BHT1 I FTV: Različito o malinama i respiratorima, jednako loše o ministru Šeraniću

FTV je profesionalnije pokrio spornu nabavku respiratora, dok je BHT1 tu ostao dosadan i neubjedljiv. Obje televizije propuštaju preispitati šta se dešava s povećanim brojem zaraženih u RS-u

BHT1 I FTV: Različito o malinama i respiratorima, jednako loše o ministru Šeraniću

BHT1: Afera mjeseca i kako je učiniti dosadnom

  1. april – 4. maj 2020.

ŠTA JE IZOSTALO? BHT1 ne zna atraktivno pokriti čak ni najsočnije afere. Nabavka respiratora pretvorila se u politički cirkus, otimačinu i kriminal koji bi bolje sakrili i šibicari na autobuskoj stanici. Dok u Federalnoj upravi civilne zaštite tvrde da je sve urađeno u skladu sa famoznom formulacijom „u skladu sa zakonom“, sa drugih mjesta drugačiji glasovi. Jelka Milićević, ministrica finansija, tvrdi da nisu ispoštovane procedure, dok iz Agencije za javne nabavke stižu još oštriji tonovi o nabavci medicinske opreme koju je izveo malinar. U prilogu se našlo dosta informacija, ali je način na koji je priča ispraćena bio zamoran i izostao je zanimljiviji žurnalističkiji osvrt u vidu jačih naslova ili ocjena. Ipak se radi o aferi u kojoj se kriminal otkriva pred očima gledatelja, i to baš zahvaljujući pojedinim medijima.

NAJDOSADNIJI INTERVJU SEDMICE: Koliko urednici nemaju osjećaj za uređivanje, možda najbolje govori potez urednika Milana Đurovića da nakon priloga o aferi „Respiratori“ upriliči razgovor sa Šefikom Džaferovićem. Član Predsjedništva je govorio skoro deset minuta o svojim željama da se mjere zaštite protiv virusa harmonizuju, i da se u rad štabova više uključi stručna zajednica. Pa i akademici. Ali, bila je to prilika da se visoki funkcioner vladajuće stranke upita i o aferi koja potresa zemlju. Umjesto toga, on je govorio iz udobne fotelje posmatrača koji sni lijepe želje. Kao da on nije lice koje sudjeluje u kreiranju najbitnijih političkih odluka. Ili stvaranju atmosfere u kojoj je moguće da respiratore nabavlja lice koje se bavi malinarstvom.

NOVO NORMALNO: BHT1 pokriva društveno-ekonomske posljedice koje ostavlja pandemija. Tokom sedmice saznali smo kako i pod kojim uslovima rade zanatlije u Tuzlanskom kantonu, koji su poslovi najviše traženi uprkos ekonomskoj krizi koja kuca na vrata, te kako izgleda rad trgovačkih centara po ponovnom otvaranju. Novinar Samir Kahrović razgovarao je sa zanatlijama koji su morali zatvoriti, a prema prvim podacima, najviše se zatvaraju kafići. Javna televizija je zaista na mjestu gdje se odvija svakodnevni život i bilježi prve kadrove tzv. nove normalnosti. I to je dobro jer je bitno da se TV publika što prije upozna s novim pravilima društveno prihvatljivog ponašanja.

OCJENA: 5

 

FTV: Kada novinari rade svoj posao i postavljaju prava pitanja

  1. april – 4. maj 2020.

JESTE LI SVJESNI OZBILJNOSTI SITUACIJE? FTV, za razliku od BHT1, zna donijeti aferu, i to britkim novinarskim jezikom u kojem se niko ne štedi. Afera „Respiratori“ ispraćena je naslovom „Lov u mutnome“, a izgovori najpoznatijeg malinara, Fikreta Hodžića, ironično su nazvani patriotskim pravdanjem. Ton je bio mnogo oštriji nego na BHT1, ali i sadržaj. Novinarka Amina Demić vodila je intervju s premijerom Fadilom Novalićem i nije imala strpljenja za njegove fraze. Kada je premijer pokušao sa sebe sprati svu odgovornost usklikom da on i njegov kabinet nisu nabavna služba, novinarka ga je presjekla i pitala: „Jeste li svjesni ozbiljnosti situacije?“ Novalić je poslije ovako direktnog pitanja bio neobično potišten, te je ponavljao da se još čekaju zvanične informacije o spornoj nabavci. Uspio je čak reći da nije doktor, pa ne može znati zašto su respiratori neobično skupi. Kada novinari rade svoj posao, maske padaju. Pa i fraze koje se odjednom jedva izgovaraju.

