BHT1 I FTV: Rat nije medijski spektakl

Obje televizije u izvještavanju moraju voditi računa o dostojanstvu žrtava. Osim toga, rat se ne tematizira samo kao čin nasilja prikazima eksplicitnih snimaka koji se ne objašnjavaju ili se puštaju bez prethodnih upozorenja

BHT1 I FTV: Rat nije medijski spektakl
Foto: Al Jazeera

 

BHT1: Dodikov bivši savjetnik kao stručna javnost

  1. – 28. februar 2021.

RAT NIJE SPEKTAKL: Ruski napad na Ukrajinu šokirao je svijet, a mediji su svuda u svijetu požurili da u okviru informativnog programa naprave specijale koji prate krizu na istoku. Svaki rat nosi rizik da u medijima bude predstavljen kao spektakl. Urednica Željana Mehmedika u četvrtak Dnevnik 2 započinje ratnim snimcima, zvucima sirena i nebom kojim bjesne projektili. Da li je upravo guranje efektne vizuelne rapsodije u prvi plan njegovanje kulture spektakla? Naravno da se gledateljima moraju isporučiti tačne i potpune informacije, pa i one o počinjenom nasilju (ili čak sa prikazima nasilja), ali urednici i novinari u narednim sedmicama moraju voditi računa da se nasilje ne normalizuje u vizuelnim i informativnim prikazima. Kada je god to moguće, i kada god se radi o naročito osjetljivim snimcima, onda se na to publiku treba upozoriti.

DA LI JE REGION JEDINSTVEN? U prvom danu urednica Mehmedika prenosi reakcije čelnika Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, te se još zaključuje kako region osuđuje napad na Ukrajinu. Ipak, zvanični Beograd se nije oglasio, osim što su svi primijetili znakovitu ćutnju Aleksandra Vučića, pa je bilo pogrešno govoriti o osudi regiona kao da postoji jedinstven stav. Sutradan saznajemo da je lider SNS-a za teritorijalni integritet Ukrajine, ali da Srbija neće slijediti EU i uvesti sankcije Moskvi. Region očito nije jedinstven.

STRUČNA JAVNOST I PREDSTAVLJANJE SAGOVORNIKA: Pogoršana sigurnosna situacija u svijetu, kao i vijest o pojačanju EUFOR-a u BiH, nagnali su urednicu Blažicu Krišto da se pita ima li razloga za zabrinutost. Da li je na pomolu destabilizacija Zapadnog Balkana? U prilogu se daju oprečne izjave dvojice članova Predsjedništva (Šefika Džaferovića i Milorada Dodika), a onda se još kaže i kako je stručna javnost podijeljena oko procjene rizika. Ispred stručne javnosti se pojavljuje Srđan Perišić kojeg se potpisuje kao „Univerzitet Istočno Sarajevo“. Gledaocima je ostalo da nagađaju šta to znači. Je li Perišić rektor Univerziteta? Je li on iznosi stav Univerziteta ili svoj stručni stav? Ako se radi o stručnoj procjeni, šta je po vokaciji sagovornik? Šta je njegova uža specijalnost? Iz konteksta se da pretpostaviti da se radi o sigurnosnom ili geopolitičkom stručnjaku, ali onda ga tako treba i potpisati. Ne samo staviti ime univerziteta na kojem pretpostavljamo da predaje. Osnovna je TV kultura predstaviti sagovornika publici. No, nešto drugo je ovdje još spornije. Naime, Perišić je bivši savjetnik Milorada Dodika, aktera koji se u prilogu već oglasio, pa je upitno koliko ga se može smatrati reprezentom nezavisne stručne javnosti. On je ostao u pamćenju javnosti kao savjetnik koji voli skandalizirati javnost svojim neodmjerenim i nevjerovatnim izjavama, pa je svojevremeno procijenio da su za Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, glasali ljudi koji vole ići na kafu u Zagreb. Istog je političara svojevremeno upozorio da pripazi jer poznato je da CIA ubija svoje saradnike. Pitamo se da li su to bili stručni ili politički komentari, te da li takav „ekspert“ može napraviti razliku između svog stručnog i političkog angažmana. Pod uslovom da prvi uopšte postoji.

