(V)LAŽNE VIJESTI: Vodi se mrtva trka za najživopisnijeg političkog savjetnika

Milorad Dodik izabrao je Emira Kusturicu, a Željko Komšić Čedomira Jovanovića. Međutim, prava džefa nastala je kada je na red došao Šefik Džaferović

(V)LAŽNE VIJESTI: Vodi se mrtva trka za najživopisnijeg političkog savjetnika

Ruku na srce, sezonu lova otvorio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kada je za savjetnika izabrao sarajevskog režisera Emira Kusturicu.

“Boljeg ne mogu naći”, hvalio se na RTRS-u popularni Milorad. “Pa on je, kao ekstremno bogata osoba spram koje sam ja siromah, jer šta su moje nekretnine naspram njegovih gradova, sela i planina, uspio ubijediti globalnu javnost da je vodeći borac protiv kapitalizma. I možete tek onda misliti u šta je sve sposoban uvjeriti Džaferovića i Komšića.”

Na odgovor u Predsjedništvu nije trebalo dugo čekati. Željko Komšić odlučio se za Čedomira Jovanovića, proslavljenog srbijanskog političara, koji možda na izborima i ne prolazi najbolje, što više govori o Srbiji nego o njemu. Čedomir je poznat kao strastveni bilder, planinar, ljubitelj dobre kapljice koji usred Bruxellesa degustira birana vina od dvadesetak tisuća eura, ali balkanskoj javnosti najpoznatiji je kao penicilin za Milorada Dodika. Čeda bez ustručavanja i dan-danas priča ono što je Dodik govorio prije 20 godina: da je u Srebrenici bio genocid, da je Ratko Mladić zločinac i da je i Mladiću i Karadžiću mjesto u Hagu. Jovanović se posljednjih mjeseci istakao kao vatreni pobornik razgraničenja između Srbije i Kosova, u čemu podržava aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Zbog čega je Dodik jednom u hodniku – dok je po trideseti put postavljao zastavu Republike Srpske, a Komšić se vraćao iz toaleta – dobacio svom hrvatskom kolegi: “Pa za to ti nije trebao Čeda. To ti je mogao savjetovati i Kusturica. Što me nisi pitao?”

Sad se javnost s pravom pita koga će od poznatih ličnosti izabrati treći član Predsjedništva, Šefik Džaferović. Po društvenim mrežama bilo je raznih prijedloga, od Nasera Orića do Mekkija Torabija, međutim, kako saznaje agencija Fake & Spin, Džaferović je nabliži soluciji da ga ubuduće savjetuje bivši član Predsjedništva i stranački šef – Bakir Izetbegović. Unutar SDA došlo je do oštrih diskusija povodom ovog prijedloga, jer dobar dio članstva tvrdi da i samom Izetbegoviću, nakon dugogodišnje serije nezaboravnih političkih bisera, treba dobar savjetodavac. Prvom u Bošnjaka nije mrska ta ideja pa daje naslutiti da bi njegov savjetnik mogao biti perspektivni razbijač kamera Husein Ćesir. Obrazlažući na konferenciji za medije takav izbor, Izetbegović je zaključio da Ćesir ne bi savjetovao njega, nego njegovu politiku, što znači da mu i ne bi bio savjetnik.

  • Pa bi li ili ne bi? – pitali su zbunjeni novinari.
  • Pa sad sam vam odgovorio – uzvratio je domišljati Izetbegović i tako još jednom razdragao svekoliko pučanstvo.

Kad smo već kod pučanstva, postavlja se opravdano pitanje koga bi za savjetnika mogao izabrati Dragan Čović. Pošto je hrvatski narod najugroženiji na prostoru  visokog predstavnika, očekuje se da će Čović izabrati dva savjetnika – iz oblasti religije i duhovnog preobraćenja savjetovat će ga osvjedočeni preobraćenik Dario Kordić, dok bi povodom Bošnjaka i ostalih pederčina ulogu savjetnika preuzeo filozofski nastrojeni Mario Karamatić. Osim toga, šuška se da Čovića potajice savjetuje i Milorad Dodik osobno.

Sve će biti mnogo jasnije nakon aprilskog samita političkih savjetnika, koji će se krajem ovog mjeseca održati u Olimpijskoj dvorani Zetra. Bit će to grandiozni skup na koji dolaze savjetnici svih većih faca iz regije i inostranstva. Aleksandra Vučića predstavljat će njegov savjetnik za Jevrejsko groblje i padine Trebevića, Eduard Limonov, dok će Kolindu Grabar-Kitarović ovom prilikom zastupati Luka Modrić, savjetnik za kladionice i fudbalsku problematiku. Kolinda je prvotno mislila u Sarajevo poslati Zlatka Dalića, ali otkako je jedna bh. televizija objavila da je hrvatska predsjednica smijenila hrvatskog selektora, SOA je iz sigurnosnih razloga Daliću do daljnjeg zabranila putovanja po ekstremističkoj susjednoj državi.

Skup će biti otvoren pozdravnim pismom Radovana Karadžića, koji je već putem Happy TV telefonski  poslao preliminarnu poruku svim predsjednicima regije: “Ne vjerujte vašim savjetnicima ni riječi. Vidite gdje su mene doveli moji”, što je Milomir Marić pozdravio ulagivačkim pozivom Karadžiću da mu bude gost u studiju. “Je li ti to mene zajebaješ, Mariću”, uzvratio je uznik.

Na pitanje zašto Zetra, organizatori skupa poručuju: “Toliko se nakotilo savjetnika da u Sarajevu ne postoji kongresna dvorana koja bi ih sve mogla primiti.”

Prvi redovni kongres savjetnika bit će veliki bezbjednosni izazov za domaće agencije jer se očekuje prisustvo velikog broja kamera.

               (Ovaj tekst je satiričnog karaktera)

About The Author