Ne vjerujte uvijek svojim očima kod ratnih prizora iz Ukrajine

Ne vjerujte uvijek svojim očima kod ratnih prizora iz Ukrajine

Ne vjerujte uvijek svojim očima kod ratnih prizora iz Ukrajine
Foto: CIO East Africa

Ruska invazija na Ukrajinu budi golemo zanimanje i korisnika socijalnih mreža. Sasvim je jasno da se osim tenkova i aviona ovaj rat vodi propagandom i ciljanim dezinformacijama, ali danas je još više lažnih snimaka koji se šire kao “autentično iskustvo” rata i koji su tek proizvod nečije želje da barem u socijalnoj mreži postane “neko i nešto” i koji tek izgledaju kao “prava” svjedočanstva.

Video koji se širi socijalnim mrežama pokazuje ruske vojnike koji plešu od radosti prije nego što kreću u rat u Ukrajinu. Pozadina izgleda kao stanica podzemne željeznice – i to zaista jest, ali ništa drugo nije kao što izgleda.

Analizom filmskog kadra iz videa se mogu naći i starije verzije te snimke, a putem Googlea onda i fotografije te stanice podzemne željeznice. Ta stanica uopće nije u Rusiji nego u Uzbekistanu, video je snimljen još 2018. godine i pokazuje vojni muzički sastav Uzbekistana na priredbi održanoj na toj postaji u Taškentu.

Korisnici se pozivaju da svakako pogledaju snimku s naslovom “O moj Bože! Rusija je napala Ukrajinu! Pogledajte ovaj video”. I doista se na snimci vide ratni avioni u sumraku, čuje se paljba i sve izgleda kao napad ruskog aviona u Ukrajini.

Zapravo – u toj borbi lako i potpuno bezopasno možete učestvovati i vi ako kupite video-igru “Arma 3”. Prizor je tek proizvod mašte grafičara te igre, a svakako svjedoči i dokle je dospjela ta industrija. Ali kao svjedočanstvo događaja – to nikako nije.

Na Twitteru se također pojavio video kojeg pod naslovom “Prijenos uživo rata u Ukrajini”. Na njemu se vidi formacija ratnih aviona koji nadlijeću opasno nisko nad stambenim zgradama.

I opet analizom kadra iz tog videa se može naći kako je taj snimak bio na internetu još prošle godine. To jesu pravi ruski avioni, ali grad je – Moskva. Jer tamo se  održavala tek predstava ruske vojske za domaću publiku.

“Slika je vijest” – staro je pravilo televizijskih urednika, a tu onda i mediji znaju biti “elastični” u tumačenju onoga što je na ekranu. U nekim slučajevima je to falsifikat o kojem bi trebao onda raspravljati Vijeće časti novinarskog društva, ali u nekim tek “zgodna snimka” koju je pustio neodgovorni urednik.

Ostaje još da se vidi, što je od toga bio prizor prikazan na televizijskom programu lista Bild: tamo se vide stotine ruskih vojnih padobranaca koji iskaču iz aviona. Spiker pri tome govori o ruskom desantu na Harkov.

Na taj ukrajinski grad je doista izveden desant, ali prikazani vojnici s tim nemaju nikakve veze: opet se uz pomoć tražilice može naći snimak iz 2016. godine koji pokazuje ruske vojnike na vojnoj vježbi u samoj Rusiji.

Kakav je to rat bez eksplozije i plamena? I tu je bilo još od prvih dana fotografije novinarskih foto-reportera koji su malčice “pomogli” u ratnim prizorima – i koji su, ako ih se raskrinkalo, zauvijek morali napustiti taj posao. Neki nisu: famozna fotografija američkih marinaca koji podižu zastavu na Iwo Jimi – je zapravo također Fake, baš kao i vješanje sovjetske zastave u Berlinu 1945. godine.

Ali na socijalnoj mreži je drugačije, a to se može vidjeti i na mreži Tiktok: vidi se žestoka eksplozija, navodno u Ukrajini čak dan prije nego što je počela ruska invazija. I tu pomaže tražilica. Nisu pronašli baš tu snimku, ali jesu eksploziju snimljenu iz drugog ugla.

Eksplozija jest, ali ne bombe, nego je eksplodirala benzinska pumpa. Ne u Ukrajini, nego u dalekom Sibiru kod Novosibirska još prošlog ljeta. Tu svakome sa zdravim očima nešto može biti čudno već na prvi pogled: svugdje okolo je zeleno drveće i trava što je definitivno malo čudno za Ukrajinu u februaru.

Ovo nisu jedini lažno interpretirani snimci jer je ruska invazija na Ukrajinu potaknula neke ozbiljne dezinformacije, uključujući i prethodno spomenuti realističnu video igricu.

Jedan isječak posebno je kružio društvenim mrežama i od tada ga je podijelila medijska organizacija FR News Now, s hiljadama lajkova i retweeta. Lažno su napisali viralni video: “Vratite se u svoju zemlju”: hrabra djevojčica se suprotstavlja invaziji Putinove vojske.

Video prikazuje mladu “ukrajinsku” djevojku koja se suočava s “ruskim” vojnikom. Ali ona je, zapravo, Ahed Tamimi, palestinska djevojka koja se herojski borila protiv izraelskog vojnika (na arapskom) 2012. godine.

Tamimi je prvi put stekla međunarodno priznanje kao 11-godišnjakinja kada je snimljena kako traži od vojnika da joj otkrije gdje joj je brat. Slika je privukla pažnju tadašnjeg premijera Recepa Tayyipa Erdoğana, koji je pozvao Tamimi da posjeti Tursku.

Godinama kasnije, Tamimi je ošamarila izraelskog vojnika u svom selu, što ju je dovelo osam mjeseci u izraelski zatvor, u dobi od 16 godina. Uskoro je nekima postala ikona palestinskog otpora.

Srećom, ljudi su brzo uklonili obmanjujući isječak novinske kuće, a Twitter je dodao obavijest koja je glasila: “Ostanite informirani: ovaj video je predstavljen izvan konteksta”, dok je jedan korisnik Twittera je kazao da je “užasno hrabro” tvrditi da je kultni palestinski isječak otpora današnji.

Izvor: DW/Mediji

About The Author