RTRS I BNTV: Dok u svijetu i Federaciji radnici protestuju, u Republici Srpskoj srdačni sastanak sindikata s predsjednicom entiteta

Položaj radnika u RS-u sve je gori. Jednokratna pomoć, proistekla iz raznih kredita i zaduženja, tu ništa ne može promijeniti, što nije omelo sindikalnu čelnicu da ugodno porazgovara sa Željkom Cvijanović

RTRS I BNTV: Dok u svijetu i Federaciji radnici protestuju, u Republici Srpskoj srdačni sastanak sindikata s predsjednicom entiteta
Foto: Capital.ba

RTRS: Klasični režimski hvalospjevi

  1. april – 2. maj 2021.

 

SAMO NEBITNO: Kada se sagleda ukupan sadržaj vijesti i izvještaja emitovanih u protekloj nedjelji, ključno je sve ono za što su gledatelji ostali uskraćeni od strane uredništva Dnevnika 2 Javnog RTV servisa Republike Srpske.

Tema zaduženja na Londonskoj berzi, koje će, kada se osnovnom dugu dodaju kamate, iznositi oko 375 miliona eura, i dalje dominira javnim prostorom. Tokom dvodnevnog zasjedanja Narodne skupštine, opozicioni poslanici uputili su argumentovane kritike, a ekonomski eksperti dodatno su analizirali posljedice uzimanja kredita pod, kako se obrazlaže, krajnje nepovoljnim uvjetima.

ČESTITALI ZADUŽENJE: No o tome gledatelji nisu čuli nijednu rečenicu. Umjesto toga, Dnevnik je 28. aprila otvoren najavom da su „crnogorski zvaničnici čestitali Republici Srpskoj izlazak na Londonsku berzu“!?

Manipulaciji informacijama svjedočili smo i u izvještajima koji su se odnosili na najavu podrške penzionerima i socijalno ugroženim borcima. Riječ je o novcu koji stiže iz novog zaduženja, a 80 do 100 maraka jednokratne pomoći penzionerima i po 100 KM borcima u stanju socijalne potrebe prikazani su u maniru klasičnog režimskog hvalospjeva.

O činjenici da je najveći dio boračke populacije ocijenio kako se radi o još jednom u nizu poniženja koje je priredila aktuelna vlast, te da je o tome oštro raspravljano i na sjednici BORS-a Sarajevsko-romanijske regije, nije rečeno ništa.

VAKCINE SAMO ŠTO NISU: Građani ovog bh. entiteta, uostalom kao i cijele Bosne i Hercegovine, strpljivi su do gotovo nevjerovatnih razmjera. Otuda uglavnom šutke, bez pogovora, slušaju već mjesecima jedno te isto obećanje – da cjepiva samo što nisu stigla. O tome smo pisali i u prethodnom izvještaju, kada smo naveli da je masovna imunizacija stanovništva futur. Bolje rečeno, futur daleki. Ali su u dnevnicima i u protekloj nedjelji sastavni dio svakodnevnih izvještaja o stanju uzrokovanim pandemijom koronavirusa bile izjave Milorada Dodika, zatim entitetskog ministra zdravlja, pa premijera RS-a, te direktora Instituta za javno zdravlje RS o stizanju ruskih i kineskih cjepiva u RS već naredne nedjelje, ili sljedećeg mjeseca.

I dok uredništvo Dnevnika donosi izvještaje o „masovnim cijepljenjima“, ako se „masovnim“ može smatrati tek 30.000 građana koji su u RS-u primili prvu dozu cjepiva, kako ta masovnost izgleda u Banjaluci najbolje je ilustrovao gradonačelnik ovog grada. Naime, Draško Stanivuković saopštio je da shodno broju cjepiva koja se dostavljaju za Banjaluku, zadovoljavajuća procijepljenost stanovništva može se očekivati za 40 godina. Ali, i ovu izjavu gledatelji Dnevnika nisu imali priliku čuti.

Izdvojeno

Najporaznija slika BiH, odnosno ljudi koji su na njenom čelu, ogleda se i u indirektnoj prepisci koju su vodili ambasadori SAD-a i Ruske Federacije u BiH. Dok američki ambasador osuđuje konstantnu secesionističku retoriku koja dolazi od zvaničnika RS-a, ruski kolega sadržaj njegovog pisma koristi kao povod da još jednom bezrezervno stane uz takvo ponašanje i time javno pokaže kako je Rusija spremna miješati se u unutrašnju politiku naše zemlje. A BiH je u cijeloj situaciji tek nijemi posmatrač.

Ocjena: 1

 

BNTV: Šta nova zaduženja znače radnicima?

  1. april – 2. maj 2021.

ZVIŽDAČI I NAJNIŽA PRIMANJA: Predsjednik Sindikata radnika Centralne banke BiH, Sanjin Sinanović, započeo je jednomjesečne proteste zbog  otkaza s posla uzrokovanog kontinuiranim prijavama korupcije u toj državnoj instituciji. A zviždači u BiH su, kao, zaštićeni.

U Republici Srpskoj dvije trećine radnika primaju platu nižu od prosječne. Najnižu propisanu platu od 520 KM i onu nižu od toga prima 30.000 radnika, a čak njih 35 posto sa svojim primanjima mogu zadovoljiti samo 35 posto sadržaja potrošačke korpe.

