Otkazano zbog jaja

OTISCI DANA: Visoki predstavnik mlako i bezvoljno najavljuje neke opasne odluke i poteze. Da mu povjerujemo?

Otkazano zbog jaja
Foto: OHR

Visoki predstavnik za Kanton Sarajevo

Nakon što je neslavno otkazao posjetu Republici Srpskoj, visoki predstavnik u defanzivnom argumentiranju sopstvene odluke govori šta građani trebaju uraditi, gdje Dodik griješi, pojašnjava evropske perspektive BiH, ali ništa ne kaže o onome za šta je jedino nadležan – šta će on i OHR uraditi povodom situacije.

Niko ne zna šta će dalje biti, ono što je svima jasno gubitnička je pozicija međunarodne zajednice pred nasilnikom iz Banje Luke. Na ovom portalu već godinu dana, bez ikakvog odjeka, ponavljamo da je Christian Schmidt visoki predstavnik samo za 51 posto bosanskohercegovačke teritorije, odnosno samo za Federaciju BiH. Sad kada je to postala najfrekventnija konstatacija na mrežama, moramo dobrim ljudima reći da kasne, jer smo u međuvremenu sišli za još jedan level: Schmidt je sada zapravo visoki predstavnik za Kanton Sarajevo. Nek pokuša donijeti bilo kakvu odluku koja nije po volji Draganu Čoviću i može se pozdraviti s Kravicama i vinskom turom kroz Hercegovinu. Uostalom, u tom pogledu indikativno je ponašanje Davora Pranjića, potpredsjednika Republike Srpske iz reda HDZ-a. Javnim prostorom kruže dva razloga njegovog nesastajanja sa Schmidtom. Jedan je klasična šuplja – „ranije preuzete obaveze“, a u drugom se pojavljuju zdravstveni razlozi. Međutim, zdravlje nije bilo prepreka za sastanak s Dodikom sljedećeg dana.

Dobar dio domaće i međunarodne javnosti s pravom je ljut na Schmidta. Da ne bismo širili ionako narasli gnjev, upozoravamo na bitan detalj – još nisu poznate sve okolnosti zbog kojih je desant na Banju Luku otkazan. Ne znamo ni da li je to odluka visokog predstavnika ili nekog šireg, bezbjednosnog nadorgana, koji je procjenjivao sve konsekvence posjete. Schmidt s blijedim učinkom  pokušava uvjeriti posmatrače i građane da je on u stvari opasan, ali mudar, i da se sprema nešto veliko. Dok ne dobijemo odgovore na brojna pitanja, jer sva njegova dosadašnja objašnjenja svode se na izbjegavanje odgovora, ostaje činjenica da je ovo jedan izrazito loš visoki predstavnik s impozantnom serijom pogrešnih poteza. Zato jedva čekamo da nas demantira  i uradi ono što je davno trebao uraditi.

Inače će mu isteći turistička viza.

 

Sastanak na visokom nivou

Sastali se radi plodotvorne nuklearne i oružane saradnje Vladimir Putin i Kim Jong Un. Šta drugo da kažemo nego – susret na visokom diktatorskom nivou.

Ovdje nikad nije dosadno

Nije se kako treba ni stišala frka oko poraza bh. reprezentacije protiv zmajeva s Islanda, a iz svijeta politike novi šok –  slučajni prolaznik otkazao turističku  posjetu Republici Srpskoj i njenim političkim  ljepotama.

To je to. Svake afere, svakog masovnog zgražavanja –   jedan dan dosta. Nemamo mi kada njome se baviti sljedećeg jutra jer novi dan, nova nafaka, tamo nas u zasjedi već čekaju sljedeće afere, novi divni slučajevi kojima ćemo plakati usta i mrčiti tastature.  Ako se nastavi ovim tempom, vijek trajanja jednog društvenog ili političkog skandala bit će skraćen na pola dana. Prije podne masovno se zgražavamo zbog jednog slučaja,  poslije podne zbog drugog.

Futurolozi vele da je to ništa u odnosu na tempo koji nas čeka nakon 2030. godine.

Tada ćemo se zgražavati po satu. Svakih 60 minuta novi zgraž.

About The Author