MINISTAR KRIZNIH KOMUNIKACIJA: Nešto se čudno dešava u Republici Srpskoj. Dok svuda u zemlji i regionu pada broj novozaraženih, ovaj dio zemlje bilježi dramatičan rast koji ne jenjava već danima. Hvaljeni ministar zdravlja, koji je preko noći postao uzdanica mnogih, više ne izgleda samouvjereno kao ranije, a njegovi nastupi sve više liče na krizni menadžment iz oblasti komunikacija. Nedjeljna konferencija za medije ogolila je ministra Alena Šeranića koji je preko pitanja o spornim nabavkama prešao u maniru „ne tiče me se“. Dok jedan dio zemlje liberalizuje mjere i ima rast oboljelih kakav nema niko u regionu, u medijima se to nedovoljno propituje. FTV u ponedjeljak, u pripremi urednice Nevzete Koljenović, ne prati trag priče, već samo konstatuje da su građani zabrinuti. Slično je postupio i BHT1. Novinarka N1 je na nedjeljnoj konferenciji insistirala na pitanjima o broju zaraženih medicinara i opasnosti koju to nosi, a javne televizije su olako odustale od teme. Šta se to stvarno dešava u Republici Srpskoj? Je li epidemija van kontrole? Naročito u banjalučkoj regiji? Sve su to pitanja koja javne televizije moraju postaviti jer od njih doslovce zavise životi građana.

OCJENA: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA: Situacija u zemlji (ili većem dijelu) se normalizuje, ali tako da ulazimo u novo normalno koje nam se najavljuje već sedmicama. U novom normalnom afere su starog šmeka, sve sa istim akterima i malo više egzotike sa ukusom maline. FTV je profesionalnije i atraktivnije pokrio spornu nabavku respiratora, dok je BHT1 i pored svih datih informacija bio dosadan i neubjedljiv. Tome je sigurno kumovao i nespretno izabran sagovornik (Šefik Džaferović) koji nikako nije akter s kojim možete razgovarati u trenutku izbijanja afere sedmice. S druge strane, obje televizije ne prate dovoljno posvećeno epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, gdje je u ponedjeljak došlo do dramatičnog skoka zaraženih. Više nije dovoljno samo prenositi zvanične informacije. Mediji se ne smiju zavarati ili uljuljkati likom smirenog i kulturnog ministra koji im čestita njihov dan, razgovara uljudno i ne povisuje glas. To što ministar ne psuje i ne vrijeđa je civilizacijski standard koji je valjda staro normalno, isto kao što je socijalna distanca standard novog normalnog. Komunikacijske sposobnosti ministra Alena Šeranića su izvanredne, ali zadaća novinara je da dopru do suštine. Ili onoga što se krije iza fasade. Ako se išta krije. Šta se to zbiva s dijelom zemlje gdje virus ne miruje? Jesu li dovoljne lijepe riječi finog ministra? Novinari moraju biti ofanzivniji u pitanjima u narednim danima. Zvaničnici u Republici Srpskoj više nisu u poziciji da se kriju iza solidarnosti i odgovornosti građana.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Prilozi o životu i radu zanatlija i drugih pogođenih profesija.
FTV
Afera „Respiratori“ pokrivena je atraktivno, bez da se iko štedio.

Minus sedmice

BHT1
Razgovor sa Šefikom Džaferovićem, jer se vodio o njegovim lijepim željama usred afere o nabavci respiratora.
FTV
Alarmantna situacija u manjem entitetu mora biti pod većom prismotrom javnih medija.