Izvještaji Vladimira Kovačevića i Tijane Milinković emitovani u Dnevniku 4. aprila. Novinari su gledatelje podrobno informisali o tome šta je predviđeno izmjenama Zakona o policiji i Zakona o javnom redu i miru RS koji bi se u parlamentarnoj proceduri trebali naći polovinom ovog mjeseca. Kroz komentare predstavnika vladajućih struktura, opozicije, novinara i građanskih aktivista, predočeni su dijametralni stavovi o predloženim zakonskim rješenjima kojima vlast uvodi dodatne represivne mjere prema građanima i novinarima zabranjujući fotografska i video snimanja službenika koji obavljaju svoje poslove uz prijetnje novčanim i zatvorskim kaznama.

Minus sedmice

RTRS
Povećaj brojčano stanje, obuči, dodatno naoružaj policiju − ključne su poruke predstavnika vlasti povodom dana MUP-a RS. Tanja Blagojević je u maniru klasične propagande donijela izvještaj o ovom događaju. Nahvalila je policiju, svjesno prenebjegnuvši niz negativnih reakcija koje su u javnosti cijele BiH izazvale najave o izmjeni Zakona o policiji RS kojom se uvodi rezervni sastav policije, te Zakona o javnom redu i miru koji, pod prijetnom novčanih i zatvorskih kazni, onemogućava kako novinarima tako i bilo kom građaninu fotografisanje i snimanje policajaca. Sve je to Blagojević prešutjela uz tek suhu konstataciju da je “nekima to zasmetalo”.
BNTV
Nijedan izvještaj.