BHT1 I FTV: Kako je hapšen Schmidt?

Hoće li i ko će hapsiti visokog predstavnika? Prođe sedmica u tom pitanju, a puste ulice bh. gradova, jaz između političara i građana sve veći. O tome su izvještavala dva javna servisa proteklih dana

BHT1 I FTV: Kako je hapšen Schmidt?
Foto: BHRT

 

BHT1: Gradovi sve prazniji

  1. – 12. septembar 2023.

PUSTI BOSANSKI PETROVAC: Ulice Bosanskog Petrovca skoro su puste. Šezdeset posto populacije čine penzioneri na granici preživljavanja, a mladih gotovo da i nema. I kompanija Alma Ras je ugasila pogone u ovom gradu: do rezanja troškova došlo je zbog prestanka potražnje, kao i inflacije na stranim tržištima, a posao su ovim potezom izgubile 52 osobe. Odličan prilog o ljudima koji preko noći ostanu bez radnog mjesta. Šta uraditi za njih, postoji li način za prekvalifikaciju, za nove poslove, ili će i oni svoju budućnost naći u nekoj od zemalja Zapada?

NJEMAČKA BRANI SCHMIDTA: I BHT1 se u svojim dnevnicima bavi temom najave hapšenja Christiana Schmidta, čime je zaprijetio Milorad Dodik. Manuel Sarazzin, specijalni predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan, kaže kako se Njemačka protivi politici koju vodi rukovodstvo RS-a, i da su vođenje secesionističke politike i napadi na Christiana Schmidta neprihvatljivi. I opet Dodikova izjava kako se Schmidt u BiH predstavlja lažno i time ugrožava suverenitet BiH. Da li je ugrožena i Republika Srpska s obzirom da je Njemačka zbog Dodikovih stavova obustavila četiri infrastrukturna projekta vrijedna 105 miliona eura – to Dodik ne objašnjava, a niko ga i ne pita da to pojasni.

PROTJERANI DIPLOMATI: Ruski diplomati koje su susjedne zemlje protjerale nakon invazije na Ukrajinu akreditovani su u ruskoj misiji u BiH. Prema priči koju je otvorio BIRN, BHT1 nastavlja pratiti temu, ali u Ambasadi Rusije u BiH, kako kažu, o ovoj temi nisu željeli govoriti. Je li napravljen propust? I zašto? Odgovore je potražila reporterka Larisa Omerčić, koja izvještava kako je Ilija Serov protjeran iz Sjeverne Makedonije, a Anton Sokolov iz Hrvatske. Temi se pristupa ozbiljno, daje se informacija o tome kako su akreditovani diplomati morali proći proceduru provjere, i onda im se na osnovu toga izdaje legitimacija za boravak i rad u BiH. Sigurnosni aspekt temi daje stručnjak za sigurnost Denis Hadžović. I dalje ostajemo bez odgovora na pitanje šta će državne institucije uraditi u vezi s dvojicom protjeranih diplomata.

Ocjena: 7

 

FTV: Sve o zgradi UIO-a

  1. – 12. septembar 2023.

HAPŠENJE SCHMIDTA: Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je uredbu o zabrani ulaska i hapšenje Christiana Schmidta na teritoriji RS-a. „Ne poštujemo Schmidta… Jutros pišemo uredbu kako ćemo ga deportovati i uhapsiti kad dođe u Doboj. Ako dođe na neki sastanak u RS, bit će izbačen.“ I ništa – nikakve reakcije, nikakvog priloga o ovoj prijetnji. Čini se da je ponašanje čelnika manjeg bh. entiteta toliko apsurdno da više ni novinari ne vide načina kako to da isprate. Ipak, trebali smo dobiti neki uklon – kakvi scenariji su mogući ukoliko do hapšenja dođe.

DODIK VS. SCHMIDT: U nastavku sedmice FTV prati najave hapšenja visokog predstavnika u RS-u: date su upute MUP-u RS za postupanje ukoliko Schmidt dođe u ovaj entitet. Može li Dodik zaista narediti hapšenje visokog predstavnika? Sukob između Dodika i OHR-a dosad nije sadržavao konkretne prijetnje, ali se situacija, očito, mijenja. Slijedi reakcija OHR-a: vara se Dodik ako misli da za njega važe posebna pravila. Uglavnom, reakcije se svode na to da se radi o zapaljivoj retorici te da entitetski organi nemaju nikakve ingerencije nad strancima u našoj zemlji. U dobro postavljenom prilogu saznajemo šta su čije nadležnosti i kakve posljedice mogu proizvesti realizacije Dodikovih prijetnji. Samo, ne dobijamo odgovor na pitanje ko će zaustaviti Dodika. Na kraju, niti je Schmidt otišao u Banju Luku (gdje ga je čekao Ćamil Duraković), niti je Dodik ostvario svoje prijetnje. A medijski prostor javnih servisa je danima zaokupljala ova tema.