OCJENA: 2

FTV: Šta je rekao Dragan Čović i kako je prijetila Dušanka Majkić?

  1. – 28. februar 2021.

NAPAD NA CIVILIZACIJU: FTV je rusku invaziju na Ukrajinu u najavi Dnevnika 2 u četvrtak nazvao „napadom na civilizaciju“. Merima Adembegović je istraživala da li postoji zvaničan i jedinstven stav naše zemlje o napadu na jednu suverenu i međunarodno priznatu zemlju, te ustvrdila da isti ne postoji. Urednica Maida Muhović sutradan u udarnoj špici prikazuje šokantni snimak tenka koji prelazi preko automobila, pokazujući razmjere ruske agresije. Ipak, bilo bi poželjno suzdržati se od snimaka nasilja u prvom planu (kada gledatelji nisu upozoreni) jer javni mediji nisu i ne smiju biti portali kojima je jedini cilj brza zarada od uplašene publike koja unezvijereno klikće.

KO JE ŠTA REKAO, A KO NIJE OSUDIO? FTV, za razliku od BHT1, donosi i bogatiji pregled reakcija iz zemlje i regiona o ukrajinskoj krizi. Tako smo saznali da Dragan Čović nije eksplicitno osudio ruski napad, slično kao i predsjednik Srbije, koji bi, kako poentira FTV, najradije da sjedi na dvije stolice. Dušanka Majkić, poznata kao parlament-penzionerka, koja se penzionisala da uzme masnu otpremninu, zanijela se pa je čak i prijetila onima koji žele BiH u NATO. Dobro je da javna televizija bilježi sve ove izjave.

NOVI VIKEND-DNEVNIK 2: Federalna je osvježila vikend-izdanja u Dnevniku 2, pa je urednik Sanjin Bećiragić prvi predstavio koncept sa dva prezentera u studiju koji se dopunjuju u najavi vijesti. Ovo je posebno efektno bilo na samom početku, u uvodniku koji prethodi najavnoj špici. Voditelji Jasmina Vilić i Anel Husnić su bili žustri, pripremljeni i, što je najbitnije kada se radi u tandemu, sinhronizovani. I Darjan Babić i Adnana Trtovac su ostavili sličan utisak. Radujemo se novom dinamičnijem načinu prezentacije vijesti, a od urednika Bećiragića smo navikli da nas prijatno iznenadi inovacijama i tematskim izdanjima.

OCJENA: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA: Ruski napad na Ukrajinu kao da je zaustavio ili već promijenio svijet, pa i onaj medijski, kao onomad kada smo saznali da je pandemija nezaustavljiva. BHT1 i FTV su djelovali pripremljeno, oslanjajući se na glavne agencijske vijesti, iako su izvještaji na federalnom javnom servisu bili potpuniji i svestraniji. Posebno kada bi se prenosile reakcije domaćih i regionalnih političara. Obje televizije u izvještavanju moraju voditi računa o dostojanstvu žrtava i da se rat ne tematizira samo kao čin nasilja prikazima eksplicitnih snimaka koji se ne objašnjavaju ili ne daju bez prethodnih upozorenja.

 

Plus sedmice

BHT1

Kako zaštititi domaću proizvodnju i koliko odvajamo na poljoprivredu? Da li je moguće zakonski zabraniti p(r)ozivanje radnika van radnog vremena? Teme su to koje je otvorila i solidno obradila urednica Azira Hrustemović.

FTV

Novi koncept vikend-Dnevnika 2 sa dužim tematskim izdanjima i prezentacijom vijesti u tandemu izgleda atraktivno i kao pravo osvježenje.

 

Minus sedmice

BHT1

Možda je vrijeme da političke savjetnike i učesnike u političkom životu prestanemo zvati stručnom javnošću. Pročitati komentar o Srđanu Perišiću.

FTV

Urednici moraju voditi računa da se izvještavanje o ratu ne pretvori u njegovanje kulture spektakla.

 

About The Author