I to je realnost u Bosni i Hercegovini, u kojoj radnici nemaju razloga ni da se osvrnu na 1. maj – Međunarodni praznik rada, ukazano je u dnevnicima protekle nedjelje.

I kada smo kod radnika, onih u realnom sektoru i onih iz trgovinskih i uslužnih djelatnosti, njima novi kredit i izlazak RS-a na Londonsku berzu ni za milimetar neće poboljšati život. Ipak, vlast koja je građane zadužila za 375 miliona eura ne prestaje da javnost uvjerava kako je to veliki, povijesni uspjeh.

U Dnevniku 2 emitovanom 26. aprila to su ilustrovali ukazivanjem na reklamnu kampanju Ministarstva finansija RS u kojoj resorna ministrica Zora Vidović, podržana podobnim ekonomskim ekspertima, poručuje: „Sve to je investicija u budućnost“. Način na koji je spot režiran, da cijela situacija nije preozbiljna, bio bi samo prosječna humoreska u kojoj se ministrica, sa crnim, sunčanim naočalama, hvali „istorijskim uspjehom“, no njegov sadržaj je za neku drugu analizu. A i komentar prezentera Dnevnika na kraju ovog izvještaja – „Blago nama“ – dovoljno govori.

VLASTI ODBILE POVOLJNIJE ZADUŽENJE: Kada će investicije za bolju budućnost početi, iz Vlade RS nisu saopštili. Ali dok se na nju čeka, u dnevnicima  su nastavljeni izvještaji o brojnim kritikama opozicionara, ekonomskim analizama i porukama međunarodnih zvaničnika o negativnim posljedicama novog zaduženja RS-a. Uključujući i reagovanje ambasadora SAD-a u BiH, koji je pojasnio da se moglo zadužiti i kod MMF-a, i to po neuporedivo boljim uslovima. No, MMF novi aranžman uslovljava i reformskim procesima. Dobrim za građane, ali ne i za vlast.

I još jedan izvještaj o tome kako se živi u RS-u dok se čeka na investicije za budućnost. Ponovo donacije i pomoć Srbije, preciznije – Vlade Vojvodine, upućene opštini Kostajnica, koja je također pretrpjela ozbiljne štete nakon decembarskog potresa, čiji je epicentar bio na Baniji.

Ocjena: 7

 

Komparativna analiza

Životu u paralelnom svijetu u kojem žive nosioci vlasti RS-a i RTRS pridružila se i predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić. U to ime, na Međunarodni praznik rada održan je prigodan sastanak dviju predsjednica: one RS-a, Željke Cvijanović, i sindikalne, koji je obilovao obećanjima o većim platama, novim radnim mjestima, suzbijanju sive ekonomije… Jednom riječju, ono što je gledateljima ponuđeno u izvještaju vrhunac je licemjerja kojeg su zajednički kreirali Cvijanović, Mišić i, naravno, javni servis.

Uredništvo BNTV-a podsjetilo je da je Prvi maj dan borbe za radnička prava, gledatelji su vidjeli kako su radnici protestovali diljem Evrope iako je, ukazali su,  njihov položaj u odnosu na radništvo u BiH neuporedivo bolji. I kao paralelu dali proteste rudara, metalaca i trgovaca u Sarajevu i „srdačno“ druženje u Banjaluci predsjednica RS-a i SSRS-a.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Izvještaj koji je ukazao na koji je način Vlada RS pokušala izmanipulisati demobilisane borce najavom novčane podrške u iznosu od 100 KM. Osim što je riječ o jednokratnoj pomoći, sami bivši borci javno su progovorili o nezadovoljstvu zbog uvjeta koje moraju ispuniti kako bi im novac bio isplaćen. I posebno su pri tome ukazali na „ponižavajuće utvrđivanje praga socijalne ugroženosti kao kriterija za dodjelu 100 maraka“.

 

Minus sedmice

RTRS

Izjava ambasadora Vijeća za provedbu mira (PIC) BiH, uz izuzimanje mišljenja ambasadora Ruske Federacije, u kojoj su osuđeni konstantno pozivanje vlasti RS-a na disoluciju BiH i najava donošenja odluke Narodne skupštine RS o osnivanju pregovaračkog tima RS-a za dijalog s Federacijom BiH, bila je povod da se do tančina prenesu reagovanja zvaničnika RS-a.

U već nebrojeno puta viđenoj zamjeni teza nizale su se izjave Milorada Dodika u kojima optužuje PIC da je „glavni generator problema u BiH, koji se u pravilu ostrvi na RS, umjesto da poruči svojim bošnjačkim partnerima da odustanu od ratne retorike“.

BNTV

Neprofesionalno i površno urađen izvještaj sa sjednice Vijeća za provedbu mira u BiH. Veći dio posvećen je razlozima zbog kojih je ambasador Ruske Federacije izrazio neslaganje sa zaključcima ostalih kolega, a koji su uputili kritike na nove secesionističke glasove iz RS-a. Gledatelji pri tome nisu informisani i o negativnim kvalifikacijama koje iz ruske ambasade dolaze prema BiH, kao ni o reagovanju člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na njih.

 

About The Author