KO ĆE ZARADITI NA ZGRADI UIO-a: FTV ne dopušta da priča o kupovini zgrade Uprave za indirektno oporezivanje BiH bude gurnuta pod tepih. Ponovo podsjećaju kako je sve izvjesnije da će UIO kupiti prostorije od firme Grand Trade, koja je u vlasništvu Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika. Analitičar Stefan Blagić kaže kako je sporna realizacija kupovine: „Te unosne poslove od nekoliko desetina, pa i stotina miliona maraka, uvijek nekim čudom dobijaju oni koji su bliski vlastima i koji su porodično vezani za vlast i njihovi prijatelji.“ Uprava za indirektno oporezivanje, podsjeća FTV, godinama na računu ima tridesetak miliona za novu zgradu, ali kako to nije dovoljno, Vijeće ministara je ovog ljeta odobrilo 70 miliona maraka za kupovinu.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa su s dužnom pažnjom ispratila posljedice katastrofalnog potresa u Maroku, gdje je broj žrtava dosegao skoro 3.000. Bavili su se i Zakonom o VSTV-u, jednom od uslova sa liste evropskih prioriteta, koji je napokon usvojen. Opozicija u RS-u na ulici protiv vladajućeg režima. Upućena je poruka vladajućim: nema povlačenja. Reporteri oba servisa izvještavaju sa skupa u Banjaluci navodeći uobičajene stavove opozicije: ponižena Narodna Skupština RS-a, Dodik pogazio sve što je najavio.

U katastrofalnim poplavama u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj poginulo je najmanje 11 osoba, a brojne su nestale. Stručnjaci kažu kako će sve ekstremniji vremenski uslovi postati nova realnost – prilog na FTV-u daje poseban uklon o klimatskim promjenama te je postavljen s upozoravajućim tonom.

Plus sedmice

BHT1 

Odličan prilog pod nazivom „Za koga rade političari“, koji govori o korupciji, nepotizmu, ukratko, o svemu što nam čini život u današnjoj BiH. Pomno odabranim naslovima iz novina i s portala pokazuje se jaz između paralelnih svjetova u kojima žive građani i političari. Jaz je sve veći. Jasno je i anketiranim stanovnicima  Zenice, Mostara, Tuzle, Banje Luke i Sarajeva da političari misle samo na sebe te da niko ne radi u korist građana: „Ubijeni smo u pojam, a oni imaju svoju mašineriju. Žive oni od toga: zavadi pa vladaj. Ovo je dno dna.” Moralne odgovornosti odavno nema, zaključuje reporterka Lejla Čeljo.

FTV

Dobar prilog, napravljen s nepovjerenjem prema datim obećanjima: dan nakon što je Lana Pudar postala svjetska juniorska prvakinja, počeo je projekat izgradnje Olimpijskog bazena u Mostaru. Priča počinje tako što se vuče paralela sa sportskom dvoranom čija je gradnja počela prije 38 godina. Za skepticizam u prilogu ima mjesta jer su tadašnji federalni premijer Fadil Novalić i gradonačelnik Mario Kordić u augustu 2022. najavili početak izgradnje bazena i otad se ništa nije maklo s mrtve tačke.

Minus sedmice

BHT1

Uspjesi Lane Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu dobivaju zasluženo mjesto u centralnim informativnim emisijama BHT1, i to u udarnim minutama, ali se, po već ustaljenom receptu, opširniji izvještaji ostavljaju za kraj dnevnika odnosno sportski blok. Bila bi važna poruka da osvajanje medalja mlade plivačice bude prezentirano u samom vrhu dnevnika sa pratećim prilogom, a ne samo najavom. Pokazala bi se time odluka uredništva da pravilno poreda prioritete te da sve političke reperkusije i prepucavanja stavi u drugi plan (makar simbolično).

FTV

U 13. minuti emitovan je prilog o sjednici Vlade Federacije BiH te saznajemo kako je za direktora KPZ Zenica imenovan Rusmir Isak, sin federalnog ministra policije Rame Isaka i brat federalnog zastupnika Arnela Isaka. Ministar Isak – koji nije glasao za izbor sina, čime je formalno izbjegao sukob interesa – nije za FTV ni komentarisao ovo imenovanje. I tu prestaje priča o pohodu porodice Isak na budžetske prihode. Ništa ne saznajemo: ni kakve kompetencije su Rusmira Isaka dovele na poziciju direktora, ni kakva konkursna procedura je provedena, ni kako će se novoimenovani čelnik zatvora u Zenici snaći u novoj ulozi. Ipak, dan kasnije FTV popravlja dojam emitujući prilog o ovom eklatantnom primjeru nepotizma. Ovo je bio dobar trenutak da se podsjeti na sve slučajeve u kojima su članovi porodica vladajućih zvaničnika bivali imenovani na funkcije u javnim institucijama. Ali, trenutak je prošao.

 

About The Author